Reklama

Składniki na 6 porcji

Ciasto:

Reklama
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dag startych migdałów
  • 4 łyżki cukru

Masa:

  • 20 dag zmielonego sera twarogowego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • cukier waniliowy

Do dekoracji:

  • puszka brzoskwiń
  • galaretka wiśniowa

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na gęsty krem.
Dodaj mąkę i migdały.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i piecz 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudź.
Ser utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dokładnie wymieszaj z serem.
Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, podgrzej i wymieszaj z masą.
Masę serową przełóż na ostudzone ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię.

Brzoskwinie wyjmij z zalewy, delikatnie osącz, pokrój na ćwiartki, ułóż na wierzchu.
Galaretkę przygotuj według przepisu, używając trochę mniej wody, by szybciej stężała. Gdy zacznie tężeć, ostrożnie wylej ją na wierzch tortu. Udekoruj miętą i skórkami pomarańczy.
Tort schładzaj w lodówce przynajmniej 2 godziny.

Reklama

WARTO WIEDZIEĆ:

  • Kwaśny ser może zepsuć smak każdego sernika, dlatego zawsze lepiej go spróbować przed dodaniem do ciasta. Dobry twaróg to podstawa tego wypieku.
  • Jeśli ser jest zbyt rzadki, dodaj dwie łyżki grysiku.
  • Po upieczeniu sernika nie wyjmuj go od razu z piekarnika, gdyż może opaść.
  • Kiedy jest jeszcze ciepły, okrój go nożem - wtedy nie przywrze do ścianek formy i łatwiej go będzie wyjąć.
Reklama
Reklama
Reklama