Reklama

● 2 duże lub 4 małe kolby cykorii
● 4 kostki bulionu z kury
● sok z cytryny
● łyżeczka mąki ziemniaczanej
● 4 łyżki śmietany 36%
● 2 żółtka
● 15 dag gorgonzoli (lub innego sera z niebieską pleśnią)
● bazylia
● sos sojowy
● świeżo starta gałka muszkatołowa i pieprz
● 20 dag posiekanych orzechów włoskich
[adsense]
Cykorie oczyść, opłucz, wytnij gorzkie głąby, osusz, potnij w paski. Z kostek przygotuj 2 l bulionu, dodaj sok z cytryny, wrzuć cykorię, gotuj na małym ogniu pod przykryciem 30 min, zmiksuj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź odrobiną zupy, wlej do garnka, cały czas mieszając trzepaczką. Nie przerywając mieszania, wlej śmietanę utartą z żółtkami oraz pokrojony w kostkę ser. Przypraw do smaku bazylią, sosem sojowym, gałką muszkatołową i pieprzem. Gorącą zupę przelej do kokilek, posyp posiekanymi orzechami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama