Jak usuwać plamy z barszczu i wina?
Podczas spotkań rodzinnych, zwłaszcza w czasie świąt nie sposób uniknąć plam na obrusie. Ale są sposoby, żeby nie pozostało po nich śladu.
- Naj
Plamy z barszczu posyp dużą ilością soli, a następnie wcieraj ją, aż zabarwi się na różowo. Wtedy wymień sól na nową i powtarzaj działanie do skutku.
Gdy plama stanie się prawie niewidoczna, wypierz materiał w zimnej wodzie, a potem jeszcze raz, w detergencie. Jeśli poplamiony został aksamit lub jedwab, najpierw posyp plamę mąką ziemniaczaną, potem skrop sokiem z cytryny, a po pół godzinie spłucz obficie zimną wodą i wypierz w rękach.
Plamę z czerwonego wina natychmiast osusz ręcznikiem papierowym, następnie wymieszaj łyżeczkę proszku do prania z filiżanką wody utlenionej i nałóż odrobinę mikstury na plamę. Zostaw tkaninę na pół godziny, potem wypłucz ją i wypierz.