"Wstyd i zero poszanowania dla człowieka" - grzmi ojciec i pokazuje, czym karmią małe dzieci w polskich szpitalach
"Mało urozmaicone śniadania i kolacje w większości bez dodatku warzyw i owoców, zbyt częste podawanie parówek, mortadeli, serów topionych, za mało mleka, produktów mlecznych oraz kasz i pieczywa razowego" - tak karmią nas w polskich szpitalach. Raport Głównego Inspektoratu Sanitarnego zatrważa!

Ojciec oburzony, czym karmią dzieci w szpitalach
Prawidłowo zbilansowana i dobrana dieta jest niezwykle ważna w okresie rekonwalescencji. Tymczasem żywienie w polskich szpitalach wciąż pozostawia wiele do życzenia. Do jednego z portali parentingowych napłynął list wzburzonego ojca, który pokazał, czym karmi się w szpitalu kilkunastomiesięczne dziecko.
Witam, chciałbym poruszyć temat diet szpitalnych, bo jest to hańba i wstyd, aby tak ludzi traktować. Załączam państwu zdjęcia podwieczorka dla kilkunastomiesięcznego dziecka. Jest to wstyd i zero poszanowania dla człowieka - czytamy w serwisie parenting.pl
Na załączonym zdjęciu tata pokazał dwie kromki białego chleba, ćwiartkę pomidora, kawałek serka topionego w kostce i odrobinę masła.
To tylko jeden z nagłośnionych przykładów żywienia, nie tylko dzieci, w szpitalach. Raport Głównego Inspektoratu Sanitarnego opublikowany na stronie www.gov.pl, potwierdza tylko powyższy przykład.
Inspekcja sanitarna i inspekcja handlowa skontrolowały posiłki w szpitalach. Pod lupę zostały wzięte zarówno szpitale, które samodzielnie przygotowują pacjentom posiłki (284 szpitali), jak również zbadano 99 firm cateringowych produkujących i dostarczających gotowe posiłki do 234 szpitali. Wyniki nie napawają optymizmem.
Ten raport pokazał brutalną prawdę o żywieniu w polskich szpitalach
"Nieprawidłowo skomponowane jadłospisy i niespełnianie wymagań sanitarnych" – to wyniki kontroli szpitali i firm dostarczających posiłki do nich. Do najczęściej powtarzających się nieprawidłowości w zakresie żywienia pacjentów należały:
- nieprawidłowo skomponowane jadłospisy: mało urozmaicone śniadania i kolacje w większości bez dodatku warzyw/owoców; mały udział produktów będących źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego; zbyt wysoka podaż produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu - np. parówki, salceson, mortadela, wątrobianka, pasztety, sery topione; niewielki udział ryb; zbyt mała podaż mleka i produktów mlecznych oraz kasz i pieczywa razowego),
- zbyt niska temperatura potraw serwowanych na gorąco,
- brak dostępnych informacji dla pacjentów o składzie produktów i o substancjach lub produktach powodujących nietolerancje lub reakcje alergiczne,
- nieprawidłowości dotyczące całodziennych racji żywieniowych stwierdzone na podstawie badań laboratoryjnych (np. zaniżona wartość energetyczna, nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki, zawyżona zawartość soli).
Dodatkowo w trakcie kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto "niespełnienie wymagań higieniczno-sanitarnych, przechowywanie żywności po terminie przydatności do spożycia, nieprawidłowe przechowywanie żywności oraz nieprawidłowy transport oraz wydawanie posiłków pacjentom."
Polecane
„Złapałam się za głowę, gdy zobaczyłam, co każą mi jeść na weselu wnuczki. To jest brak poszanowania dla polskiej tradycji”
„W 1 dzień przeszedłem od zera do milionera. Może i trafiłem szóstkę w totka, ale przegrałem w byciu mężem i ojcem”
„Złapałam się za głowę, gdy zobaczyłam, co każą mi jeść na weselu wnuczki. To jest brak poszanowania dla polskiej tradycji”
„W 1 dzień przeszedłem od zera do milionera. Może i trafiłem szóstkę w totka, ale przegrałem w byciu mężem i ojcem”
Szacunek do drugiego człowieka to podstawa. Jak go okazywać i po czym poznać, że ktoś nas nie szanuje?
„Moje drugie dziecko i wnuczek będą rówieśnikami. Córka się wściekła, bo to przecież wstyd dla rodziny”
„Ojciec po śmierci zostawił tajemnice i niesmak. Wstyd mi, że przez lata nie wiedziałam, z kim dzielę dach nad głową”
„Byłam projektem rodziców i spełniałam ich marzenia. Gdy ojciec chciał mnie swatać dla kasy, nie pozostawił mi wyboru”
„Szparagi i czereśnie to dla mnie nieosiągalny luksus. Po porodzie zostałam w domu z dzieckiem i bieda aż piszczy”
„Teść traktował mnie jak śmiecia i upokarzał na każdym kroku. Dla niego mąż i ojciec ma zachowywać się jak zimny macho”
„Wstydziłem się tego, co robi ojciec, więc zgrywałem syna bogacza. Chciałem być numerem 1, a zostałem zerem”
„Mój ojciec flirtował z moją żoną i rzucał brudne teksty. Utarłem nosa staremu bezwstydnikowi, ale smród pozostał”
„Gdy mąż odszedł do dzierlatki, uciekłam ze wstydu na 2 koniec Polski. Swojego Adonisa znalazłam w Rzeszowie”
Przepowiednie dla Polski. Co czeka kraj i czy przyszłość maluje się wyłącznie w ciemnych barwach?
„Ojciec chciał wyciągnąć ode mnie alimenty, choć porzucił mnie jako małe dziecko. Uznał, że ta forsa mu się należy”
„Moja teściowa szperała mi w lodówce i krytykowała za zbyt drogie masło. Planowałam zemstę, ale najadłam się wstydu”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa