PRZYGOTOWANIE: 60 minut NA 6 PORCJI - 3 duże udka kurczaka - mielone chili - 6 łyżek oleju - 1 i 1/2 cytryny - kilogram ziemniaków - 2 papryki słodkie (żółta i czerwona) - 2–3 żółte papryki ostre - bakłażan - główka czosnku - sól - pieprz Mięso opłukać, odciąć pałki od części biodrowych. Natrzeć solą, pieprzem, chili i 2 łyżkami oleju. Skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Odstawić do lodówki na 30 minut. Ziemniaki wyszorować, gotować 15 minut. Obrać i pokroić w plasterki. Papryki opłukać. Ze słodkich usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki. Z pikantnych usunąć pestki. Bakłażan umyć, pokroić w kawałki. Całą cytrynę wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. Czosnek podzielić na ząbki i obrać. Na rozgrzanej patelni obsmażyć ze wszystkich stron mięso na złoty kolor. Następnie razem z warzywami i czosnkiem ułożyć je w formie żaroodpornej. Obłożyć plasterkami cytryny. Polać resztą oleju. Piec ok. 40 minut w 180°C. W połowie pieczenia naczynie przykryć folią aluminiową.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Udka pieczone z warzywami"}],"seoMetadata":{"title":"Udka pieczone z warzywami","description":"Tradycyjne i łatwe do przygotowania danie - udka pieczone z warzywami, pozostawia otwarte pole do popisu dla kucharza z fantazją.","metaTitle":"Udka pieczone z warzywami","metaDescription":"Tradycyjne i łatwe do przygotowania danie - udka pieczone z warzywami, pozostawia otwarte pole do popisu dla kucharza z fantazją.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"shutterstock_54236419","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"shutterstock_54236419","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-54d8587.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/udka-pieczone-z-warzywami/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/udka-pieczone-z-warzywami/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/udka-pieczone-z-warzywami/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Udka pieczone z warzywami","article":{"id":"60049","description":"Tradycyjne i łatwe do przygotowania danie - udka pieczone z warzywami, pozostawia otwarte pole do popisu dla kucharza z fantazją.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["gotowanie","kurczak","warzywa"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Udka%20pieczone%20z%20warzywami","tweet":"Udka%20pieczone%20z%20warzywami","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-54d8587.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/udka-pieczone-z-warzywami/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/udka-pieczone-z-warzywami/#Article","@type":"Article","description":"Tradycyjne i łatwe do przygotowania danie - udka pieczone z warzywami, pozostawia otwarte pole do popisu dla kucharza z fantazją.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-54d8587.jpeg?resize=500,366","width":500,"height":366}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/udka-pieczone-z-warzywami/"},"name":"Udka pieczone z warzywami","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/udka-pieczone-z-warzywami/","dateModified":"2024-09-17T21:58:18+02:00","datePublished":"2010-08-10T04:00:00+02:00","headline":"Udka pieczone z warzywami","keywords":"gotowanie, kurczak, warzywa","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"60049","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2010-08-10T02:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["gotowanie","kurczak","warzywa"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"60049","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["gotowanie","kurczak","warzywa"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["gotowanie","kurczak","warzywa"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"shutterstock_54236419","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"shutterstock_54236419","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-54d8587.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"gotowanie","display":"gotowanie","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"kurczak","display":"kurczak","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"warzywa","display":"warzywa","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"968511","content_title":"Udka pieczone z warzywami","content_type":"article","publication_date":"2010-08-10T02:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":60049,"contentName":"Udka pieczone z warzywami","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/udka-pieczone-z-warzywami/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["gotowanie","kurczak","warzywa"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/udka-pieczone-z-warzywami/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"60049"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
PORCJA: 424 kcal PRZYGOTOWANIE: 60 minut NA 6 PORCJI - 3 duże udka kurczaka - mielone chili - 6 łyżek oleju - 1 i 1/2 cytryny - kilogram ziemniaków - 2 papryki słodkie (żółta i czerwona) - 2–3 żółte papryki ostre - bakłażan - główka czosnku - sól - pieprz Mięso opłukać, odciąć pałki od części biodrowych. Natrzeć solą, pieprzem, chili i 2 łyżkami oleju. Skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Odstawić do lodówki na 30 minut. Ziemniaki wyszorować, gotować 15 minut. Obrać i pokroić w plasterki. Papryki opłukać. Ze słodkich usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki. Z pikantnych usunąć pestki. Bakłażan umyć, pokroić w kawałki. Całą cytrynę wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. Czosnek podzielić na ząbki i obrać. Na rozgrzanej patelni obsmażyć ze wszystkich stron mięso na złoty kolor. Następnie razem z warzywami i czosnkiem ułożyć je w formie żaroodpornej. Obłożyć plasterkami cytryny. Polać resztą oleju. Piec ok. 40 minut w 180°C. W połowie pieczenia naczynie przykryć folią aluminiową.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.