Złociste faworki
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Sztuka: 120 kcal

Składniki na 30 sztuk
● 2 i 1/2 szklanki mąki
● 1/2 szklanki cukru
● 4 jajka
● 10 dag masła (1/2 kostki)
● torebka cukru wanilinowego i proszku do pieczenia
● szczypta soli
● olej do smażenia
● cukier puder do posypania
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść.
Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2-3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć, posypać cukrem pudrem.
Polecane
Przepis na Tłusty Czwartek: faworki Magdy Gessler. Są tak pyszne, lekkie i chrupiące, że będziesz robić je cały rok!
„Złociste pierogi Babci Zosi to smak dzieciństwa. Sekretny przepis wywołał burzę w szklance wody i podzielił rodzinę”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa