Zielono na talerzu
Koniec z tuczącymi, ciężkimi potrawami! Wiosenny, majowy jadłospis możemy skomponować z dań pysznych, a zarazem lekkich i pełnych finazji. Mają one bowiem cieszyć wszystkie nasze zmysły: nie tylko smaku i powonienia, ale także wzroku!
Pierś kurczaka ze szparagami
Porcja: 345 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 4 osób
●3 łyżki oleju
●skórka starta z 1/2 cytryny
●500 g zielonych szparagów
●2 łyżki masła
●100 ml bulionu warzywnego (z kostki)
●1 kg ziemniaków
●2–3 łyżki mleka
●pęczek trybuli lub natki
●sól
●pieprz
■Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na gorącym oleju ok. 10 minut. Posypać skórką cytrynową. Zawinąć w folię aluminiową, by nie wystygło.
■Szparagi umyć, po odcięciu końcówek pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szparagi. Smażyć ok. 3 minut, stale mieszając. Zalać bulionem. Dusić pod przykryciem 5–8 minut.
■Ziemniaki ugotować. Ugnieść z pozostałym masłem i mlekiem na purée. Mięso odwinąć z folii, razem ze szparagami ułożyć na talerzu. Na mniejszy wyłożyć purée, posypać zieleniną.
Makaronowe gniazdka z pesto
Porcja: 316 kcal Przygotowanie: 15 minut Dla 4 osób
●2 pęczki bazylii
●4 ząbki czosnku
●200 g orzeszków pinii
●1/2 szklanki oliwy
●100 g parmezanu
●500 g spaghetti
●sól
●pieprz
■Bazylię opłukać, usunąć końcówki gałązek, kilka listków odłożyć. Resztę rozetrzeć w ceramicznym moździerzu z łyżeczką soli.
■Czosnek obrać, posiekać. Dodać do bazylii. Razem ucierać, stopniowo dorzucając posiekane orzeszki i wlewając cienkim strumieniem oliwę. Wymieszać z parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach, ewentualnie doprawić do smaku solą.
■Makaron ugotować, osączyć, uformować z niego gniazdka. Napełnić je sosem pesto. Udekorować listkami bazylii.
Grzanki z kapustą i boczkiem
Porcja: 537 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 4 osób
●mała główka kapusty pekińskiej
●150 g szalotek
●1/2 łyżeczki kminku
●łyżka masła
●150 g śmietany
●gałka muszkatołowa
●50 g startego sera ementalera
●4 duże kromki chleba
●4 plastry boczku
●4 łyżki posiekanego szczypiorku
●sól
●pieprz
■Kapustę umyć, drobno pokroić. Gotować 5 minut w małej ilości osolonej wody, osączyć.
■Szalotki obrać, pokroić w kostkę. Dusić na maśle razem z kminkiem. Dodać kapustę i śmietanę, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Połączyć z połową sera.
■Kromki chleba podpiec z obu stron na złotobrązowy kolor (w tosterze lub na grillu). Rozłożyć na nich kapustę, posypać resztą sera. Wstawić na 5 minut do piekarnika.
■Boczek podpiec z jednej strony na chrupiąco. Po plasterku boczku ułożyć na każdej kromce chleba. Posypać szczypiorkiem.
Łódeczki z kawiorem
Porcja: 170 kcal Przygotowanie: 10 minut Dla 4 osób
●2 ogórki
●100 g twarożku
●łyżka śmietany
●pęczek koperku
●czerwony kawior
●sól
●pieprz
■Ogórki umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć 2/3 miąższu, rozdrobnić, wymieszać z twarożkiem, śmietaną i posiekanym koperkiem (kilka gałązek odłożyć). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone ogórki. Na wierzch wyłożyć kawior. Udekorować pozostałym koperkiem.
Rolada z farszem szpinakowym
Porcja: 399 kcal Przygotowanie: 40 minut Dla 4 osób
●400 g piersi indyka
●2 ząbki czosnku
●300 g szpinaku
●1/2 łyżki masła
●gałka muszkatołowa
●skórka starta z 1/2 cytryny
●4–6 plastrów szynki
●4–6 plastrów żółtego sera
●2 łyżki oleju
●100 ml bulionu warzywnego
●sól
●pieprz
■Mięso opłukać, osuszyć. Zbić tak, aby powstał dość cienki płat. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć obranym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wstawić do lodówki.
■Szpinak opłukać. Po usunięciu ogonków zblanszować w osolonym wrzątku. Osączyć. Posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skórką z cytryny.
■Na płacie mięsa ułożyć plastry szynki i sera, a na nich szpinakową masę. Mięso zrolować, spiąć lub związać. Obsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać bulionem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu mięso odstawić na 15 minut. Pokroić w plastry i podawać np. z duszoną młodą kapustą.
Jajka z zielonym sosem
Porcja: 196 kcal Przygotowanie: 10 minut Dla 4 osób
●4 jajka
●po kilka listków sałaty masłowej, szpinaku i świeżej szałwii lub rukoli
●duży pęczek natki
●4 łyżki pestek dyni
●4 ząbki czosnku
●6 łyżek oliwy
●sól
●pieprz
■Jajka gotować 8 minut. Ostudzić. Obrać. Pokroić na połówki.
■Sałatę, szpinak i listki szałwii (lub rukoli) opłukać i osuszyć.
■Natkę opłukać. Kilka gałązek odłożyć, resztę posiekać razem z pestkami dyni. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Ucierać, dolewając po łyżce oliwę. Doprawić solą.
■Jajka obłożyć liśćmi sałaty, szpinaku i szałwii, polać mocno sosem. Oprószyć pieprzem, udekorować natką.
Kisz z groszkiem i ziołami
Porcja: 412 kcal Przygotowanie: 60 minut Dla 12 osób
●100 g masła
●300 g mąki
●500 g strączków groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej)
●150 g cebuli
●50 g wędzonego boczku
●50 g suszonych pomidorów (bez oleju)
●2 ząbki czosnku
●pęczek bazylii
●kilka łodyżek mięty
●5 jajek
●gałka muszkatołowa
●300 ml śmietany
●30 g orzeszków pinii (lub niesolonych pistacji)
●sól
●pieprz
●tłuszcz do formy
■Masło zagnieść z mąką, szczyptą soli i 150 ml zimnej wody. Na 30 minut włożyć do lodówki.
■Strączki groszku wrzucić na 2 minuty do osolonej wody, przelać zimną, osączyć (tak samo ugotować fasolkę, a następnie pokroić ją w mniejsze kawałki).
■Cebulę, boczek i pomidory pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek oraz pomidory i cebulę. Wszystko poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę posiekanych ziół.
■Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę. Kilkakrotnie ponakłuwać widelcem i odstawić na 30 minut do lodówki.
■Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Boczek z warzywami równomiernie rozłożyć na cieście. Na wierzchu poukładać strączki groszku (lub fasolkę). Polać śmietanowo-jajecznym sosem, posypać orzeszkami pinii (lub pistacjami).
Łosoś z kalarepką
Porcja: 346 kcal Przygotowanie: 35 minut Dla 4 osób
●po pęczku szczypiorku, koperku i rzeżuchy
●850 g kalarepy
●4 filety z łososia (po 150 g)
●kilka łyżek bulionu warzywnego
●40 g masła
●2 łyżki ziaren gorczycy
●2–3 łyżki tartego chrzanu
●różowy mielony pieprz
●sól
■Zieleninę opłukać. Po kilka gałązek szczypiorku, kopru i rzeżuchy odłożyć. Resztę drobno posiekać. Kalarepę obrać, umyć i pokroić w paseczki.
■Rybę opłukać, posolić, włożyć do żaroodpornego naczynia. Polać bulionem (lub wodą), a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Masło rozgrzać. Wrzucić kalarepę i gorczycę. Podlać 4 łyżkami wody. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać zioła, sól i różowy pieprz do smaku.
■Każdy kawałek ryby posmarować chrzanem. Obłożyć kalarepą. Posypać i udekorować zieleniną.
Zupa jarzynowa na sposób włoski
Porcja: 174 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 2 osób
●porcja młodej włoszczyzny
●łyżka oliwy
●1/2 kg młodych ziemniaków
●kilka strączków cukrowego groszku
●po kilka gałązek świeżego tymianku i bazylii
●żółtko
●150 g żółtego sera
●sól
●pieprz
■Warzywa opłukać, ewentualnie obrać. Pokroić w ukośne krążki. Podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Zalać 4–5 szklankami wody. Dodać sól i pieprz do smaku. Gotować.
■Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy. Po 10 minutach dodać opłukane strączki groszku i zioła. Gdy warzywa będą zupełnie miękkie, zupę zdjąć z ognia. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami zupy, wlać do reszty. Zupę rozlać do talerzy, posypać startym serem.
Kurczak ze szpinakiem
Porcja: 417 kcal Przygotowanie: 40 minut Dla 4 osób
●50 g imbiru
●50 g masła
●4 filety z piersi kurczaka ze skórą
●2 łyżki miodu
●250 g czerwonej cebuli
●225 ml wina śliwkowego
●1,2 kg szpinaku
●kilka suszonych fig
●sos sojowy
●ocet balsamiczny
●15 g sezamu
●łyżeczka skórki startej z cytryny lub limonki
●sól
●pieprz
■Imbir obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z łyżeczką masła. Mięso opłukać, osuszyć, lekko ponacinać między skórą a mięsem. W nacięcia włożyć masło z imbirem. Filety posmarować miodem, posolić, popieprzyć.
■Cebule obrać, pokroić w kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino śliwkowe, posolić. Na wierzchu ułożyć piersi kurczaka. Oprószyć solą i pieprzem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
■Resztę masła rozpuścić. Dodać do niego szpinak i opłukane oraz pokrojone w kostkę figi. Dusić ok. 5 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym, octem balsamicznym i solą.
■Na talerzu układać po porcji szpinaku. Na nim umieścić kurczaka z cebulą. Posypać podprażonym sezamem i skórką z cytrusów.
Sałatka z suszonymi pomidorami
Porcja: 172 kcal Przygotowanie: 15 minut Dla 4 osób
●2 cukinie
●2 ogórki
●kilka listów rukoli
●kilka suszonych pomidorów
●3 łyżki oliwy
●150 g sera feta
●starta skórka z cytryny
●suszony tymianek
●sól
●pieprz
■Warzywa i rukolę opłukać. Cukinie pociąć na podłużne plasterki, ogórki w kawałki. Pomidory posiekać. Dodać rukolę, wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem. Polać oliwą. Posypać pokruszoną fetą, skórką cytrynową i tymiankiem.
1 z 3

zielono_na_talerzu_miniaturka
2 z 3

zielono_na_talerzu_strona_glowna
3 z 3

zielono_na_talerzu_normalny
Polecane
„Mąż zrobił ze mnie pośmiewisko na rodzinnej kolacji. Wszyscy byli w szoku, gdy rzuciłam talerzami”
„Minione święta Wielkanocne to była jazda bez trzymanki. Talerze latały, a nie było jeszcze mowy o wyborach i polityce”
„Mąż zrobił ze mnie pośmiewisko na rodzinnej kolacji. Wszyscy byli w szoku, gdy rzuciłam talerzami”
„Minione święta Wielkanocne to była jazda bez trzymanki. Talerze latały, a nie było jeszcze mowy o wyborach i polityce”
„Teściowa zaglądała mi do talerza i do łóżka. Zamieszkałam pod jednym dachem z kimś, kto życzy mi jak najgorzej”
„Nasza parapetówka zmieniła się w hiszpańską telenowelę. W powietrzu latały talerze, wyzwiska i papiery rozwodowe”
„Teściowa na obiad podawała łososia z koperkiem, a na deser krytykę zamiast truskawek. Miała mnie za prostaczkę”
„Kucharz zrobił z wesela pośmiewisko. Zamiast jak na uroczystej kolacji, czułem się jak przy korycie dla świń”
„Od rana czekałem na wizytę dzieci, ale widocznie nie jestem już dla nich ważny. Dzień Ojca nic dla nich nie znaczy”
„Mąż na emeryturze całymi dniami leży na sofie. Nie wiem, gdzie się podział mój dawny Zbysio z figlarnym błyskiem w oku”
„Pojechałam do córki na Święta, choć wcale nie chciała mnie przy wigilijnym stole. Liczyłam na cud”
„Na stare lata zostałam bogatą wdową z Warszawy. Miałam dość żałoby i na emeryturze szukałam męskiego towarzystwa”
„Przez sąsiada w moim mieszkaniu śmierdziało jak na rybackim kutrze. Chciałem to ukrócić, a dałem się złapać na haczyk”
„Co roku czekam na Święta jak na cud. Liczę na czas z rodziną, a znowu zostaję sama jak palec”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa