Tymbaliki ze szpinakiem
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 25 minut
Porcja: 270 kcal

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 3/4 szklanki ryżu
- 30 dag szpinaku (może być mrożony)
- 2 łyżki masła
- łyżka margaryny
- jajko
- pomidor
- sól
Ryż wsypać do osolonego wrzątku, gotować ok. 20 min, aż stanie się miękki, odcedzić, trzymać w cieple.
Pomidor umyć, pokroić w plasterki, dwa odłożyć, resztę pokroić w kostkę. Jajko ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokroić w kostkę.
Świeży szpinak oczyścić, odciąć ogonki, umyć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut. Osączyć, posiekać. Kubeczki posmarować wewnątrz margaryną.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć obgotowany szpinak i mieszając smażyć, aż woda odparuje (szpinak mrożony smażyć bez rozmrażania).
Szpinak dodać do ryżu, dokładnie wymieszać. Masą napełnić kubeczki, lekko ugnieść. Zapiekać 2-3 minuty w temperaturze 180°C. Tymbaliki wyjąć z kubeczków, na każdym ułożyć kawałki pomidora i jajka, talerz ozdobić plasterkami pomidora.
Rada: ryż w kubeczkach można, zamiast w piekarniku, podgrzać w kuchence mikrofalowej (ok. 2-3 min, 600 W) lub w prodiżu.
Polecane
„Córka ze mnie drwi i mówi, że jestem za stara, by mieć marzenia. Smarkula nie wie, że życie zaczyna się na emeryturze”
„Rodzice uważają, że spotykam się ze staruchem dla kasy i wycieczek do Dubaju. Czy nie mogą zrozumieć, że to miłość?”
Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!
„Córka ze mnie drwi i mówi, że jestem za stara, by mieć marzenia. Smarkula nie wie, że życie zaczyna się na emeryturze”
„Rodzice uważają, że spotykam się ze staruchem dla kasy i wycieczek do Dubaju. Czy nie mogą zrozumieć, że to miłość?”
„Uważałam, że mój mąż jest wyjątkowy. Gdy odkryłam, że ma kochankę, zrozumiałam, że faceci to prymitywny gatunek”
„Myślałam, że mój narzeczony to nieustraszony super heros. Jedna wycieczka sprawiła, że dygotał ze strachu jak dziecko”
„Kiedyś myślałem, że przeciwieństwa się przyciągają. Zmieniłem zdanie, gdy okazało się, że ożeniłem się z bałaganiarą”
„Podczas wesela odkryłam brudny sekret świeżo upieczonego męża. Myślałam, że spalę się ze wstydu”
„Z internetu dowiedziałam się, że wnuk się zaręczył. Zabolało, że dla rodziny już nie istnieję”
„Wiedziałam, że teściowa życzyła mi wszystkiego najgorszego. Ale nie sądziłam, że posunie się do takiego draństwa”
„Liczyłem, że bogaci rodzice ułatwią mi start. Szybko się przekonałem, że dorosłe życie to sztuka przetrwania”
„Komunia wnuczki była jak gala Oscarów ze złotym konfetti. Naiwnie wierzyłam, że jeszcze nadal chodzi o Boga”
„Mówią, że dobro zawsze wraca. Ale kiedy skończyły mi się pieniądze ze spadku, najbliżsi odwrócili się plecami”
„Biurowa koleżanka myślała, że może mną pomiatać. Szybko się nauczyła, że cicha nie równa się potulna”
„Mój chłopak zrobił ze mnie sponsorkę, a potem nazwał materialistką. Wiedziałam, że nie puszczę mu tego płazem”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa