Reklama

● po szklance mleka i śmietany 22%
● po łyżce kawy i żelatyny instant
● 5 żółtek
● 3/4 szklanki cukru
● 4 łyżki rumu
● 3 szklanki kremówki
● 2 gotowe blaty bezowe
● 3 łyżki cukru pudru
● torebka śmietanfiksu
● wiórki kokosowe
● 5 dag gorzkiej czekolady
● mięta do dekoracji
Zagotuj mleko, śmietankę i kawę. Zdejmij z ognia, wsyp żelatynę, wymieszaj. Żółtka utrzyj z cukrem, mieszając wlej do rondla. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż krem zgęstnieje. Ostudź, połącz z rumem. Ubij 2 szklanki zimnej kremówki, wymieszaj z zimnym kremem kawowym, rozsmaruj na krążku bezy. Przykryj drugim krążkiem, wstaw do lodówki na 1 godz. Resztę kremówki ubij z cukrem i śmietanfiksem, posmaruj wierzch i boki tortu. Obsyp wiórkami, wierzch ozdób czekoladą i miętą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama