Żur świąteczny
Żurek to jedna z bardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polecamy przepis pani Bożeny Dykiel. Porcja: 309 kcal Przygotowanie: 30 minut Na 4 porcje

- 600 g surowej białej kiełbasy
- listek laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- suszony grzybek (kapelusz)
- ok. 2 szklanki zakwasu na żur
- majeranek
- 4 jajka na twardo
- sól
- pieprz
Kiełbasę ułożyć w w rondlu, zalać 6 szklankami wody, dodać listek laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, czosnek i grzybek. Postawić na małym ogniu. Od chwili gdy woda zacznie mrugać, gotować 15 minut (gdy kiełbasa jest grubsza – 5 minut dłużej).
Kiełbasę wyjąć na ogrzany talerz, wywar przecedzić, zagotować, połączyć z zakwasem na żur. Podgrzewać kilka minut, często mieszając.
Zupę doprawić majerankiem, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, podzielone na cząstki jajka oraz posiekany grzybek, doprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple ok. 30 minut. Przed podaniem można ewentualnie podgrzać.

Rada Bożeny:
Żurek przyrządzamy na naturalnym zakwasie z chleba. Można go kupićnawet w supermarketach spożywczych.
Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel
Polecane
„Między jajem a żurem poznałam prawdę o naszej rodzinie. Święta to fikcja, nie chcę brać udziału w tym przedstawieniu”
„Zamiast żuru, ćwikły i mazurka, najadłam się wstydu. Przy wielkanocnym stole matka wyzywała mnie od heretyczek”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa