Reklama

● 4 białka
● szklanka cukru pudru
● łyżka mąki ziemniaczanej
● szczypta proszku do pieczenia
● łyżeczka soku z cytryny
● łyżka bardzo zimnej wody
● łyżeczka octu winnego
● masło
● 2 szklanki bitej śmietany
● kieliszek likieru pomarańczowego
● 40 dag truskawek (mrożonych lub świeżych)
[adsense]
Białka ubij na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, dodaj cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Pod koniec wymieszaj masę z łyżką lodowatej wody i octem winnym. Tortownice o śr. 23 cm wyłóż pergaminem, lekko posmaruj masłem i bardzo mocno schłodź. Przełóż do niej masę z białek (możesz zrobić to za pomocą szprycy do kremów, robiąc fantazyjnego „ślimaka”). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 130°C. Po 20–30 min zmniejsz temp. do 100°C i susz bezę, aż jej wierzch stwardnieje. Bitą śmietanę delikatnie wymieszaj z likierem pomarańczowym. Ostudzoną bezę ułóż na paterze, posmaruj bitą śmietaną i udekoruj truskawkami (lekko rozmrożonymi).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama