Pokrojone filety krótko smażymy z dodatkiem ziół i przypraw. Dodajemy wcześniej ugotowane warzywa i razem dusmy ok 10 minut. Podajemy najlepiej z ryżem z którego uformowałam atrakcyjną formę autor: daria11
Mięso mielone wymieszać ze startą marchewką, ryżem,koperkiem, jajkiem. Dodać soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki. Wrzucać do gotującej się wody z kostką rosołową i masłem. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki. Podawać z ryżem i sałatą i sosem pieczarkowym. autor: sn_error
","aspectRatio":0.75,"sourceName":"fot. sn_error"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/6ec80bf20aef6568195baf8f0753c80e64c9d054-1f0eca9.jpeg","width":600,"height":450,"title":"Polędwica z pistacjami i ziemniakami","description":"
Więc tak, polędwicę całą natarłam ziołami i czosnkiem i pokrojonymi pistacjami , następnie na oliwie z czosnku podsmażyłam mięso, potem zalałam wodą i dusiłam do miękkości ok 20 min max Ziemniaki ugotowałam, na pół twardo by sie nam ładnie kroiły, ogórka obrałam i obieraczką zrobiłam paski na których położyłam całe danie, z resztek ogórka zrobiłam mizerie :) Gdy mięsko gotowe, ładnie wszystko pokroiłam w plastry i ułożyłam jak na zdjęciu, można polać powstałym sosem. autor: anula81
","aspectRatio":0.75,"sourceName":"fot. anula81"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/907842383eff581868d0eb718f5be281b2b66feb-c0c6bb1.jpeg","width":268,"height":400,"title":"Pikantny indyk podawany z ravioli","description":"
Składniki: 30 dkg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka jaj 2 łyżki oleju mozzarella gorgonzola gouda jajko bazylia papryka indyk cebula sól prowansalska (Kamis Specialite) ognista mieszanka przypraw (Kamis Specialite) sól pieprz Sposób przygotowania: Z przesianej mąki, jajek, żółtek, oleju i szczypty soli zagnieść jednorodne, elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba zwiększyć ilość mąki. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim paskiem ciasta o identycznej szerokości, sklejamy obydwa kawałki ciasta tak aby po pokrojeniu uzyskać zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu,kiedy nie wypłyną.
Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy paprykę,cebulkę i doprawioną pierś z indyka.(jeśli mamy troszkę więcej czasu dobrze jest zamarynować mięso i pozostawić tak w lodówce całą noc). Na ravioli układamy mięso i warzywa.Całość doprawiamy do smaku wg.uznania.Na sam koniec dekorujemy danie świeżą bazylią.
autor: KOCHANYPTYSIU
","aspectRatio":1.492537313432836,"sourceName":"fot. KOCHANYPTYSIU"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/c462a127a4dcc1461c96c22a5ff13e76e7cd9625-ed7a6ff.jpeg","width":600,"height":401,"title":"Kura Gorgonia w mleku","description":"
Przygotowanie: Paprykę kroimy 1 paseczki, podobnie postępujemy z pieczarkami, zesmażamy na masełku. Gotujemy ryż odcedzamy. łączymy z pieczarkami, przyprawami, papryką. Faszerujemy kurczaka. Wstawiamy do brytwany i okładamy kawałeczkami masła. Pieczemy 80 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia podsypujemy kurczaka z wierzchu oregano oraz czubrycą jak również co kilka minut podlewamy go mlekiem. Wyjmujemy, kroimy. Przybieramy sałatą, rzodkiewką autor: ebolka24
","aspectRatio":0.6683333333333333,"sourceName":"fot. ebolka24"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/55b848998755e3e834d2ee662d484c5329a7ad1b-b66d7c6.jpeg","width":600,"height":450,"title":"Roladki nadziewane fetą z kuskusem i marchewką","description":"
1 duża pierś kurczaka kawałek fety majeranek jajko bułka tarta i/lub sezam olej do smażenia 0,7 kg marchewki 150 g margaryny 2 łyżki mąki kuskus
Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc,oprószyć majerankiem.Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso.Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor.Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić margarynę i wrzucić marchewkę ,dusić ok 10-15 minut.Dodać mąkę i dokładnie wmieszać w marchewkę,jeszcze chwilę trzymać na ogniu cały czas mieszając aby mąka się przesmażyła.Kuskus przygotować według przepisu. Marchewkę możemy wymieszać razem z kuskusem lub podać osobno. autor: monika24
","aspectRatio":0.75,"sourceName":"fot. monika24"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/2e68c16a6cfca3d42741a2679082e80b01c88dd3-e763852.jpeg","width":600,"height":399,"title":"Tarta ziemniaczana ze schabem i oliwkami","description":"
Zamiast tradycyjnego schabu z ziemniakami postanowiłam zrobić na obiad coś innego i tak właśnie powstała ta oto smaczna i syta tarta! Zamiast schabu można użyć dowolnego mięsa Składniki na 4 porcje: 3 plastry upieczonego schabu około 25 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową ( 10 zostawiamy do ułożenia na wierzchu tarty) 20 dkg sera żółtego duża śmietana 3 jajka ugotowane na twardo przyprawa do potraw Kucharek
Ziemniaki ugniatamy i studzimy. Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Schab kroimy w kostkę, jaka w plasterki a oliwki przekrawamy na pół. Na podpieczonym cieście układamy jajka, schab i oliwki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach (zostawiamy trochę do posypania tarty) i łączymy ze śmietaną, przyprawiamy. Gotowym sosem smarujemy tatrę. Całość posypujemy pozostałym serem żółtym i dekorujemy oliwkami. Zapiekamy około 15 minut. autor: AgataB
","aspectRatio":0.665,"sourceName":"fot. AgataB"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/67512974bd8e09e021d0a7909f8d56a04a2383fd-92f54ba.jpeg","width":600,"height":450,"title":"Fantazyjne fileciki z sałatką z rukoli.","description":"
Składniki: filety z kurczaka, Panierka do filetów: do ciasta jak na naleśniki dodać szczyptę pieprzu, soli, papryki czerwonej, curry,przyprawy do kurczaka. Sałatka: Sałata rukola, pomidor, ser żółty, oregano, pół łyżeczki octu winnego, 2 łyżki oliwy z oliwek. Listki sałaty masłowej Sos: 2 łyżki majonezu, łyżka ketchupu, sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany Ziemniaki na frytki
Filety z kurczaka oczyścić, lekko zbić. Przekroić na pół. Obtoczyć w panierce i smażyć na oliwie na złoty kolor. Na talerzu ułożyć filety w piramidkę: filet, sos majonezowy, listek sałaty, filet,itp. Połączyć ozdobnymi wykałaczkami. Przygotować sałatkę z rukoli, pokrojonego pomidora, kostek sera żółtego, przypraw, octu i oliwy. Przygotować frytki. autor: mamounia
","aspectRatio":0.75,"sourceName":"fot. mamounia"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/0f242cb2a4afef0f18a18562a9e099e615c91ed0-3b24562.jpeg","width":600,"height":450,"title":"Szynka z jałowcem","description":"
Mięso umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać, mieszanką natrzeć szynkę. Delikatnie powtykać owoce jałowca. Wstawić na całą noc do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 1godz. 20 min w temp. 180st. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. pół godz. autor: smakusm
","aspectRatio":0.75,"sourceName":"fot. smakusm"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/fa3c2c17637a92c632ec818ff8fce96a36ef7fc3-cc27f4e.jpeg","width":600,"height":398,"title":"Paprykarz z kurczaka","description":"
Składniki: 3 filety piersi z kurczaka 1 szklanka śmietany 18 % 25 dag pieczarek 1 cebula 2 marynowane papryki 2 łyżki oleju do smażenia, 3 łyżki wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka mąka krupczatki pieprz cayenne, sól, pieprz, słodka i ostra papryka zielenina(pietruszka,kolendra)
Wykonanie: Kurczaka oczyścić i pokroić w paski, oprószyć przyprawami ( 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz) wymieszanymi z mąką krupczatką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy i pokrojone w talarki albo ćwiartki pieczarki. Poddusić chwilkę i dodać pokrojoną marynowaną paprykę. Gdy wszytko będzie miękkie ( mięso już na pewno się usmażyło, należy tylko sprawdzać twardość pieczarek) dodać spienioną śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przy podawaniu całość posypać zieleniną. autor: smakowisko
","aspectRatio":0.6633333333333333,"sourceName":"fot. smakowisko"}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Zwycięskie przepisy na mięsne danie główne"}],"seoMetadata":{"title":"Zwycięskie przepisy na mięsne danie główne","description":"Znamy już laureatów konkursu \"Kulinarne inspiracje z Kamis\". Zobacz zwycięskie przepisy na mięsne danie główne.","metaTitle":"Zwycięskie przepisy na mięsne danie główne","metaDescription":"Znamy już laureatów konkursu \"Kulinarne inspiracje z Kamis\". Zobacz zwycięskie przepisy na mięsne danie główne.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"kamis_01","sourceName":"mat. konkursowe","title":"kamis_01","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-009fd8d.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-miesne-danie-glowne/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-miesne-danie-glowne/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-miesne-danie-glowne/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Zwycięskie przepisy na mięsne danie główne","article":{"id":"112934","description":"Znamy już laureatów konkursu \"Kulinarne inspiracje z Kamis\". Zobacz zwycięskie przepisy na mięsne danie główne.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["konkursy","rozrywka"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Zwyci%C4%99skie%20przepisy%20na%20mi%C4%99sne%20danie%20g%C5%82%C3%B3wne","tweet":"Zwyci%C4%99skie%20przepisy%20na%20mi%C4%99sne%20danie%20g%C5%82%C3%B3wne","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-009fd8d.