Tort Sachera
Dziś poznajmy z bliska słodką wizytówkę Austrii. Bawiąc nad pięknym, modrym Dunajem trzeba koniecznie skosztować kawy po wiedeńsku i słynnego tortu. Choć jego dokładna receptura chroniona jest ściśle strzeżoną tajemnicą, uchylamy jej rąbka.

Składniki na 12 porcji
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 3/4 kostki (15 dag) masła
- 2/3 szklanki cukru
- torebka cukru waniliowego
- 6 jajek
- szklanka mąki
- szczypta soli
- słoik (0,3 l) konfitury morelowej
- łyżka soku z cytryny
- 20 dag czekolady deserowej
- 3 łyżki śmietany
- masło i mąka do tortownicy
Franz Sacher był młodszym kucharzem na dworze księcia Metternicha. W 1832 roku w pośpiechu (gdy księciu nagle przyszła ochota na coś słodkiego), ze składników, które miał akurat pod ręką, opracował przepis, który zapewnił sobie poczesne miejsce na kulinarnym parnasie. Upiekł pyszne czekoladowe ciasto, a z braku czasu na dekorowanie po prostu oblał je czekoladą.
Książęcy cukiernik dorobił się fortuny, dzięki temu zbudował dwa hotele, w tym jeden w Wiedniu przy Philharmonikerstrasse 4. Do dziś jest on jednym z ważniejszych punktów na turystycznej mapie Wiednia.
W hotelowej kawiarni warto się skusić na kawałek tortu Sachera, oczywiście z filiżanką tamtejszej kawy. Tort utalentowanego cukiernika nie został opatentowany, a co gorsza, jeden z potomków Sachera miał sprzedać przepis na tort cukierni Demel, firmie z tradycjami i z tytułem dostawcy na cesarski dwór. Demel zaczął wypiekać tort Sachera twierdząc, że tylko jego produkt jest prawdziwy.
Spór znalazł finał w sądzie, który wydał iście salomonowy wyrok: Sacher ma prawo do nazwy Original Sachertorte, a Demel - Echte (czyli prawdziwy) Sachertorte. Jedno i drugie to czekoladowe ciasto przełożone morelową konfiturą. Sacheropodobne torty można zjeść wszędzie, nie tylko w Wiedniu, ale warto je porównać z oryginalnym... albo prawdziwym.
WARTO WIEDZIEĆ
Tort Sachera to nie jedyna słodka specjalność z Austrii. Światową sławę zyskał też strudel z jabłkami i tort z Linzu.
Jak to zrobić
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
PIECZENIE: 40-50 minut
PORCJA: 420 kcal
1. Gorzką czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Po łyżce cukru i masła odłożyć do polewy, pozostałe masło zmiksować na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ubijać dodając po jednym żółtka.
2. Masę wymieszać z przestudzoną czekoladą, wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, zmiksować. Białka ubić, pianę wymieszać łyżką z masą czekoladową. Małą tortownicę (śr. 24 cm) posmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć masę, piec 40-50 minut w temp. 180°C.
3. Konfiturę morelową podgrzać z sokiem z cytryny, przetrzeć przez sito. Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy, przekroić na 2 krążki równej grubości, przełożyć konfiturą. Wierzch i boki tortu posmarować (pędzelkiem) cienką warstwą konfitury.
4. Deserową czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić na parze. Dodać odłożony cukier i masło, wlać śmietanę, mieszając podgrzewać, ale nie dopuścić do wrzenia. Gorącą polewę rozprowadzić na torcie, odstawić, aż zastygnie.
Polecane
„Tort truskawkowy od zięcia wyglądał podejrzanie. Zamiast skosztować letnich frykasów, najadłam się wstydu”
„Poprosiłam teściową, by zrobiła tort na roczek synka. Przyniosła placek z truskawkami i nie było gdzie wbić świeczki”
„Tort truskawkowy od zięcia wyglądał podejrzanie. Zamiast skosztować letnich frykasów, najadłam się wstydu”
„Poprosiłam teściową, by zrobiła tort na roczek synka. Przyniosła placek z truskawkami i nie było gdzie wbić świeczki”
„Moja Anielka marzyła o dubajskim torcie na komunię, a teściowa zgotowała jej cyrk. Nie zamawiałam klauna na imprezę”
„Boże Ciało u teściowej miało być sielanką. Ale truskawkowy tort z bitą śmietaną stał się początkiem rodzinnego dramatu”
„Gdy macocha wjechała na komunię z dubajskim tortem, wszystkim opadły szczęki, ale nie z zachwytu. To był koszmar”
„Syn marzył o dubajskim torcie na Komunię, ale nie mieliśmy pieniędzy. Wtedy szwagier zrobił coś nieoczekiwanego”
„Wszyscy mówili, że kredyt na wesele to głupota. Teraz żałuję, że zadłużyliśmy się dla dubajskiego tortu i sukni bezy”
„Wesele siostry zakończyło się rozwodem i to jeszcze przed tortem. Szwagier odstawił taki teatrzyk, że głowa mała”
„Miał być tort z truskawkami i kosze pełne czereśni. Ale teściowa z naszego wesela zrobiła festiwal bezguścia”
„Córka marzy, by na urodziny był dubajski tort. Nie wiem, jak jej powiedzieć, że nie mam nawet na ciasto z marketu”
„Zrobiłam wiejskie wesele z pierwszej komunii syna. Miało być na bogato, więc dubajski tort to pikuś przy tym, co zrobiłam”
„Gdy złożyliśmy przysięgę i zjedliśmy tort z truskawkami, nadszedł czas na prawdę. Oboje nie chcieliśmy tego małżeństwa”
„Ja wybierałem kwiaty i tort na wesele, a narzeczona wodziła oczami za innym. Gdy odkryłem, z kim flirtuje, zamarłem”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa