Zupa solferino
Oryginalna zupa proponowana przez Karola Strasburgera na wielkanocny stół. Porcja: 240 kcal Przygotowanie: 30 minut Na 4 porcje

- Claudia
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- ząbek czosnku
- 2 szklanki mleka
- 150 g ementalera
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
Z masła i mąki przygotować rumianą zasmażkę. Na małym ogniu rozprowadzić ją chłodnym rosołem, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą.
We wrzącym mleku rozpuścić starty na tarce ementaler, wlać do rosołu, dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać i zagotować. Podawać z grzankami, posypując każdą porcję startym parmezanem.

Rada Karola:
Zupę należy przyrządzić tuż przed podaniem, bo wtedy jest najsmaczniejsza.
Przepis według pomysłu Karola Strasburgera
Polecane
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
Por na miłość kryje w sobie wielką moc. Wystarczy dodać go do zupy, ale jest 1 haczyk
Zupy dietetyczne, które przygotujesz w kilka chwil. 5 fit przepisów na pyszne, niskokaloryczne posiłki na lato
Zupa z suszonych grzybów na Wigilię: ten przepis Magdy Gessler na zupę grzybową jest naprawdę prosty!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa