Zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę
Znamy już laureatów konkursu "Zdrowy apetyt". Zobacz zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę

1 z 10

Romantyczne tartaletki
Przepis na 2 porcje tartaletek. I. CIASTO
50 ml zimnej wody
3 g (1 łyżka) miałkiej soli (ja daję nieco mniej)
125 g masła w temperaturze pokojowej
35 g mąki krupczatki
75 g zwykłej mąki
II. FARSZ
tuzin świeżych szparagów
150 g ricotty
25 g serka pecorino
pół puszki pomidorów
4 łyżeczki oliwy z oliwek
garść świeżego szczypiorku
łyżka bazylii
sól i pieprz
Sól rozpuszczamy w wodzie. 30g masła roztapiamy w rondelku. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę z solą i masło, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości mniej więcej 2 cm i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt dwa i pół raza większy niż przygotowany wcześniej płat masła. Masło kładziemy na ciasto. I przykrywamy z każdej strony ciastem. Całość składamy na trzy i wałkujemy po obróceniu o 90 stopni na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Rozwałkowany prostokąt składamy znowu na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki przykryty folią spożywczą lub aluminiową aby nie wysychało.
Po dwóch godzinach ponownie wałkujemy obracając ciasto o 90 stopni, zawsze na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Ponownie składamy na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Wałkowanie powtarzamy w sumie 6 razy, zawsze na stolnicy lekko oprószonej mąką. Zawsze też pamiętamy aby ciasto włożyć do lodówki owinięte folią aluminiową lub spożywczą. (TO CIASTO FRANCUSKIE MAM ZAWSZE ZAMROŻONE, ROBIĘ JE NIECO WCZEŚNIEJ- to świetny patent- gdy potrzebuję wystarczy je rozmrozić by przyrządzić zdrowe przekąski w kilka chwil!:)
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto kroimy na małe prostokąty. Nacinamy je w kratkę. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15-20 minut, na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy. Grzbietem widelca dociskamy odstające części tartaletek. Ricottę mieszamy z serem pecorino, dodajemy posiekane drobno pomidory. Przyprawiamy do smaku. Szparagi kroimy tak by pasowały do tartaletek. Mieszankę serową nakładamy na ciasto, na wierzchu układamy szparagi. Skrapiamy je oliwką z oliwek. Pieczemy 20 minut do zarumienienia ciasta. Po wyjęciu gdy są jeszcze gorące posypujemy posiekaną bazylią i szczypiorkiem. Są przepyszną, zdrową przekąską! Pamiętajmy że szparagi to świetny afrodyzjak...;-)
2 z 10

Muffinki warzywne
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g stopionej margaryny
2 jajka
300 ml mleka
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
70 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
50 g oliwek nadziewanych pastą paprykową
100 g startego sera żółtego
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Papryki,suszone pomidory pokroić na małe kawałki. Oliwki pokroić w plasterki.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia,sól wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem dodać wraz z roztopioną margaryną do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać ,wrzucić pozostałe składniki i ponownie wymieszać aż do połączenia składników. Formę na 12 muffinek posmarować tłuszczem,każdy dołek napełnić ciastem. Piec przez około 30 minut w temp. 190stopni ( do chwili kiedy patyczek wbity do środka muffinki będzie suchy po wyjęciu).
3 z 10

Sałatka z wędzonym łososiem
1/2 opakowania mixu sałat
2 jajka
100 g wędzonego łososia
kilka czarnych oliwek
1 pomidor
sól morska i pieprz kolorowy do smaku
sos sweet chilli
PRZYGOTOWANIE:
2 jajka gotujemy na twardo 8 minut, studzimy i obieramy ze skorupek. Na półmisek wykładamy połowę opakowania mixu sałat . Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na półmisku z sałatą. Plastry łososia kroimy na pół i zwijamy je w różyczki, układamy na sałacie. Całość posypujemy plasterkami czarnych oliwek i plasterkami pomidorów. Skrapiamy sałatkę sosem sweet chilli, jajka i pomidory doprawiamy solą morską i pieprzem kolorowym.
4 z 10

ZIEMNIACZKI FASZEROWANE MOZZARELLĄ , PAPRYKĄ I ZIOŁAMI
SKŁADNIKI :
4-5 dużych , lub średnich ziemniaków ,
1 papryka
zioła/przyprawy
mozzarella
1.
Płuczemy i szorujemy dokładnie młode ziemniaki , wstawiamy do wody w skórce i gotujemy 30 min
2.
Ser mozzarella ścieramy na tarce , kroimy paprykę w drobne kosteczki , mieszamy z mozzarellą - dodajemy zioła i przyprawy .
3.
Ugotowane ziemniaki chłodzimy , kroimy na pół , łyżeczką drążymy z nich łódeczki , resztę ziemniaków ( tych które zostają po wydrążeniu łódeczek ) mieszamy z mozzarellą i papryką w ziołach .
4.
wypełniamy łódeczki gotowym farszem , wstawiamy na 10-15 min do piekarnika - aż mozzarella się rozpłynie i bardzo lekko przyrumieni - danie gotowe smacznego ! :)
5 z 10

Jajeczka w babeczkach
4 jajka
1 plasterek szynki
szczypiorek
sól, pieprz
Foremki na babeczki posmarować dokładnie olejem. Szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Na dno foremek wrzucić szynkę i szczypiorek.
Do tak przygotowanych foremek wbić po jajku, a następnie foremki wstawić do gotującej się wody, tak aby poziom wody był niższy niż ranty foremek. Jajka posypać z wierzchu solą i pieprzem.
Gotować około 10 minut, najlepiej pod przykryciem. Gotowe jajka podważyć delikatnie przy rantach i wyjąć na talerzyk :) Posypać szczypiorkiem.
6 z 10

Wegetariańskie kule z kukus
Składniki na 3 porcje:
1 szkl. kaszy kuskus
400 g pieczarek
papryka czerwona
papryka zielona
kalafior
50 g sera żółtego
3 jajka
1 szkl. bułki tartej
sól, pieprz
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz ziołowy
oregano
tłuszcz do smażenia
Kaszę zalewamy wrzącą, osoloną wodą ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Papryki oczyszczamy, również kroimy w kostkę i smażymy. Kalafior gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, drobno kroimy i łączymy z kaszą. Usmażone pieczarki i papryki dodajemy do kaszy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z kaszą. Do masy dajemy bułkę tartą, wbijamy jajka, przyprawiamy i całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kule i układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez około 50 minut.
Smacznego!!!
7 z 10

Śródziemnomorskie tartaletki warzywne
cukinia - 200 gramów
masło - 150 gramów
bakłażan - 300 gramów
żółtko - 2 szt.
czosnek - 4 ząbki
Sól - 1 szczypta
pieprz - do smaku - 1 szczypta
Pomidory pelatti - 1 puszka 250 g
pietruszka 2 łyżeczki suszona
Papryka czerwona - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 50 ml
bazylia 2 łyżeczki suszona
oregano 2 łyżeczki
mąka pszenna - 500 gramów
sposób przygotowania:
Wysypałam mąkę do misy oraz sól, zrobiłam wgłębienie do którego wlałam żółtka oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrobiłam ciasto, a następnie włozyłam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowałam na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie ułożyłam ciasto. Nakłam widelcem. Piekłam na złoto przez 20 minut
Bakłażan pokroiłam w plastry i moczyłam przez 30 minut w osolonej zimnej wodzie. Osuszyłam. Następnie na oliwie z oliwek bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażyłam. Po 10 minutach dojadłam pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, pomidory oraz plasterki czosnku.
Dla zwiększenia aromatu dodałam pietruszkę ,bazylie oregano dodałam sól i pieprz wymieszałam wszystko. To dopiero smak polecam wszystkim wyłożyłam farsz do tarta lerek i podawałam do jedzenia.
8 z 10

Zawijaski z łososiem
Na osiem porcji:
1 średnia cukinia
2 jajka
300g łosoś norweski wędzony (plastry)
oliwa
sól,pieprz (niekoniecznie bo łosoś już jest słony)
Cukinie myjemy -osuszamy.Kroimy w plastry po całej długości.Następnie podsmażamy je z obu stron na niewielkiej ilości oliwy dosłownie chwileczkę i odsączamy na ręczniku papierowym.Jajka gotujemy na twardo,obieramy płuczemy i kroimy na cztery wzdłuż.Łososia kroimy w paski.
Odsaczoną i przestygniętą cukinie układamy jedna koło drugiej.Na nią kładziemy pasek łososia na łososia ćwiartke jajka , zawijamy i układamy na talerzu dekorując dowolnie.
9 z 10

Muszle ze szpinakiem
Składniki:
15 sztuk makaronowych muszli
70 gram świeżego szpinaku
6 jajek
0,5 cebuli
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Liście świeżego szpinaku myjemy pod bieżącą wodą. W niedużym garnku nastawiamy niewielką ilość wody i dodajemy 0,5 łyżeczki soli, kiedy zacznie wrzucamy szpinak i zaparzamy go 1-2 minut, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odcedzamy z nadmiaru wody. Szpinak bardzo drobno siekamy i dodajemy do jajek. Obraną cebulę kroimy w kostkę i również dodajemy, całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym mieszamy z majonezem. Makaronowe muszle wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, po czym na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 minut. Muszle przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Do ostudzonych muszli nakładamy farsz z jajek i szpinaku – podajemy jako przekąskę.
10 z 10

Paluszki z ziarnami i żółtym serem
SKŁADNIKI:
1 kg mąki
100 g drożdży
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka smalcu
4 żółtka
2 białka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
200 g żółtego sera
kostka margaryny
dowolne ziarna : sezamu, siemienia lnianego, kminku
pieprz czarny mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy w środku kopczyka dołek. Do środka dajemy drożdże roztarte z łyżeczką cukru, następnie smalec, żółtka, śmietanę i margarynę. Siekamy nożem do momentu, gdy masa zacznie być jednolita. Dodajemy sól i lekko wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 centymetra. Nożem wycinamy pałeczki. Smarujemy każdą rozbełtanym białkiem, posypujemy startym serem i nasionami. Posypujemy też zmielonym pieprzem - dzięki czemu staną sie pikantne. Pieczemy, aż będą rumiane w temp. około 180 stopni.