W królestwie wegetarian
Na straganach jest tyle świeżych warzyw, że warto raz na jakiś czas rozstać się z mięsem. Lekkie wegetariańskie dania są nie tylko zdrowe, ale także wspaniale smakują. Nie wymagają też specjalnie wiele wysiłku - w sam raz, by dzięki nim zdobyć pierwsze kulinarne szlify.
Warzywa z blachy
Porcja: 606 kcal
Przygotowanie: 5 minut
Pieczenie: 45 minut
Dla 4 osób 500 g drobnych ziemniaków
200 g małej cebuli
2 czerwone papryki
cienki bakłażan (ok. 250 g)
2 cukinie
300 g małych pomidorów
5 łyżek oliwy
pęczek tymianku
50 g pestek słonecznika
łyżeczka czarnuszki albo kminku
łyżeczka grubej soli (niekoniecznie)
300 g twarożku (koziego)
pęczek szczypiorku
kilka łyżek mleka
sól
czerwony pieprz Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować łyżką oliwy. Ziemniaki starannie wyszorować, przekroić wzdłuż na pół. Przeciętą stroną ułożyć na blasze. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, dodać do ziemniaków. Piec 15 minut w 200 C.
Tymianek wymieszać z posiekanymi grubo pestkami słonecznika, kminkiem, solą morską (lub łyżeczką zwykłej) i 1/2 łyżeczki pieprzu. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki. Bakłażana i cukinie umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na plasterki. Warzywa ułożyć obok ziemniaków. Posypać połową mieszanki ziół z solą. Skropić 2 łyżkami oliwy. Piec 15 minut.
Pomidory umyć, przekroić. Warzywa pieczone na blasze przewrócić. Pomiędzy nie włożyć pomidory. Posypać resztą pestek z dodatkami. Skropić pozostałą oliwą. Piec następne 15 minut.
Warzywa podawać z twarożkiem wymieszanym z mlekiem, posiekanym szczypiorkiem i doprawionym solą oraz pieprzem. Zielone lasagne
Porcja: 652 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Duszenie i zapiekanie: 50 minut
Dla 6 osób 13 zielonych płatów lasagne
2 cukinie
2 czerwone papryki
500 g pomidorów (z puszki)
250 g mozzarelli
po niepełnej szklance bulionu warzywnego i śmietanki
2 łyżki masła
łyżka mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
pęczek bazylii Bulion wymieszać ze śmietanką. Masło stopić, dodać mąkę, chwilę razem smażyć. Cienkim strumieniem wlewać bulion ze śmietanką, cały czas ubijając. Gotować 2 minuty, stale mieszając. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić 5 minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cukinię i paprykę umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Razem z cukinią pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać.
Oliwę rozgrzać. Podsmażyć na niej czosnek, a następnie warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekanymi listkami bazylii.
W formie układać warstwami płaty lasagne, pokrojony w plasterki ser, warzywa i sos (na wierzchu powinna być warstwa mozzarelli). Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Po 20 minutach pieczenia zapiekankę przykryć folią aluminiową. Gotową odstawić na 10 minut. Gołąbki z młodej kapusty Porcja: 224 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Duszenie: 30 minut
Dla 4 osób główka kapusty
80 g marchewki
80 g selera naciowego
3 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki przecieru pomidorowego
100 g startego sera żółtego (np. goudy)
pieprz
sól Ryż gotować 10 minut w osolonym wrzątku. Marchewkę i selera umyć, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu na 3 minuty przed końcem gotowania.
Kapustę w całości zanurzyć we wrzątku. Wyjąć. Zdjąć 8 wierzchnich liści. Przelać zimną wodą i osuszyć. Odciąć środkowy gruby nerw w liściach.
Ryż z warzywami osączyć. Wymieszać z żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz układać na liściach kapusty. Zwijać. Gołąbki zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Oprószyć solą i pieprzem. Dusić ok. 30 minut.
Nasza rada: gołąbki można ugotować na parze, umieszczając je na perforowanej wkładce nad gotującym się bulionem z przecierem. Więcej przepisów dla wegetarian w Claudii 9/2003
1 z 1

352
Polecane
„Działka była moją oazą spokoju. W tym roku sąsiadki dały mi do wiwatu i więc szybko usadziłam je 1 zdaniem”
„Przypadkowo przesunęłam w prawo w aplikacji randkowej. Spotkanie na kawie przerodziło się w ślub na plaży w Gdyni”
Kate Middleton jakiej nie znacie. Nie da się ukryć szczęścia księżnej, bo zdjęcia zdradzają wszystko. Królestwo za wygodę!
„Działka była moją oazą spokoju. W tym roku sąsiadki dały mi do wiwatu i więc szybko usadziłam je 1 zdaniem”
Według teorii psychologów te 3 składniki gwarantują sukces w związku. Zadziałają nie tylko w walentynki
„Przypadkowo przesunęłam w prawo w aplikacji randkowej. Spotkanie na kawie przerodziło się w ślub na plaży w Gdyni”
„Ciężko harowałam, żeby było nas stać na kostkę masła. A mąż w tym czasie lekką ręką kupował szmelc w internecie”
„Zamiast przed telewizorem, czas spędzam w garażu, a żona i tak narzeka. Zrobiła coś, przez co poważnie myślę o rozwodzie”
„Matka zrobiła z naszego mieszkania muzeum PRL-u. Pośród kryształów i meblościanek czuję się jak w skansenie”
„Na wakacjach w Portugalii zakochałam się w ratowniku jak nastolatka. Ale w jego telefonie znalazłam gorzką prawdę”
„Hotel w Karpaczu miał nam pomóc w integracji, ale trochę mnie poniosło. Jak teraz spojrzę mężowi w twarz?”
„Zapach żółtej fasolki szparagowej przyciągnął ciekawskiego sąsiada. Od tamtego dnia wpadał nie tylko w porze obiadowej”
W majówkę 2025 kosmiczna energia namiesza w uczuciach. Aż 3 zjawiska zawładną naszym losem w długi weekend
„Na plaży w Rowach młody ratownik szybko złapał mnie w swoją sieć. Ale okazałam się kroplą w morzu jego zdobyczy”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa