Zapiekanka pasterska
Przygotowanie: godzina
Zapiekanie: 20 minut
Porcja: 430 kcal

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:
- 60 dag mielonego mięsa
- 2 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- 1/2 szklanki bulionu z kostki
- 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
- jajko
- sól, pieprz, tymianek,
- gałka muszkatołowa
Cebule i jeden ząbek czosnku obrać. Cebule pokroić w krążki, zeszklić na gorącym oleju, dodać posiekany ząbek czosnku.
Wrzucić mięso, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać koncentrat, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić 15 minut często mieszając. Mięso wyłożyć na dno żaroodpornej formy.
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, zemleć w maszynce albo utłuc.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do ziemniaków wraz z masłem i mlekiem, wymieszać, przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
Pur e wyłożyć na mięso. Jajko roztrzepać, posmarować wierzch zapiekanki. Zapiekać 20 minut w temp. 180°C.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa