Kwiat kalafiora
Sezon na kalafiora z masełkiem i bułką tartą uważamy za otwarty! Dlaczego warto jeść te warzywa? Przeczytaj!

Kalafior to odmiana kapusty. Nie rośnie on nigdzie dziko, dlatego prawdopodobnie jest sztucznie wyhodowanym mutantem kapusty lub brokułu. Jego jadalna część to kwiat – tzw. róża czyli zwarte, mięsiste pędy kwiatowe w jasnym, kremowym kolorze.
Kalafiora warto jeść ze względu na to, że zawiera sulforafan – substancję zapobiegającą nowotworom oraz powstrzymującą rozwój istniejących nowotworów i przerzutów. Zalecane jest łączenie kalafiora z kurkumą, ten duet zapobiega nowotworom prostaty i piersi.
Sulforafan reguluje też ciśnienie krwi i pracę nerek.
W kalafiorze znajdziemy też wiele witamin, szczególnie dużo witaminy C, a także witaminę A, K oraz witamin z grupy B. Dodatkowo kalafior bogaty jest w wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk i fluor. W przeciwieństwie do swojej kuzynki kapusty kalafior jest bardzo lekkostrawny, a także niskokaloryczny. W jego składzie znajdziemy też substancje działające przeciwzapalnie i oczyszczająco.
Kalafiora możemy jeśc gotowanego, grillowanego, ale z powodzeniem można go jeść także na surowo. My polecamy wersję gotowaną z masłem i płatkami migdałowymi!