Tort morelowy
Porcja: 526 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Gotowanie: ok. 10 minut

Na 12 porcji
- 600 g moreli
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 400 ml mleka
- opakowanie cukru żelującego 3:1
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 żółtka
- łyżka cukru pudru
- 500 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 kopiaste łyżki żelatyny
- biała czekolada lub gotowa polewa biała do dekoracji
Morele umyć, usunąć pestki, pokroić w cząstki. Wymieszać z cukrem żelującym. Zagotować. Po 2 minutach gotowania wyjąć kilka kawałków moreli. Przelać zimną wodą. Osączyć. Resztę moreli gotować jeszcze ok. 3 minut. Wystudzić.
Ugotować budyń z 400 ml mleka i 2 łyżkami cukru kryształu. Do gorącego dodać żółtka. Lekko podgrzewać, cały czas mieszając. Zostawić do wystudzenia.
1) Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 biszkoptów odłożyć. Resztę skrócić do wys. 7 cm. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. 4 łyżki bitej śmietany nałożyć do papierowej szprycy i wokół brzegów tortownicy uformować rozetki. W każdą rozetkę wkładać biszkopt, tak by wokół rantu tortownicy powstał parkanik.
2) Końcówki biszkoptów drobno rozgnieść. Wymieszać z masłem i ugnieść łyżką na spodzie tortownicy.
3) Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Schłodzić i wymieszać z masą budyniową i pozostałą bitą śmietaną. 1/3 kremu nałożyć na spód tortu, pokryć połową masy morelowej, nałożyć warstwę kremu, pozostałą masę i resztę kremu.
4) Tort przykryć pozostałymi biszkoptami, pociętymi w taki sposób, by można było ułożyć je promieniście na wierzchu tortu. Udekorować odłożonymi cząstkami moreli i wiórkami z białej czekolady lub gotowej polewy białej. Tort trzeba chłodzić około 2 godzin.
Polecane
„Tort truskawkowy od zięcia wyglądał podejrzanie. Zamiast skosztować letnich frykasów, najadłam się wstydu”
„Poprosiłam teściową, by zrobiła tort na roczek synka. Przyniosła placek z truskawkami i nie było gdzie wbić świeczki”
„Tort truskawkowy od zięcia wyglądał podejrzanie. Zamiast skosztować letnich frykasów, najadłam się wstydu”
„Poprosiłam teściową, by zrobiła tort na roczek synka. Przyniosła placek z truskawkami i nie było gdzie wbić świeczki”
„Boże Ciało u teściowej miało być sielanką. Ale truskawkowy tort z bitą śmietaną stał się początkiem rodzinnego dramatu”
„Moja Anielka marzyła o dubajskim torcie na komunię, a teściowa zgotowała jej cyrk. Nie zamawiałam klauna na imprezę”
„Gdy macocha wjechała na komunię z dubajskim tortem, wszystkim opadły szczęki, ale nie z zachwytu. To był koszmar”
„Syn marzył o dubajskim torcie na Komunię, ale nie mieliśmy pieniędzy. Wtedy szwagier zrobił coś nieoczekiwanego”
„Wszyscy mówili, że kredyt na wesele to głupota. Teraz żałuję, że zadłużyliśmy się dla dubajskiego tortu i sukni bezy”
„Wesele siostry zakończyło się rozwodem i to jeszcze przed tortem. Szwagier odstawił taki teatrzyk, że głowa mała”
„Nie chciałam wychodzić za Piotra, ale czułam, że muszę. Moje małżeństwo skończyło się, zanim podali tort truskawkowy”
„Córka marzy, by na urodziny był dubajski tort. Nie wiem, jak jej powiedzieć, że nie mam nawet na ciasto z marketu”
„Miał być tort z truskawkami i kosze pełne czereśni. Ale teściowa z naszego wesela zrobiła festiwal bezguścia”
„Gdy złożyliśmy przysięgę i zjedliśmy tort z truskawkami, nadszedł czas na prawdę. Oboje nie chcieliśmy tego małżeństwa”
„Starszy brat był dla rodziców wisienką na torcie, a ja zepsutą czereśnią. Miałam dość bycia dzieckiem drugiego sortu”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa