Reklama

CHRUPIĄCA SAŁATKA
●20 dag zielonych szparagów ze słoika ●10 dag wyłuskanego zielonego groszku ●sól ●cukier ●garść zielonej fasolki szparagowej ●kilka dymek ze szczypiorem ●2 małe cukinie ●oliwa do smażenia ●2 ząbki czosnku ●ocet winny ●pieprz ●2 garści rukoli ●kilka gałązek świeżego oregano
Szparagi osącz, połam na mniejsze kawałki. Groszek blanszuj 1–2 min w osolonym, lekko posłodzonym wrzątku; odcedź. Oczyszczoną fasolkę ugotuj na półtwardo, osącz. Dymki pokrój na długie kawałki. Cukinie wyszoruj, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć obrane, przekrojone ząbki czosnku, przesmaż je i wyjmij. Włóż plasterki cukinii, przesmaż szybko, żeby nie straciły jędrności. Zdejmij z ognia, warzywa ostudź, przełóż do salaterki razem z sosem, który wytworzył się w czasie smażenia. Włóż szparagi, groszek, dymkę i fasolkę, skrop octem, oprósz solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj wszystko z rukolą i oregano. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
KREMOWE PURÉE DO GRILLOWANYCH MIĘS
●2 ząbki czosnku ●sól ●50 dag wyłuskanego groszku ●mały kubek gęstej, kwaśnej śmietany (200 g) ●2 łyżki startego parmezanu ●1/2 pęczka mięty ●kolorowy pieprz
Do garnka wlej ok. 2 l wody, wrzuć obrane, lekko nacięte ząbki czosnku. Zagotuj, posól, do wrzątku wrzuć groszek i gotuj, aż będzie miękki. Odcedź, dokładnie osącz, ostudź. Wymieszaj ze śmietaną, parmezanem oraz listkami mięty. Zmiksuj (w malakserze albo za pomocą blendera) na delikatnie grudkowatą masę. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podawaj na gorąco, do delikatnych grillowanych lub smażonych mięs (np. piersi kurczaka, polędwiczek wieprzowych).
OKAZAŁA TARTA Z SEREM
●20 dag mąki ●1/2 kostki masła ●3 jajka ●sól ●cebula ●1,5 kg wyłuskanego groszku ●3/4 szklanki kwaśnej śmietany ●gałka muszkatołowa ●pieprz ●10 dag startego żółtego sera
Mąkę posiekaj z zimnym masłem (odłóż dwie łyżki), jajkiem, 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń w folię, włóż na 30 min do lodówki. Posiekaną cebulę zeszklij na reszcie masła. Wsyp groszek, duś 5 min, często potrząsając patelnią. Dużą formę do tarty natłuść, dno i boki wylep ciastem. Wsyp groszek, zalej śmietaną rozmąconą z pozostałymi jajkami i przyprawami do smaku. Piecz ok. 50 min w temp. 200°C. 20 min przed końcem pieczenia posyp serem.

Reklama
Reklama
Reklama