50 ml zimnej wody 3 g (1 łyżka) miałkiej soli (ja daję nieco mniej) 125 g masła w temperaturze pokojowej 35 g mąki krupczatki 75 g zwykłej mąki II. FARSZ tuzin świeżych szparagów 150 g ricotty 25 g serka pecorino pół puszki pomidorów 4 łyżeczki oliwy z oliwek garść świeżego szczypiorku łyżka bazylii sól i pieprz Sól rozpuszczamy w wodzie. 30g masła roztapiamy w rondelku. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę z solą i masło, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości mniej więcej 2 cm i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt dwa i pół raza większy niż przygotowany wcześniej płat masła. Masło kładziemy na ciasto. I przykrywamy z każdej strony ciastem. Całość składamy na trzy i wałkujemy po obróceniu o 90 stopni na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Rozwałkowany prostokąt składamy znowu na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki przykryty folią spożywczą lub aluminiową aby nie wysychało. Po dwóch godzinach ponownie wałkujemy obracając ciasto o 90 stopni, zawsze na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Ponownie składamy na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Wałkowanie powtarzamy w sumie 6 razy, zawsze na stolnicy lekko oprószonej mąką. Zawsze też pamiętamy aby ciasto włożyć do lodówki owinięte folią aluminiową lub spożywczą. (TO CIASTO FRANCUSKIE MAM ZAWSZE ZAMROŻONE, ROBIĘ JE NIECO WCZEŚNIEJ- to świetny patent- gdy potrzebuję wystarczy je rozmrozić by przyrządzić zdrowe przekąski w kilka chwil!:) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto kroimy na małe prostokąty. Nacinamy je w kratkę. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15-20 minut, na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy. Grzbietem widelca dociskamy odstające części tartaletek. Ricottę mieszamy z serem pecorino, dodajemy posiekane drobno pomidory. Przyprawiamy do smaku. Szparagi kroimy tak by pasowały do tartaletek. Mieszankę serową nakładamy na ciasto, na wierzchu układamy szparagi. Skrapiamy je oliwką z oliwek. Pieczemy 20 minut do zarumienienia ciasta. Po wyjęciu gdy są jeszcze gorące posypujemy posiekaną bazylią i szczypiorkiem. Są przepyszną, zdrową przekąską! Pamiętajmy że szparagi to świetny afrodyzjak...;-)
400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g stopionej margaryny 2 jajka 300 ml mleka 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 70 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami 50 g oliwek nadziewanych pastą paprykową 100 g startego sera żółtego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Papryki,suszone pomidory pokroić na małe kawałki. Oliwki pokroić w plasterki.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia,sól wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem dodać wraz z roztopioną margaryną do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać ,wrzucić pozostałe składniki i ponownie wymieszać aż do połączenia składników. Formę na 12 muffinek posmarować tłuszczem,każdy dołek napełnić ciastem. Piec przez około 30 minut w temp. 190stopni ( do chwili kiedy patyczek wbity do środka muffinki będzie suchy po wyjęciu).
","aspectRatio":1.3333333333333333,"sourceName":"autor: eluchap"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/91ca400acc0b61a13d8ff5f877f513ecebea8440-ccca714.jpeg","width":455,"height":600,"title":"Sałatka z wędzonym łososiem","description":"
1/2 opakowania mixu sałat 2 jajka 100 g wędzonego łososia kilka czarnych oliwek 1 pomidor sól morska i pieprz kolorowy do smaku sos sweet chilli
PRZYGOTOWANIE: 2 jajka gotujemy na twardo 8 minut, studzimy i obieramy ze skorupek. Na półmisek wykładamy połowę opakowania mixu sałat . Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na półmisku z sałatą. Plastry łososia kroimy na pół i zwijamy je w różyczki, układamy na sałacie. Całość posypujemy plasterkami czarnych oliwek i plasterkami pomidorów. Skrapiamy sałatkę sosem sweet chilli, jajka i pomidory doprawiamy solą morską i pieprzem kolorowym.
","aspectRatio":1.3186813186813187,"sourceName":"autor: Jola66"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/035d043a42dcb51172cfdf1834eff9e92e1854c9-83d0857.jpeg","width":900,"height":583,"title":"ZIEMNIACZKI FASZEROWANE MOZZARELLĄ , PAPRYKĄ I ZIOŁAMI","description":"
SKŁADNIKI : 4-5 dużych , lub średnich ziemniaków , 1 papryka zioła/przyprawy mozzarella
1. Płuczemy i szorujemy dokładnie młode ziemniaki , wstawiamy do wody w skórce i gotujemy 30 min 2. Ser mozzarella ścieramy na tarce , kroimy paprykę w drobne kosteczki , mieszamy z mozzarellą - dodajemy zioła i przyprawy . 3. Ugotowane ziemniaki chłodzimy , kroimy na pół , łyżeczką drążymy z nich łódeczki , resztę ziemniaków ( tych które zostają po wydrążeniu łódeczek ) mieszamy z mozzarellą i papryką w ziołach . 4. wypełniamy łódeczki gotowym farszem , wstawiamy na 10-15 min do piekarnika - aż mozzarella się rozpłynie i bardzo lekko przyrumieni - danie gotowe smacznego ! :)
","aspectRatio":0.6477777777777778,"sourceName":"autor: ola1512"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/34c2bc9c85f6a2bc9ae05e299d2060a63e4a3401-a06de9e.jpeg","width":600,"height":450,"title":"Jajeczka w babeczkach","description":"
Foremki na babeczki posmarować dokładnie olejem. Szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Na dno foremek wrzucić szynkę i szczypiorek. Do tak przygotowanych foremek wbić po jajku, a następnie foremki wstawić do gotującej się wody, tak aby poziom wody był niższy niż ranty foremek. Jajka posypać z wierzchu solą i pieprzem. Gotować około 10 minut, najlepiej pod przykryciem. Gotowe jajka podważyć delikatnie przy rantach i wyjąć na talerzyk :) Posypać szczypiorkiem.
","aspectRatio":0.75,"sourceName":"autor: czarna"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/f0ccc40e631a77d4e51216c102365b134c769115-f55b48a.jpeg","width":900,"height":599,"title":"Wegetariańskie kule z kukus","description":"
Składniki na 3 porcje: 1 szkl. kaszy kuskus 400 g pieczarek papryka czerwona papryka zielona kalafior 50 g sera żółtego 3 jajka 1 szkl. bułki tartej sól, pieprz przyprawa do potraw Kucharek pieprz ziołowy oregano tłuszcz do smażenia
Kaszę zalewamy wrzącą, osoloną wodą ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Papryki oczyszczamy, również kroimy w kostkę i smażymy. Kalafior gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, drobno kroimy i łączymy z kaszą. Usmażone pieczarki i papryki dodajemy do kaszy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z kaszą. Do masy dajemy bułkę tartą, wbijamy jajka, przyprawiamy i całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kule i układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez około 50 minut. Smacznego!!!
sposób przygotowania: Wysypałam mąkę do misy oraz sól, zrobiłam wgłębienie do którego wlałam żółtka oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrobiłam ciasto, a następnie włozyłam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowałam na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie ułożyłam ciasto. Nakłam widelcem. Piekłam na złoto przez 20 minut Bakłażan pokroiłam w plastry i moczyłam przez 30 minut w osolonej zimnej wodzie. Osuszyłam. Następnie na oliwie z oliwek bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażyłam. Po 10 minutach dojadłam pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, pomidory oraz plasterki czosnku. Dla zwiększenia aromatu dodałam pietruszkę ,bazylie oregano dodałam sól i pieprz wymieszałam wszystko. To dopiero smak polecam wszystkim wyłożyłam farsz do tarta lerek i podawałam do jedzenia.
","aspectRatio":0.6666666666666666,"sourceName":"autor: Dżoana"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/5f761f4e3c441717597cd6d4849fe42ee36f47a2-2e77b03.jpeg","width":900,"height":539,"title":"Zawijaski z łososiem","description":"
Na osiem porcji: 1 średnia cukinia 2 jajka 300g łosoś norweski wędzony (plastry) oliwa sól,pieprz (niekoniecznie bo łosoś już jest słony)
Cukinie myjemy -osuszamy.Kroimy w plastry po całej długości.Następnie podsmażamy je z obu stron na niewielkiej ilości oliwy dosłownie chwileczkę i odsączamy na ręczniku papierowym.Jajka gotujemy na twardo,obieramy płuczemy i kroimy na cztery wzdłuż.Łososia kroimy w paski. Odsaczoną i przestygniętą cukinie układamy jedna koło drugiej.Na nią kładziemy pasek łososia na łososia ćwiartke jajka , zawijamy i układamy na talerzu dekorując dowolnie.
","aspectRatio":0.5988888888888889,"sourceName":"autor: evita0007"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/3f6110796e493676fecc1077454903690dcb02b9-acf6d52.jpeg","width":648,"height":486,"title":"Muszle ze szpinakiem","description":"
Składniki: 15 sztuk makaronowych muszli 70 gram świeżego szpinaku 6 jajek 0,5 cebuli 2 łyżki majonezu sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Liście świeżego szpinaku myjemy pod bieżącą wodą. W niedużym garnku nastawiamy niewielką ilość wody i dodajemy 0,5 łyżeczki soli, kiedy zacznie wrzucamy szpinak i zaparzamy go 1-2 minut, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odcedzamy z nadmiaru wody. Szpinak bardzo drobno siekamy i dodajemy do jajek. Obraną cebulę kroimy w kostkę i również dodajemy, całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym mieszamy z majonezem. Makaronowe muszle wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, po czym na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 minut. Muszle przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Do ostudzonych muszli nakładamy farsz z jajek i szpinaku – podajemy jako przekąskę.
","aspectRatio":0.75,"sourceName":"autor: Mysiunia"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/dfd3dd935dafc5bd6d78faf222186a9246ec6fda-8e2d350.jpeg","width":407,"height":600,"title":"Paluszki z ziarnami i żółtym serem","description":"
SKŁADNIKI: 1 kg mąki 100 g drożdży 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka smalcu 4 żółtka 2 białka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 200 g żółtego sera kostka margaryny dowolne ziarna : sezamu, siemienia lnianego, kminku pieprz czarny mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy w środku kopczyka dołek. Do środka dajemy drożdże roztarte z łyżeczką cukru, następnie smalec, żółtka, śmietanę i margarynę. Siekamy nożem do momentu, gdy masa zacznie być jednolita. Dodajemy sól i lekko wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 centymetra. Nożem wycinamy pałeczki. Smarujemy każdą rozbełtanym białkiem, posypujemy startym serem i nasionami. Posypujemy też zmielonym pieprzem - dzięki czemu staną sie pikantne. Pieczemy, aż będą rumiane w temp. około 180 stopni.
","aspectRatio":1.4742014742014742,"sourceName":"autor: przejs"}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę"}],"seoMetadata":{"title":"Zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę","description":"Znamy już laureatów konkursu \"Zdrowy apetyt\". Zobacz zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę","metaTitle":"Zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę","metaDescription":"Znamy już laureatów konkursu \"Zdrowy apetyt\". Zobacz zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"przepisy","sourceName":"Zwycięskie przepisy w konkursie - Zdrowy apetyt","title":"przepisy","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-16b62dc.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-zdrowa-letnia-przekaske/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-zdrowa-letnia-przekaske/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-zdrowa-letnia-przekaske/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę","article":{"id":"95739","description":"Znamy już laureatów konkursu \"Zdrowy apetyt\". Zobacz zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę","type":"article","author":"redakcjakl","tags":[]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Zwyci%C4%99skie%20przepisy%20na%20zdrow%C4%85%20letni%C4%85%20przek%C4%85sk%C4%99","tweet":"Zwyci%C4%99skie%20przepisy%20na%20zdrow%C4%85%20letni%C4%85%20przek%C4%85sk%C4%99","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-16b62dc.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-zdrowa-letnia-przekaske/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-zdrowa-letnia-przekaske/#Article","@type":"Article","description":"Znamy już laureatów konkursu \"Zdrowy apetyt\". Zobacz zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-16b62dc.jpeg?resize=610,405","width":610,"height":405}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-zdrowa-letnia-przekaske/"},"name":"Zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-zdrowa-letnia-przekaske/","author":[{"@type":"Person","name":"redakcjakl","url":"https://www.kobieta.pl/author/redakcjakl"}],"dateModified":"2024-09-18T01:49:23+02:00","datePublished":"2012-08-17T14:00:00+02:00","headline":"Zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"95739","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2012-08-17T12:00:00+00:00","template":"article"},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"95739","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article"},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"przepisy","sourceName":"Zwycięskie przepisy w konkursie - Zdrowy apetyt","title":"przepisy","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-16b62dc.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"973938","content_title":"Zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę","content_type":"article","publication_date":"2012-08-17T12:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":95739,"contentName":"Zwycięskie przepisy na zdrową letnią przekąskę","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-zdrowa-letnia-przekaske/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":[],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-zdrowa-letnia-przekaske/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"95739"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Przepis na 2 porcje tartaletek.I. CIASTO 50 ml zimnej wody 3 g (1 łyżka) miałkiej soli (ja daję nieco mniej) 125 g masła w temperaturze pokojowej 35 g mąki krupczatki 75 g zwykłej mąki II. FARSZ tuzin świeżych szparagów 150 g ricotty 25 g serka pecorino pół puszki pomidorów 4 łyżeczki oliwy z oliwek garść świeżego szczypiorku łyżka bazylii sól i pieprz Sól rozpuszczamy w wodzie. 30g masła roztapiamy w rondelku. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę z solą i masło, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości mniej więcej 2 cm i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt dwa i pół raza większy niż przygotowany wcześniej płat masła. Masło kładziemy na ciasto. I przykrywamy z każdej strony ciastem. Całość składamy na trzy i wałkujemy po obróceniu o 90 stopni na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Rozwałkowany prostokąt składamy znowu na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki przykryty folią spożywczą lub aluminiową aby nie wysychało. Po dwóch godzinach ponownie wałkujemy obracając ciasto o 90 stopni, zawsze na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Ponownie składamy na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Wałkowanie powtarzamy w sumie 6 razy, zawsze na stolnicy lekko oprószonej mąką. Zawsze też pamiętamy aby ciasto włożyć do lodówki owinięte folią aluminiową lub spożywczą. (TO CIASTO FRANCUSKIE MAM ZAWSZE ZAMROŻONE, ROBIĘ JE NIECO WCZEŚNIEJ- to świetny patent- gdy potrzebuję wystarczy je rozmrozić by przyrządzić zdrowe przekąski w kilka chwil!:) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto kroimy na małe prostokąty. Nacinamy je w kratkę. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15-20 minut, na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy. Grzbietem widelca dociskamy odstające części tartaletek. Ricottę mieszamy z serem pecorino, dodajemy posiekane drobno pomidory. Przyprawiamy do smaku. Szparagi kroimy tak by pasowały do tartaletek. Mieszankę serową nakładamy na ciasto, na wierzchu układamy szparagi. Skrapiamy je oliwką z oliwek. Pieczemy 20 minut do zarumienienia ciasta. Po wyjęciu gdy są jeszcze gorące posypujemy posiekaną bazylią i szczypiorkiem. Są przepyszną, zdrową przekąską! Pamiętajmy że szparagi to świetny afrodyzjak...;-)
2 z 10
autor: eluchap
Muffinki warzywne
400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g stopionej margaryny 2 jajka 300 ml mleka 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 70 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami 50 g oliwek nadziewanych pastą paprykową 100 g startego sera żółtego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Papryki,suszone pomidory pokroić na małe kawałki. Oliwki pokroić w plasterki.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia,sól wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem dodać wraz z roztopioną margaryną do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać ,wrzucić pozostałe składniki i ponownie wymieszać aż do połączenia składników. Formę na 12 muffinek posmarować tłuszczem,każdy dołek napełnić ciastem. Piec przez około 30 minut w temp. 190stopni ( do chwili kiedy patyczek wbity do środka muffinki będzie suchy po wyjęciu).
3 z 10
autor: Jola66
Sałatka z wędzonym łososiem
1/2 opakowania mixu sałat 2 jajka 100 g wędzonego łososia kilka czarnych oliwek 1 pomidor sól morska i pieprz kolorowy do smaku sos sweet chilli
PRZYGOTOWANIE: 2 jajka gotujemy na twardo 8 minut, studzimy i obieramy ze skorupek. Na półmisek wykładamy połowę opakowania mixu sałat . Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na półmisku z sałatą. Plastry łososia kroimy na pół i zwijamy je w różyczki, układamy na sałacie. Całość posypujemy plasterkami czarnych oliwek i plasterkami pomidorów. Skrapiamy sałatkę sosem sweet chilli, jajka i pomidory doprawiamy solą morską i pieprzem kolorowym.
4 z 10
autor: ola1512
ZIEMNIACZKI FASZEROWANE MOZZARELLĄ , PAPRYKĄ I ZIOŁAMI
SKŁADNIKI : 4-5 dużych , lub średnich ziemniaków , 1 papryka zioła/przyprawy mozzarella
1. Płuczemy i szorujemy dokładnie młode ziemniaki , wstawiamy do wody w skórce i gotujemy 30 min 2. Ser mozzarella ścieramy na tarce , kroimy paprykę w drobne kosteczki , mieszamy z mozzarellą - dodajemy zioła i przyprawy . 3. Ugotowane ziemniaki chłodzimy , kroimy na pół , łyżeczką drążymy z nich łódeczki , resztę ziemniaków ( tych które zostają po wydrążeniu łódeczek ) mieszamy z mozzarellą i papryką w ziołach . 4. wypełniamy łódeczki gotowym farszem , wstawiamy na 10-15 min do piekarnika - aż mozzarella się rozpłynie i bardzo lekko przyrumieni - danie gotowe smacznego ! :)
Foremki na babeczki posmarować dokładnie olejem. Szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Na dno foremek wrzucić szynkę i szczypiorek. Do tak przygotowanych foremek wbić po jajku, a następnie foremki wstawić do gotującej się wody, tak aby poziom wody był niższy niż ranty foremek. Jajka posypać z wierzchu solą i pieprzem. Gotować około 10 minut, najlepiej pod przykryciem. Gotowe jajka podważyć delikatnie przy rantach i wyjąć na talerzyk :) Posypać szczypiorkiem.
