Menu dla urody
Przygotowaliśmy dla was dietę, dzięki której skóra odzyska piękny wygląd, włosy nabiorą blasku, a paznokcie sił. Dostarczy mnóstwa witamin i składników mineralnych, a mało kalorii. Całą rodziną macie szansę stać się szczuplejsi!

Jeśli narzekasz na szarą cerę, słabe włosy i rozdwajające się paznokcie – zmień dietę. Jedzenie może być lepszym orężem w walce o urodę niż szereg kosmetyków. Twój jadłospis powinien obfitować w nabiał i ryby, bo zawierają białko i witaminy z grupy B, które łagodzą podrażnienia i nawilżają skórę. Ale najważniejsze dla urody są warzywa (np. sałata, marchewka, pomidory, papryka, kapusta pekińska) oraz natka pietruszki i koperek. Bogate w witaminę A, poprawiającą jędrność skóry i zapobiegającą wypadaniu włosów, oraz w witaminę K, która wzmacnia naczynia krwionośne. Urodzie służą także owoce (np. cytrusy, jabłka), bo zawierają witaminę C, biorącą udział w wytwarzaniu kolagenu. Owoce mają też mnóstwo przeciwutleniaczy, chroniących skórę przed działaniem wolnych rodników. O piękny wygląd włosów i paznokci zadbają zaś orzechy, migdały, pestki dyni lub nasiona słonecznika, bogate w nienasycone tłuszcze, magnez, żelazo i krzem. Dietę, jak zwykle, przygotowaliśmy nie tylko dla ciebie, ale i dla twojej rodziny. Podajemy porcje dla jednej osoby.
Śniadanie ● kromka chleba razowego ● 2 łyżki masełka z awokado (1/4 awokado zmiksowana z ząbkiem czosnku, doprawiona sokiem z 1/2 cytryny solą, pieprzem) ● pomidor ● szklanka soku pomarańczowego. Dla rodziny to samo, plus po 2 kromki chleba z dodatkiem wędliny.
II śniadanie ● sałatka z pieczone piersi kurczaka (100 g), 1/2 szklan pokrojonej kapusty pekińskiej, garści ulubionych kiełków, pomidora i kwaszonego ogórka, skropiona sosem z 2 łyżeczek jogurtu i łyżeczki musztardy, posypana łyżką natki ● zielona herbata Dla rodziny to samo z dodatkiem łyżeczki majonezu oraz 2 kromek pieczywa z masłem lub margaryn
Obiad ● miseczka (250 ml) zupy z samych jarzyn ● spaghetti z mięsem drobiowym; mielone mięso drobiowe (50 g) smażymy na łyżeczce oliwy, dodajemy pół cebuli oraz startą 1 marchewkę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, odrobinę wody, ząbek czosnku ● 3–4 łyżki ugotowanego spaghetti ● miseczka sałaty skropionej oliwą ● szklanka soku wielowarzywnego. Dla rodziny zupa z dodatkiem 2–3 ziemniaków, więcej drugiego dania, a na deser budyń
Kolacja ● 2 kromki chleba chrupkiego z cienkim plasterkiem żółtego sera, 3–4 rzodkiewkami i kwaszonym ogórkiem ● herbata z owoców leśnych Dla rodziny to samo, tylko zamiast chleba chrupkiego razowy
DZIEŃ 2
Śniadanie ● koktajl owocowy z pomarańczy, jabłka, 1/2 banana i kiwi, z dodatkiem łyżki siemienia lnianego i szczypty cynamonu ● 2 wafle ryżowe. Dla rodziny do koktajlu dodajemy łyżkę miodu, a zamiast wafli – 2 kromki chleba z dżemem
II śniadanie ● kilka listków zielonej sałaty z jajkiem na twardo i pomidorem, skropione sokiem z cytryny ● zielona herbata. Dla rodziny dodatkowo majonez do sałaty i grahamka z margaryną lub masłem
Obiad ● miseczka (250 ml) zupy pomidorowej na wywarze warzywnym z 2 łyżkami makaronu (np. świderki) ● plaster (100 g) duszonej cielęciny ● 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej ● surówka ze szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej, jabłka, marchewki i kwaszonego ogórka, doprawiona solą, pieprzem i 4 łyżkami jogurtu naturalnego ● szklanka soku z marchwi. Dla rodziny to samo plus łyżka śmietany 12% do zupy, sos majonezowo-jogurtowy (po łyżeczce) do surówki, a na deser sernik
Kolacja ● sałatka z tuńczykiem; mieszamy po łyżce gotowanego ryżu, konserwowanego zielonego groszku i kukurydzy, dodajemy pokrojony ogórek kwaszony i 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym, a potem doprawiamy sosem z 3 łyżek jogurtu naturalnego oraz łyżeczki musztardy i posypujemy łyżką koperku ● czarna herbata. Dla rodziny to samo plus kromka chleba pełnoziarnistego z masłem lub margaryną
DZIEŃ 3
Śniadanie ● 50 g chudego twarogu z dodatkiem banana, pomarańczy, kiwi, 1/2 grejpfruta i łyżki nasion słonecznika l 2 kromki pieczywa z plastrem szynki drobiowej i pomidorem ● zielona herbat. Dla rodziny to samo, tylko zamiast chleba chrupkiego – pełnoziarnisty lub graham
Obiad ● kurczak ze szpinakiem; pierś kurczaka (150 g) rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem; 1/2 szklanki rozmrożonego szpinaku smażymy na łyżce oleju rzepakowego, doprawiamy solą, a potem dodajemy ząbek czosnku i jajko; smażymy chwilę, aż białko się zetnie; mięso smarujemy szpinakiem, zwijamy w rulonik, zawijamy w folię aluminiową; pieczemy w piekarniku ok. 35 minut ● miseczka sałaty z pomidorem i sosem winegret ● szklanka soku z czerwonych buraków. Dla rodziny dodatkowo ryż, a na deser kisiel z jabłkiem
Kolacja ● dowolne warzywa gotowane na parze (marchewka, brokuły, kalafior) z dipem koperkowym ● 2 wafle ryżowe ● herbata owocowa. Dla rodziny zamiast wafli ryżowych po 2 kromki razowego chleba z pieczonym schabem.
DZIEŃ 4
Śniadanie ● jajko na miękko posypane koperkiem ● mała grahamka z masłem lub margaryną i pomidorem ● szklanka soku z pomarańczy. Dla rodziny po 2 jajka, po 2–3 grahamki
II śniadanie ● mały banan, dla rodziny dodatkowo kanapki z pasztetem drobiowym i pomidorem
Obiad ● miseczka (250 ml) zupy krem z brokułów z 2 łyżkami grzanek z chleba razowego ● zrazy z warzywami; rozbijamy plaster chudej wołowiny (100 g), doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy 1/4 łyżeczki musztardy, układamy na nim pokrojone w słupki warzywa: małą marchewkę, pietruszkę, kwaszony ogórek; zwijamy zrazy, związujemy nitką, podsmażamy na patelni bez tłuszczu; potem podlewamy wodą, dodajemy kostkę bulionu warzywnego i dusimy ● miseczka surówki z ugotowanego czerwonego buraka, drobno posiekanej małej cebuli i kwaszonego ogórka, skropiona łyżeczką oleju rzepakowego oraz posypana łyżką koperku ● szklanka soku pomidorowego. Dla rodziny to samo plus 3–4 łyżki kaszy gryczanej lub jęczmiennej, a na deser jabłko pieczone z żurawiną.
Kolacja ● 3 nadziewane pomidory; z pomidorów zdejmujemy czapeczkę i usuwamy miąższ, kroimy go, dodajemy 100 g pokruszonego chudego twarogu, 3–4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę szczypiorku i 4–5 tartych rzodkiewek; masą napełniamy pomidory ● owocowa herbata. Dla rodziny to samo plus 2 kromki chleba graham.
DZIEŃ 5
Śniadanie ● jabłkowe müsli z 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżek płatków kukurydzianych, 2 łyżek płatków owsianych, startego jabłka ● zielona herbata Dla rodziny to samo plus grahamka z żółtym serem i 1/2 strąka papryki
II śniadanie ●l sałatka z 2 różyczek brokułów, plastra (50 g) sera feta light, 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżek kukurydzy i 2 łyżek zielonego groszku, posypana natką pietruszki lub szczypiorku l kromka chleba pełnoziarnistego. Dla rodziny to samo, ale większa ilość sałatki i pieczywa
Obiad ● miseczka (250 ml) czerwonego barszczu, ugotowanego na wywarze warzywnym, z 2 łyżkami fasoli jaś ● zapiekanka mięsno-warzywna; 50 g mielonego mięsa z indyka podsmażamy bez tłuszczu z przyprawami (sól, pieprz, bazylia); gotujemy na parze po 3–4 różyczki kalafiora i brokułu oraz 2 marchewki (ok. 200 g); w naczyniu żaroodpornym układamy na przemian ugotowany makaron rurki (pół szklanki), warzywa i mielone mięso; ostatnią warstwę posypujemy 2 łyżkami (ok. 70 g) startego żółtego sera, a po zapieczeniu – natką pietruszki l miseczka sałaty z sosem winegret ● szklanka soku pomarańczowego. Dla rodziny to samo, tylko do barszczu podajemy krokiety lub paszteciki z kapustą i grzybami
DZIEŃ 6
Śniadanie ● koktajl ze szklanki kefiru, 1/2 surowego ogórka, 3–4 rzodkiewek, łyżki posiekanego koperku i łyżki posiekanej natki ● 2 kromki chleba chrupkiego z plasterkiem chudej wędliny l zielona herbata. Dla rodziny zamiast chleba chrupkiego po 2–3 kromki pieczywa pełnoziarnistego lub razowego z wędliną i żółtym serem
II śniadanie ● sałatka z pomarańczy, 2 mandarynek, jabłka, banana z łyżką rodzynek, orzechów lub płatków migdałowych, skropiona sokiem z cytryny i posypana łyżką płatków owsianych ● 2 wafle ryżowe l szklanka soku jabłkowego. Dla rodziny to samo, ale zamiast wafli – bułeczki pszenne z masłem
Obiad ● miseczka (250 ml) krupniku na wywarze warzywnym ● mintaj pieczony; rybę (150 g) posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na niej cebulę pokrojoną w krążki, zawiajamy w folię; pieczemy ok. 30 minut ● miseczka surówki z pora (pół białej części), marchewki, kwaszonego ogórka, 1/2 jabłka, doprawiona solą, pieprzem i 4 łyżkami jogurtu naturalnego ● szklanka soku z czerwonego buraka. Dla rodziny do drugiego dania dowolna ilość ryżu, do sałatki majonez, a na deser budyń waniliowy
Kolacja ● galaretka z kurczaka; pierś kurczaka gotujemy z warzywami (marchewka, pietruszka, mały kawałek pora), doprawiamy solą pieprzem; potem dodajemy łyżeczkę żelatyny, rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody; ugotowaną pierś kroimy w kostkę, a warzywa w plasterki, dodajemy po łyżce groszku i kukurydzy i zalewamy wywarem z żelatyną ● kromka chleba chrupkiego ● czarna herbata. Dla rodziny chleb pełnoziarnisty zamiast chrupkiego.
DZIEŃ 7
Śniadanie ● 2 kromki chleba razowego z 2 łyżkami pasty jajecznej z 1 jajka, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżki szczypiorku i 3–4 startych na tarce rzodkiewek l 5–6 pomidorków koktajlowych ● 2–3 listki sałaty ● zielona herbata. Dla rodziny to samo, ale do pasty jajecznej zamiast jogurtu można dodać majonez
II śniadanie ● szklanka soku z marchwi i pomarańczy z dodatkiem łyżki siemienia lnianego. Dla rodziny to samo plus kanapka z pieczonym schabem Obiad l miseczka (250 ml) chudego rosołu drobiowego z 2 łyżkami makaronu i łyżką natki ● 2 szaszłyki z pojedynczej piersi kurczaka (ok. 100 g); pierś kroimy w grubą kostkę, wkładamy na 15 min do marynaty z 2 łyżek oleju rzepakowego, soku z 1/2 cytryny, ząbka czosnku, szczypty ziół prowansalskich, soli, pieprzu; potem mięso nadziewamy na szpadki, przekładając plastrami z ok. 1/3 cukinii i pieczarkami (5–6 sztuk), pieczemy ok. 30 minut ● miseczka surówki z selera korzeniowego, jabłka i garści rodzynek oraz łyżki posiekanych orzechów, doprawiona 3–4 łyżkami kefiru i łyżką natki ● szklanka soku z grejpfruta. Dla rodziny to samo tylko więcej rosołu i makaronu, do drugiego dania ziemniaki pieczone, a na deser mus jabłkowo-bananowy
Kolacja ● sałatka z 2 pomidorów, 1/2 świeżego ogórka, cebuli, garści czarnych oliwek, plastra sera feta (50 g), doprawiona oregano, cytryną i łyżeczką oliwy ● zielona herbata. Dla rodziny dodatkowo po 2–3 kromki razowca z masłem lub margaryną.
Polecane
„Byłam próżna i zależało mi tylko na urodzie. Poprawianie natury niemal zakończyło się tragedią”
„Rodzice mieli dla nas wielkanocną niespodziankę. Mówili, że to dla naszego dobra, ale wiedziałam, że coś tu śmierdzi”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa