Zapiekanka ze szparagami
Sezon na szparagi w pełni. Warto z niego korzystać bo za chwilę znikną:)

porcja: 562 kcal
przygotowanie: 55 minut
na 4 porcje:
- po 500 g zielonych i białych szparagów
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki masła
- 200 ml mleka
- 400 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 100 g startego sera gruyère
- 50 g startego parmezanu
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- mały pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Szparagi umyć, oskrobać nożykiem szczelinowym, odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Osączyć. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Mleko wymieszać ze śmietanką, jajkami, oboma gatunkami sera i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Szparagi ułożyć w brytfance, polać śmietanowo-serowym sosem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Szczypiorek drobno posiekać. Posypać nim zapiekankę przed podaniem.
Polecane
„Teściowa wybałuszyła gały, bo podałam szparagi na wielkanocny stół. Mam ją gdzieś, mój dom, to moje zasady”
„Wyjazd na szparagi do Niemiec miał być przygodą życia. Chciałam się usamodzielnić, a teraz jestem na łasce rodziców”
„Teściowa wybałuszyła gały, bo podałam szparagi na wielkanocny stół. Mam ją gdzieś, mój dom, to moje zasady”
„Wyjazd na szparagi do Niemiec miał być przygodą życia. Chciałam się usamodzielnić, a teraz jestem na łasce rodziców”
„Szparagi i czereśnie to dla mnie nieosiągalny luksus. Po porodzie zostałam w domu z dzieckiem i bieda aż piszczy”
Sezon na szparagi: jak przyrządzić szparagi, aby nie straciły koloru i smaku? Jakich szparagów nie kupować i jak zrobić je na 3 sposoby? [PRZEPISY]
„Mówią, że dobro zawsze wraca. Ale kiedy skończyły mi się pieniądze ze spadku, najbliżsi odwrócili się plecami”
„Siostra oznajmiła w Wielką Sobotę, że związała się z bogatym starcem. Twierdzi, że to miłość, ale ja wiem swoje”
„Myślałem, że jestem dla niej kimś więcej, a byłem zerem. Wyrzuciła mnie ze swojego serca jak starą rzecz”
Przepis na szparagi "całe zielone" Magdy Gessler. To świetny pomysł na przystawkę lub dodatek do wielkanocnego obiadu
„Rodzice się ze mnie śmiali, że mój mąż jest ze wsi. A ja wyszłam za króla truskawek i żyję jak pączek w maśle”
„Córka ze mnie drwi i mówi, że jestem za stara, by mieć marzenia. Smarkula nie wie, że życie zaczyna się na emeryturze”
„Rodzice uważają, że spotykam się ze staruchem dla kasy i wycieczek do Dubaju. Czy nie mogą zrozumieć, że to miłość?”
„Uważałam, że mój mąż jest wyjątkowy. Gdy odkryłam, że ma kochankę, zrozumiałam, że faceci to prymitywny gatunek”
„Myślałam, że mój narzeczony to nieustraszony super heros. Jedna wycieczka sprawiła, że dygotał ze strachu jak dziecko”
„Podczas wesela odkryłam brudny sekret świeżo upieczonego męża. Myślałam, że spalę się ze wstydu”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa