Reklama

1 polewa:

Do opakowania gotowej polewy truskawkowej (takiej, jakiej używa się do dekorowania lodów, naleśników czy gofrów) dodaj kieliszek czystej wódki albo śliwowicy, dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone truskawki (nie usuwaj szypułek) maczaj w polewie, następnie zanurzaj w naczyniu z posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

Reklama

2 polewa:

15 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka i łyżeczką masła. Idealnie suche truskawki zanurzaj na chwilę w polewie czekoladowej, a następnie posyp obficie wiórkami kokosowymi. Odłóż do lodówki, aby czekolada dobrze stężała.

3 polewa:

Umyte owoce maczaj w likierze truskawkowym, obtaczaj w grubym cukrze (bardzo dobry jest trzcinowy), a na koniec posyp drobno pokrojonymi owocami kandyzowanymi.

Reklama

4 polewa:

Gotowa białą polewę czekoladową do ciast roztop w kąpieli wodnej. Maczaj w niej umyte i osuszone truskawki, obtocz w posiekanych orzechach laskowych lub włoskich.

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Loading...