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-miesne-danie-glowne/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-miesne-danie-glowne/#Article","@type":"Article","description":"Znamy już laureatów konkursu \"Kulinarne inspiracje z Kamis\". Zobacz zwycięskie przepisy na mięsne danie główne.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-009fd8d.jpeg?resize=610,405","width":610,"height":405}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-miesne-danie-glowne/"},"name":"Zwycięskie przepisy na mięsne danie główne","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-miesne-danie-glowne/","author":[{"@type":"Person","name":"redakcjakl","url":"https://www.kobieta.pl/author/redakcjakl"}],"dateModified":"2024-09-18T03:59:49+02:00","datePublished":"2012-12-05T06:30:00+01:00","headline":"Zwycięskie przepisy na mięsne danie główne","keywords":"konkursy, rozrywka","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"112934","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2012-12-05T05:30:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["konkursy","rozrywka"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"112934","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["konkursy","rozrywka"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["konkursy","rozrywka"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"kamis_01","sourceName":"mat. konkursowe","title":"kamis_01","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-009fd8d.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"konkursy","display":"konkursy","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"rozrywka","display":"rozrywka","taxonomy":"post_tag"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"975847","content_title":"Zwycięskie przepisy na mięsne danie główne","content_type":"article","publication_date":"2012-12-05T05:30:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":112934,"contentName":"Zwycięskie przepisy na mięsne danie główne","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-miesne-danie-glowne/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["konkursy","rozrywka"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zwycieskie-przepisy-na-miesne-danie-glowne/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"112934"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
0,5 kg filetów z kurczaka, brokuły, marchew, papryka, opakowanie zestaw ziół i przypraw Kulinarne Inspiracje: Rozmarynowy kurczak z warzywami. Pokrojone filety krótko smażymy z dodatkiem ziół i przypraw. Dodajemy wcześniej ugotowane warzywa i razem dusmy ok 10 minut. Podajemy najlepiej z ryżem z którego uformowałam atrakcyjną formę autor: daria11
Mięso mielone wymieszać ze startą marchewką, ryżem,koperkiem, jajkiem. Dodać soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki. Wrzucać do gotującej się wody z kostką rosołową i masłem. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki. Podawać z ryżem i sałatą i sosem pieczarkowym. autor: sn_error
Więc tak, polędwicę całą natarłam ziołami i czosnkiem i pokrojonymi pistacjami , następnie na oliwie z czosnku podsmażyłam mięso, potem zalałam wodą i dusiłam do miękkości ok 20 min max Ziemniaki ugotowałam, na pół twardo by sie nam ładnie kroiły, ogórka obrałam i obieraczką zrobiłam paski na których położyłam całe danie, z resztek ogórka zrobiłam mizerie :) Gdy mięsko gotowe, ładnie wszystko pokroiłam w plastry i ułożyłam jak na zdjęciu, można polać powstałym sosem. autor: anula81
4 z 10
fot. KOCHANYPTYSIU
Pikantny indyk podawany z ravioli
Składniki: 30 dkg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka jaj 2 łyżki oleju mozzarella gorgonzola gouda jajko bazylia papryka indyk cebula sól prowansalska (Kamis Specialite) ognista mieszanka przypraw (Kamis Specialite) sól pieprz Sposób przygotowania: Z przesianej mąki, jajek, żółtek, oleju i szczypty soli zagnieść jednorodne, elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba zwiększyć ilość mąki. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim paskiem ciasta o identycznej szerokości, sklejamy obydwa kawałki ciasta tak aby po pokrojeniu uzyskać zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu,kiedy nie wypłyną.
Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy paprykę,cebulkę i doprawioną pierś z indyka.(jeśli mamy troszkę więcej czasu dobrze jest zamarynować mięso i pozostawić tak w lodówce całą noc). Na ravioli układamy mięso i warzywa.Całość doprawiamy do smaku wg.uznania.Na sam koniec dekorujemy danie świeżą bazylią.
