Wiwat ziemniaki!
Smażone, pieczone, nadziewane... Ziemniaki można przyrządzić na wiele sposobów. Te, które zrobisz według naszych przepisów, będą smakować doskonale. Zresztą – przekonaj się o tym sama!

Pieczone z ziołami
Porcja: 212 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Dla 4–6 osób
● kilogram ziemniaków ● 2–3 łyżki oleju ● suszony tymianek lub rozmaryn ● sól ● pieprz
■ Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w ćwiartki lub ósemki. Następnie ułożyć na wysmarowanej 2 łyżkami oleju blasze albo w naczyniu żaroodpornym. Posypać ziołami. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić resztą oleju. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C (nie przykrywać). W trakcie pieczenia ziemniaki kilka razy mieszać.
Nasza rada
Takie ziemniaki dobre są jako dodatek do mięsa, ale też świetne smakują same (np. z kefirem). Możesz doprawić je czosnkiem, papryką.
Placuszki z rokpolem
Porcja: 392 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4–6 osób
● kilogram ziemniaków ● cebula ● 2 łyżki mąki ● łyżka płatków owsianych ● gałka muszkatołowa ● 250 g sera pleśniowego typu rokpol ● sól ● pieprz ● olej do smażenia
■ Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do ziemniaków razem z mąką i płatkami owsianymi. Wymieszać (ewentualnie dosypać mąki). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
■ Na patelni mocno rozgrzać 2–3 łyżki oleju. Łyżką nakładać masę ziemniaczaną, formując z niej niezbyt duże placki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor.
■ Ser pokruszyć lub grubo posiekać. Posypywać nim ciepłe placki i zaraz podawać.
Faszerowane z szynką i mozzarellą
Porcja: 274 kcal
Przygotowanie: 50 minut
Dla 4 osób
● 8 dużych ziemniaków ● 8 plasterków mozzarelli ● 8 dużych plastrów szynki ● gruboziarnista sól (ok. kilograma) ● 2–3 łyżki oliwy ● sól ● pieprz
■ Ziemniaki wyszorować. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Osączyć.
■ Każdy ziemniak przeciąć głęboko na krzyż. W nacięcie włożyć po kawałku mozzarelli, a wierzch udekorować zwiniętym w rulon plastrem szynki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą. Ziemniaki ułożyć na wysypanej grubą solą blasze. Piec ok. 25 minut w 180°C. Podawać na gorąco.
Nasza rada
Możesz nieco zmodyfikować to danie: ziemniaki przeciąć i przełożyć plasterkiem sera, każdy ziemniak zaś dodatkowo owinąć plastrem szynki lub boczku i dopiero zapiekać. Do nadziewania nadaje się też ser żółty.
Wytrawny torcik
Porcja: 416 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Dla 4–6 osób
● 300 g mąki krupczatki ● 180 g masła ● kilogram ziemniaków (w plasterkach) ● zioła prowansalskie ● 350 g sera feta ● 2 ząbki czosnku ● jajko ● szklanka śmietany ● sól ● pieprz ● tłuszcz do formy
■ Z mąki, 150 g masła, szczypty soli i odrobiny wody zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki.
■ Ziemniaki gotować 3 minuty, odcedzić. Oprószyć solą i ziołami. Fetę doprawić czosnkiem i pieprzem. Z ciasta wykroić 3 kółka. Układać je w natłuszczonej tortownicy na zmianę z ziemniakami posypanymi wiórkami z reszty masła i masą serową (na wierzchu ma być ciasto).
■ Torcik posmarować jajkiem i piec 40 minut w 200°C. Następnie wierzch ponakłuwać widelcem i polać śmietaną. Piec jeszcze 20 minut.
Sałatka śródziemnomorska
Porcja: 258 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4 osób
● 400 g ziemniaków ● puszka białej fasolki ● 100 g czarnych oliwek ● 150 g suszonych pomidorów ● 4 łyżki oliwy ● 3–4 łyżki białego octu winnego ● 2–3 łyżki sosu pesto ● listki bazylii ● sól ● pieprz
■ Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Fasolkę i oliwki osączyć z zalewy. Pomidory pokroić w paseczki. Oliwę doprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym.
■ Ziemniaki i fasolkę ułożyć w salaterce. Polać oliwą z dodatkami. Delikatnie wymieszać. Posypać oliwkami i pomidorami. Obłożyć sosem pesto. Udekorować listkami bazylii.
Twarożkowa delicja
Porcja: 299 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Dla 4 osób
● 8 średniej wielkości ziemniaków ● 6 łyżek oliwy ● 150 g bryndzy ● łyżka tłustego twarożku ● 1/2 pęczka natki ● 4 łyżki pestek dyni ● 2 ząbki czosnku ● sól ● pieprz
■ Ziemniaki wyszorować. 8 kawałków folii posmarować oliwą. Na każdym ułożyć ziemniak, folię zawinąć. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C.
■ Ziemniaki ostudzić. Każdy naciąć na krzyż, lekko wydrążyć. Miąższ wymieszać z bryndzą, twarożkiem, posiekaną połową natki i pestek dyni. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Farsz ułożyć na ziemniakach, a te zawinąć w folię. Wstawić na 20 minut do piekarnika. Podawać posypane resztą natki i pestek dyni.
Zupa z boczkiem
Porcja: 265 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4 osób
● 400 g ziemniaków ●1–2 dymki ● listek laurowy ● kilka ziaren ziela angielskiego ● kostka bulionowa (mięsna lub warzywna) ● 1–2 ząbki czosnku ● tymianek (świeży lub suszony) ● 150 g wędzonego boczku ● łyżka oleju ● 2/3 szklanki kwaśnej śmietany ● żółtko (niekoniecznie) ●natka ● sól ● pieprz
■ Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w kostkę. Dymki obrać, pociąć w cienkie krążki.
■ Ziemniaki i dymkę przełożyć do garnka. Zalać 5 szklankami wody. Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i kostkę bulionową. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać przepuszczony przez praskę czosnek oraz tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
■ Boczek wędzony drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do zupy. Chwilę jeszcze gotować.
■ Śmietanę roztrzepać z żółtkiem oraz kilkoma łyżkami przestudzonej zupy. Wlać do garnka. Zupę jeszcze podgrzać (nie dopuścić do zagotowania). Posypać posiekaną natką.
Nasza
Połowę ziemniaków z zupy zmiksuj – będzie miała bardziej kremową konsystencję. Zupę możesz też ugotować na kawałku wołowego mięsa na rosół.
Omlet na sposób hiszpański
Porcja: 318 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4 osób
● 500 g ziemniaków ● 4 łyżki oliwy ● 4 duże obrane pomidory ● 2 ząbki czosnku ● 5 jajek ● 3/4 szklanki mleka ● łyżeczka mąki ● 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu ● 250 g startego żółtego sera ● sól ● pieprz ● natka
■ Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni. Włożyć ziemniaki. Smażyć z obu stron (nie rumienić zbyt mocno).
■ Na ziemniakach ułożyć pokrojone w plastry pomidory i zmiażdżony czosnek. Wlać jajka roztrzepane z mlekiem, mąką, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu. Chwilę smażyć, poruszając patelnią, by masa jajeczna spływała na boki. Posypać serem i piec ok. 10 minut w 200°C. Oprószyć natką. Kroić jak tort.'
Zapiekanka z kurczakiem
Porcja: 569 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Dla 6 osób
● cebula ● 2-centymetrowy kawałek imbiru ● 3–4 łyżki oleju ● 2 duże filety z piersi kurczaka ● 150 g wędzonego boczku ● kostka bulionowa drobiowa ● curry ● sos sojowy ● 600 g ziemniaków ● łyżeczka masła ● 200 g ementalera (lub innego żółtego sera) ● sól ● pieprz
■ Cebulę obrać, posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Razem z cebulą podsmażyć na łyżce oleju. Mięso opłukać, usunąć błony i tłuszcz. Pokroić w kostkę. Włożyć do cebuli i imbiru. Chwilę razem smażyć. Doprawić curry, sosem sojowym i pieprzem.
■ Boczek pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na łyżce oleju. Kostkę bulionową rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.
■ Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w cienkie plasterki. Gotować ok. 8 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić.
■ Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami plasterki ziemniaków, kurczaka i boczku (ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki; każdą ich warstwę posypać tartym serem i oprószyć pieprzem). Ca łość skropić resztą oleju. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Placki z pieczarkami pod pierzynką z sera
Porcja: 420 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4–6 osób
● 3/4 kg ziemniaków ● 1,5 łyżki mąki ● jajko ● 300 g pieczarek ● 250 g żółtego sera ● natka ● sól ● pieprz ● olej do smażenia
■ Ziemniaki obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć. Dodać mąkę i jajko, wymieszać (gdyby masa ziemniaczana była zbyt rzadka, dosypać do niej trochę mąki). Doprawić solą i pieprzem.
■ Na patelni mocno rozgrzać 2–3 łyżki oleju. Łyżką nakładać przygotowaną masę ziemniaczaną, formując z niej niezbyt duże placki. Każdy smażyć z obu stron na złoty kolor.
■ Pieczarki opłukać, grubo pokroić. Podsmażyć na łyżce oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Ser pokroić w plastry.
■ Placki układać na blasze. Obłożyć pieczarkami i plastrami sera. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać na ciepło, posypane posiekaną natką.
Nasza rada
Pod kołderką z sera mogą znajdować się rozmaite dodatki (nie tylko podsmażone pieczarki), np.: duszone warzywa (cukinia, kabaczek, dynia, papryka czy pomidory), gulasz mięsny lub paprykarz, a także pokrojona w kostkę i podsmażona pierś kurczaka albo indyka. Możesz też użyć mrożonek warzywnych (np. fasolki). Doskonałe placki będą też z podgotowanych ziemniaków: ostudzone ścierasz na tarce, po czym dodajesz mąkę i jajko, a placki uformowane z masy smażysz na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Grzybowa patelnia
Porcja: 394 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4 osób
● 200 g pieczarek ● 2 łyżki oleju ● 400 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków ● łyżeczka masła ● 1–2 ząbki czosnku ● 1/2 pęczka szczypioru ● sól ● pieprz
■ Pieczarki oczyścić (ewentualnie obrać). Pokroić w plasterki. Podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Zdjąć z patelni.
■ Ziemniaki obrać. Pokroić w plasterki. Na patelni, na której smażyły się pieczarki, rozgrzać resztę oleju i masło. Wrzucić ziemniaki. Smażyć z obu stron, aż będą chrupiące. Dodać pieczarki i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość oprószyć solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać.
■ Szczypior opłukać, drobno pokroić. Posypać nim gotowe danie.
Musaka z cukinią
Porcja: 627 kcal
Przygotowanie: 65 minut
Dla 4–6 osób
● kilogram ziemniaków ● mała cebula ● 2 łyżki oleju ● 500 g mielonego mięsa ● mała cukinia ● mała puszka pomidorów ● ząbek czosnku ● łyżeczka masła ● 1/2 szklanki śmietany ● łyżka sera ementalera ● gałka muszkatołowa ● sól ● pieprz
■ Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Gotować 8 minut. Osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Chwilę razem smażyć. Dodać pokrojoną w paseczki cukinię i znów smażyć. Na końcu dołożyć pomidory. Dusić, aż sos lekko wyparuje. Doprawić do smaku czosnkiem oraz solą i pieprzem.
■ 1/3 ziemniaków ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Przykryć połową mięsa, nałożyć drugą warstwę ziemniaków, znów mięso i na wierzchu resztę ziemniaków. Polać śmietaną wymieszaną z serem i doprawioną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec 50 minut w 200°C.
1 z 3

CL_0710_KUCHNIA_12_strona_glowna
2 z 3

CL_0710_KUCHNIA_12_pozycjonowany_recznie
3 z 3

CL_0710_KUCHNIA_12_duzy_w_kategorii