Reklama
  • 70 dag chudych żeberek
  • szklanka białej fasoli
  • kolba białej i czerwonej cykorii
  • natka
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do wieprzowiny
  • łyżka mąki
  • łyżeczka masla
  • sól, pieprz
Reklama

Żeberka potnij na pojedyncze kawałki, umyj, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Posól, popieprz, odstaw na 1 godz. do lodówki. Fasolę (namoczoną poprzedniego dnia) ugotuj. Pod koniec gotowania osól. Odcedź, wymieszaj z masłem. Żeberka oprósz mąką, usmaż z każdej strony na złoty kolor na gorącym oleju. Kolby cykorii umyj, pozbaw gorzkich końcówek (odetnij od końca ok. 1/3 kolby), podziel na liście. Ułóż na talerzu liście cykorii, na nich układaj usmażone mięso i ugotowaną fasolę z masłem. Udekoruj listkami natki. Podawaj z surówką z kwaszonego ogórka i papryki.

Reklama
Reklama
Reklama