6 z 10
autor: AgataB
Wegetariańskie kule z kukus
Składniki na 3 porcje: 1 szkl. kaszy kuskus 400 g pieczarek papryka czerwona papryka zielona kalafior 50 g sera żółtego 3 jajka 1 szkl. bułki tartej sól, pieprz przyprawa do potraw Kucharek pieprz ziołowy oregano tłuszcz do smażenia
Kaszę zalewamy wrzącą, osoloną wodą ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Papryki oczyszczamy, również kroimy w kostkę i smażymy. Kalafior gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, drobno kroimy i łączymy z kaszą. Usmażone pieczarki i papryki dodajemy do kaszy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z kaszą. Do masy dajemy bułkę tartą, wbijamy jajka, przyprawiamy i całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kule i układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez około 50 minut. Smacznego!!!
sposób przygotowania: Wysypałam mąkę do misy oraz sól, zrobiłam wgłębienie do którego wlałam żółtka oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrobiłam ciasto, a następnie włozyłam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowałam na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie ułożyłam ciasto. Nakłam widelcem. Piekłam na złoto przez 20 minut Bakłażan pokroiłam w plastry i moczyłam przez 30 minut w osolonej zimnej wodzie. Osuszyłam. Następnie na oliwie z oliwek bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażyłam. Po 10 minutach dojadłam pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, pomidory oraz plasterki czosnku. Dla zwiększenia aromatu dodałam pietruszkę ,bazylie oregano dodałam sól i pieprz wymieszałam wszystko. To dopiero smak polecam wszystkim wyłożyłam farsz do tarta lerek i podawałam do jedzenia.
8 z 10
autor: evita0007
Zawijaski z łososiem
Na osiem porcji: 1 średnia cukinia 2 jajka 300g łosoś norweski wędzony (plastry) oliwa sól,pieprz (niekoniecznie bo łosoś już jest słony)
Cukinie myjemy -osuszamy.Kroimy w plastry po całej długości.Następnie podsmażamy je z obu stron na niewielkiej ilości oliwy dosłownie chwileczkę i odsączamy na ręczniku papierowym.Jajka gotujemy na twardo,obieramy płuczemy i kroimy na cztery wzdłuż.Łososia kroimy w paski. Odsaczoną i przestygniętą cukinie układamy jedna koło drugiej.Na nią kładziemy pasek łososia na łososia ćwiartke jajka , zawijamy i układamy na talerzu dekorując dowolnie.
9 z 10
autor: Mysiunia
Muszle ze szpinakiem
Składniki: 15 sztuk makaronowych muszli 70 gram świeżego szpinaku 6 jajek 0,5 cebuli 2 łyżki majonezu sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Liście świeżego szpinaku myjemy pod bieżącą wodą. W niedużym garnku nastawiamy niewielką ilość wody i dodajemy 0,5 łyżeczki soli, kiedy zacznie wrzucamy szpinak i zaparzamy go 1-2 minut, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odcedzamy z nadmiaru wody. Szpinak bardzo drobno siekamy i dodajemy do jajek. Obraną cebulę kroimy w kostkę i również dodajemy, całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym mieszamy z majonezem. Makaronowe muszle wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, po czym na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 minut. Muszle przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Do ostudzonych muszli nakładamy farsz z jajek i szpinaku – podajemy jako przekąskę.
10 z 10
autor: przejs
Paluszki z ziarnami i żółtym serem
SKŁADNIKI: 1 kg mąki 100 g drożdży 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka smalcu 4 żółtka 2 białka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 200 g żółtego sera kostka margaryny dowolne ziarna : sezamu, siemienia lnianego, kminku pieprz czarny mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy w środku kopczyka dołek. Do środka dajemy drożdże roztarte z łyżeczką cukru, następnie smalec, żółtka, śmietanę i margarynę. Siekamy nożem do momentu, gdy masa zacznie być jednolita. Dodajemy sól i lekko wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 centymetra. Nożem wycinamy pałeczki. Smarujemy każdą rozbełtanym białkiem, posypujemy startym serem i nasionami. Posypujemy też zmielonym pieprzem - dzięki czemu staną sie pikantne. Pieczemy, aż będą rumiane w temp. około 180 stopni.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.