Przygotowanie: Paprykę kroimy 1 paseczki, podobnie postępujemy z pieczarkami, zesmażamy na masełku. Gotujemy ryż odcedzamy. łączymy z pieczarkami, przyprawami, papryką. Faszerujemy kurczaka. Wstawiamy do brytwany i okładamy kawałeczkami masła. Pieczemy 80 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia podsypujemy kurczaka z wierzchu oregano oraz czubrycą jak również co kilka minut podlewamy go mlekiem. Wyjmujemy, kroimy. Przybieramy sałatą, rzodkiewką autor: ebolka24
6 z 10
fot. monika24
Roladki nadziewane fetą z kuskusem i marchewką
1 duża pierś kurczaka kawałek fety majeranek jajko bułka tarta i/lub sezam olej do smażenia 0,7 kg marchewki 150 g margaryny 2 łyżki mąki kuskus
Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc,oprószyć majerankiem.Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso.Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor.Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić margarynę i wrzucić marchewkę ,dusić ok 10-15 minut.Dodać mąkę i dokładnie wmieszać w marchewkę,jeszcze chwilę trzymać na ogniu cały czas mieszając aby mąka się przesmażyła.Kuskus przygotować według przepisu. Marchewkę możemy wymieszać razem z kuskusem lub podać osobno. autor: monika24
7 z 10
fot. AgataB
Tarta ziemniaczana ze schabem i oliwkami
Zamiast tradycyjnego schabu z ziemniakami postanowiłam zrobić na obiad coś innego i tak właśnie powstała ta oto smaczna i syta tarta! Zamiast schabu można użyć dowolnego mięsa Składniki na 4 porcje: 3 plastry upieczonego schabu około 25 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową ( 10 zostawiamy do ułożenia na wierzchu tarty) 20 dkg sera żółtego duża śmietana 3 jajka ugotowane na twardo przyprawa do potraw Kucharek
Ziemniaki ugniatamy i studzimy. Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Schab kroimy w kostkę, jaka w plasterki a oliwki przekrawamy na pół. Na podpieczonym cieście układamy jajka, schab i oliwki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach (zostawiamy trochę do posypania tarty) i łączymy ze śmietaną, przyprawiamy. Gotowym sosem smarujemy tatrę. Całość posypujemy pozostałym serem żółtym i dekorujemy oliwkami. Zapiekamy około 15 minut. autor: AgataB
8 z 10
fot. mamounia
Fantazyjne fileciki z sałatką z rukoli.
Składniki: filety z kurczaka, Panierka do filetów: do ciasta jak na naleśniki dodać szczyptę pieprzu, soli, papryki czerwonej, curry,przyprawy do kurczaka. Sałatka: Sałata rukola, pomidor, ser żółty, oregano, pół łyżeczki octu winnego, 2 łyżki oliwy z oliwek. Listki sałaty masłowej Sos: 2 łyżki majonezu, łyżka ketchupu, sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany Ziemniaki na frytki
Filety z kurczaka oczyścić, lekko zbić. Przekroić na pół. Obtoczyć w panierce i smażyć na oliwie na złoty kolor. Na talerzu ułożyć filety w piramidkę: filet, sos majonezowy, listek sałaty, filet,itp. Połączyć ozdobnymi wykałaczkami. Przygotować sałatkę z rukoli, pokrojonego pomidora, kostek sera żółtego, przypraw, octu i oliwy. Przygotować frytki. autor: mamounia
Mięso umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać, mieszanką natrzeć szynkę. Delikatnie powtykać owoce jałowca. Wstawić na całą noc do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 1godz. 20 min w temp. 180st. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. pół godz. autor: smakusm
10 z 10
fot. smakowisko
Paprykarz z kurczaka
Składniki: 3 filety piersi z kurczaka 1 szklanka śmietany 18 % 25 dag pieczarek 1 cebula 2 marynowane papryki 2 łyżki oleju do smażenia, 3 łyżki wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka mąka krupczatki pieprz cayenne, sól, pieprz, słodka i ostra papryka zielenina(pietruszka,kolendra)
Wykonanie: Kurczaka oczyścić i pokroić w paski, oprószyć przyprawami ( 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz) wymieszanymi z mąką krupczatką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy i pokrojone w talarki albo ćwiartki pieczarki. Poddusić chwilkę i dodać pokrojoną marynowaną paprykę. Gdy wszytko będzie miękkie ( mięso już na pewno się usmażyło, należy tylko sprawdzać twardość pieczarek) dodać spienioną śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przy podawaniu całość posypać zieleniną. autor: smakowisko
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.