Tort morelowy
Porcja: 526 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Gotowanie: ok. 10 minut

Na 12 porcji
- 600 g moreli
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 400 ml mleka
- opakowanie cukru żelującego 3:1
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 żółtka
- łyżka cukru pudru
- 500 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 kopiaste łyżki żelatyny
- biała czekolada lub gotowa polewa biała do dekoracji
Morele umyć, usunąć pestki, pokroić w cząstki. Wymieszać z cukrem żelującym. Zagotować. Po 2 minutach gotowania wyjąć kilka kawałków moreli. Przelać zimną wodą. Osączyć. Resztę moreli gotować jeszcze ok. 3 minut. Wystudzić.
Ugotować budyń z 400 ml mleka i 2 łyżkami cukru kryształu. Do gorącego dodać żółtka. Lekko podgrzewać, cały czas mieszając. Zostawić do wystudzenia.
1) Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 biszkoptów odłożyć. Resztę skrócić do wys. 7 cm. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. 4 łyżki bitej śmietany nałożyć do papierowej szprycy i wokół brzegów tortownicy uformować rozetki. W każdą rozetkę wkładać biszkopt, tak by wokół rantu tortownicy powstał parkanik.
2) Końcówki biszkoptów drobno rozgnieść. Wymieszać z masłem i ugnieść łyżką na spodzie tortownicy.
3) Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Schłodzić i wymieszać z masą budyniową i pozostałą bitą śmietaną. 1/3 kremu nałożyć na spód tortu, pokryć połową masy morelowej, nałożyć warstwę kremu, pozostałą masę i resztę kremu.
4) Tort przykryć pozostałymi biszkoptami, pociętymi w taki sposób, by można było ułożyć je promieniście na wierzchu tortu. Udekorować odłożonymi cząstkami moreli i wiórkami z białej czekolady lub gotowej polewy białej. Tort trzeba chłodzić około 2 godzin.
Polecane
„Tort truskawkowy od zięcia wyglądał podejrzanie. Zamiast skosztować letnich frykasów, najadłam się wstydu”
„Poprosiłam teściową, by zrobiła tort na roczek synka. Przyniosła placek z truskawkami i nie było gdzie wbić świeczki”
„Moja Anielka marzyła o dubajskim torcie na komunię, a teściowa zgotowała jej cyrk. Nie zamawiałam klauna na imprezę”
„Boże Ciało u teściowej miało być sielanką. Ale truskawkowy tort z bitą śmietaną stał się początkiem rodzinnego dramatu”
„Gdy macocha wjechała na komunię z dubajskim tortem, wszystkim opadły szczęki, ale nie z zachwytu. To był koszmar”
„Syn marzył o dubajskim torcie na Komunię, ale nie mieliśmy pieniędzy. Wtedy szwagier zrobił coś nieoczekiwanego”
„Rodzina olała moje 40. urodziny, więc sama jem tort z malinami. Widzą mnie tylko, jak trzeba coś uprać i wyprasować”
„Urządziłam córce wesele w stylu PRL, ale mój zięć nie wytrzymał nawet do tortu. Na zapleczu pokazał, na co go stać”
„Wszyscy mówili, że kredyt na wesele to głupota. Teraz żałuję, że zadłużyliśmy się dla dubajskiego tortu i sukni bezy”
„Miał być tort z truskawkami i kosze pełne czereśni. Ale teściowa z naszego wesela zrobiła festiwal bezguścia”
„Wesele siostry zakończyło się rozwodem i to jeszcze przed tortem. Szwagier odstawił taki teatrzyk, że głowa mała”
„Nie chciałam wychodzić za Piotra, ale czułam, że muszę. Moje małżeństwo skończyło się, zanim podali tort truskawkowy”
„Córka marzy, by na urodziny był dubajski tort. Nie wiem, jak jej powiedzieć, że nie mam nawet na ciasto z marketu”
„Gdy złożyliśmy przysięgę i zjedliśmy tort z truskawkami, nadszedł czas na prawdę. Oboje nie chcieliśmy tego małżeństwa”
„Tort truskawkowy od zięcia wyglądał podejrzanie. Zamiast skosztować letnich frykasów, najadłam się wstydu”
„Poprosiłam teściową, by zrobiła tort na roczek synka. Przyniosła placek z truskawkami i nie było gdzie wbić świeczki”
„Moja Anielka marzyła o dubajskim torcie na komunię, a teściowa zgotowała jej cyrk. Nie zamawiałam klauna na imprezę”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa