Wyśledź sekrety śledzia na nowo!
Nadchodzi czas, w którym śledź staje się absolutnym przebojem stołów! Nie ma chyba w Polsce miłośnika kuchni, który nie miałaby własnego przepisu na danie ze śledzia. A mimo to coraz rzadziej po śledzia sięgamy… A przecież z punktu widzenia dietetyki śledź to jedna z najzdrowszych ryb. I wcale nie musi być nudny!!! Przekonajcie się, skąd pochodzi śledź, jak go postrzegamy i co zrobić, by zaskakiwać daniami ze śledzia przez cały rok!

Śledź polski czy norweski?
Od IX wieku aż do dzisiaj Norwegia jest jednym z głównych dostawców śledzi na rynki krajów europejskich – również do Polski. Śledź w naszym kraju jest rybą tradycyjną, cieszącą się niesłabnącą popularnością. Mocne zakorzenienie śledzia w kulturze polskiej utwierdza Polaków w mylnym przekonaniu, że jest on „rodowitą” polską rybą. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że Polska jest prawie całkowicie uzależniona od importu. Ok. 40% śledzia obecnego na naszym rynku pochodzi z wód Morza Północnego, otaczającego Norwegię.

Śledzie z Morza Północnego
Śledź dzieli się na różne typy w zależności od swojej wielkości oraz swoich zwyczajów migracyjnych. Dwa największe gatunki poławiane przez Norwegów zajmują geograficzne regiony północno-wschodniego Atlantyku oraz Morza Północnego. Śledź atlantycki to ryba stosunkowo mała, natomiast śledź z Morza Północnego dochodzi do wielkości 40 cm.
Norweska jakość
Statki norweskiej floty rybackiej wyposażone są w najnowocześniejszy sprzęt. Użycie specjalnych technologii służących do chłodzenia i zamrażania pozwala norweskiemu przemysłowi rybnemu na szybką i efektywną pracę nawet podczas rozładunku towaru w portach. Wszyscy eksporterzy muszą mieć specjalną licencję za której wydawanie odpowiada Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza.
Nowa twarz śledzia
Śledź na stałe gości w menu Polaków. Z badań przeprowadzonych przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza (NSEC) wynika, młodzi ludzie lubią kuchnię. Jest to obszar niezwykle „trendy”. Wspólnie gotowanie i jedzenie stały się bardzo modne. Młodzież jest otwarta na nowe dania i nowe sposoby przyrządzania tradycyjnych potraw. Badani w wieku 18-35 lat nie postrzegają śledzia jako ryby, ale właśnie jako… śledzia (kategoria jedzeniowa, tak jak mięso, nabiał czy ryby - głównie z powodu spożywania na zimno, jako przekąski).

Śledź został uznany przez respondentów jako najbardziej „socjalna” ryba, która kojarzy się z towarzystwem, dobrą zabawą, wspólnym spędzaniem czasu. Śledź postrzegany jest z uśmiechem również z powodu wielu znaczeń kulturowych, jakie ze sobą niesie. Młodzi ludzie szukają przepisów na nowoczesne lecz proste, tak aby wszystkie składniki można było kupić w sklepie. Ich ulubione to te, które łączą tradycję z nowatorskim podejściem. Strona www.sledzisz.pl to wiele przepisów na niezwykłe, zaskakujące, nietypowe dania ze śledziem norweskim w roli głównej. Każdy fan kuchni znajdzie tam inspiracje do własnych pomysłów i wariacji na temat tej niezwykle sympatycznej ryby
Dlaczego śledź?
Śledź coraz bardziej doceniany jest przez mistrzów kulinarnych. We Francji robi wielką karierę – francuscy szefowie najznamienitszych restauracji jako przekąskę do szampana serwują grzankę ze śledziem. Zatem czas wyśledzić śledzia na nowo i zaprosić go do kuchni na cały rok!
www.sledzisz.pl
1 z 9

galeria_10
2 z 9

galeria_09
3 z 9

galeria_08
4 z 9

galeria_07
5 z 9

galeria_06
6 z 9

galeria_05
7 z 9

galeria_04
8 z 9

galeria_03
9 z 9

galeria_01