Z kapusty odrzucamy zewnętrzne liście i wycinamy głąb, bo zbiera się w nim dużo trujących azotanów. Kalafiory i brokuły należy po dokładnym opłukaniu moczyć przez dłuższą chwilę w zimnej wodzie z sokiem z cytryny, a następnie osączyć i dopiero gotować. Rzodkiewki płuczemy kilkakrotnie i też zostawiamy w wodzie, nawet na 15 minut. W natce i szczypiorku odcinamy końcówki łodyżek, natomiast z koperku dodajemy do potraw tylko drobne listki, odrzucamy grube łodyżki - choć są bogate w witaminy, zawierają duże ilości pestycydów. Pamiętajmy, by nie robić zakupów na staraganach przy ruchliwych ulicach. Warzywa dostają tam dodatkową porcję ołowiu. Nie kupujmy też superdorodnych okazów (marchew, rzodkiewki) i takich, które mają wybujałe liście (sałata) - możliwe, że ogrodnik dodał podczas ich uprawy za dużo nawozów sztucznych.
"}},{"type":"inline-gallery","data":{"images":[{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/dd070e128b34d1d4094a91b9693f21f9a8c63ca5-3b669a1.jpeg","width":200,"height":133,"title":"606","aspectRatio":0.665}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Weź nowalijki pod lupę"}],"seoMetadata":{"title":"Weź nowalijki pod lupę","description":"Młode warzywa o tej porze roku smakują jak nigdy. Ale w pełni możemy się nimi cieszyć dopiero, gdy je przed podaniem umyjemy i oczyścimy. Wtedy na pewno nam nie zaszkodzą.","metaTitle":"Weź nowalijki pod lupę","metaDescription":"Młode warzywa o tej porze roku smakują jak nigdy. Ale w pełni możemy się nimi cieszyć dopiero, gdy je przed podaniem umyjemy i oczyścimy. Wtedy na pewno nam nie zaszkodzą.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":107,"width":80,"alt":"605","title":"605","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-fe5470d-1.jpeg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/wez-nowalijki-pod-lupe/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/wez-nowalijki-pod-lupe/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/wez-nowalijki-pod-lupe/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Weź nowalijki pod lupę","article":{"id":"866","description":"Młode warzywa o tej porze roku smakują jak nigdy. Ale w pełni możemy się nimi cieszyć dopiero, gdy je przed podaniem umyjemy i oczyścimy. Wtedy na pewno nam nie zaszkodzą.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":[]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"We%C5%BA%20nowalijki%20pod%20lup%C4%99","tweet":"We%C5%BA%20nowalijki%20pod%20lup%C4%99","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-fe5470d-1.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/wez-nowalijki-pod-lupe/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/wez-nowalijki-pod-lupe/#Article","@type":"Article","description":"Młode warzywa o tej porze roku smakują jak nigdy. Ale w pełni możemy się nimi cieszyć dopiero, gdy je przed podaniem umyjemy i oczyścimy. Wtedy na pewno nam nie zaszkodzą.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-fe5470d-1.jpeg?resize=80,107","width":80,"height":107}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/wez-nowalijki-pod-lupe/"},"name":"Weź nowalijki pod lupę","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/wez-nowalijki-pod-lupe/","dateModified":"2024-09-17T14:45:57+02:00","datePublished":"2004-03-24T11:11:37+01:00","headline":"Weź nowalijki pod lupę","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"866","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2004-03-24T10:11:37+00:00","template":"article"},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"866","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article"},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":107,"width":80,"alt":"605","title":"605","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-fe5470d-1.jpeg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"957141","content_title":"Weź nowalijki pod lupę","content_type":"article","publication_date":"2004-03-24T10:11:37+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":866,"contentName":"Weź nowalijki pod lupę","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/wez-nowalijki-pod-lupe/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":[],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/wez-nowalijki-pod-lupe/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"866"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Młode warzywa o tej porze roku smakują jak nigdy. Ale w pełni możemy się nimi cieszyć dopiero, gdy je przed podaniem umyjemy i oczyścimy. Wtedy na pewno nam nie zaszkodzą.
Nowalijki niczym gąbka chłoną różne szkodliwe substacje, których używano przy ich uprawie. Tylko gruba skóra ogórka prawie nie przepuszcza toksyn. Przed obraniem wystarczy go dobrze opłukać. Za to marchewkę trzeba umyć, oskrobać i odciąć jej górny koniec. Z młodej marchewki nie wyciskamy soku - ma zbyt dużo szkodliwych substancji. Z kapusty odrzucamy zewnętrzne liście i wycinamy głąb, bo zbiera się w nim dużo trujących azotanów. Kalafiory i brokuły należy po dokładnym opłukaniu moczyć przez dłuższą chwilę w zimnej wodzie z sokiem z cytryny, a następnie osączyć i dopiero gotować. Rzodkiewki płuczemy kilkakrotnie i też zostawiamy w wodzie, nawet na 15 minut. W natce i szczypiorku odcinamy końcówki łodyżek, natomiast z koperku dodajemy do potraw tylko drobne listki, odrzucamy grube łodyżki - choć są bogate w witaminy, zawierają duże ilości pestycydów. Pamiętajmy, by nie robić zakupów na staraganach przy ruchliwych ulicach. Warzywa dostają tam dodatkową porcję ołowiu. Nie kupujmy też superdorodnych okazów (marchew, rzodkiewki) i takich, które mają wybujałe liście (sałata) - możliwe, że ogrodnik dodał podczas ich uprawy za dużo nawozów sztucznych.
Reklama
1 z 1
606
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Loading...
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.