Przepis na Tłusty Czwartek: faworki Magdy Gessler. Są tak pyszne, lekkie i chrupiące, że będziesz robić je cały rok!
Tłusty Czwartek już za moment. Jeśli nadal nie wiecie, czym sprawić sobie przyjemność i zachwycić bliskich, koniecznie wykonajcie faworki Magdy Gessler. Nie pożałujecie! Są obłędne!

W tym artykule:
Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Wszystkie jej przepisy stają się hitami i zachęcają fanów znakomitej kuchni do ich odtworzenia. Wystarczy wspomnieć na przykład o jej naleśnikach i sekretnym składniku, dzięki któremu stają się puszyste i chrupiące. Do tego, oczywiście kultowe już pączki z różą, czy właśnie faworki, które wykonacie z przepisu Magdy zamieszczonego poniżej.
Faworki - skąd pochodzą, kto wymyślił?
Faworki, określane również jako chrust do Polski dotarły najprawdopodobniej z terenów Litwy. Kształtem przypominają kokardkę lub wstążkę i dlatego tak właśnie je określamy. Nazwa została zapożyczona z języka francuskiego, gdzie faveur oznacza właśnie cienką, jedwabną wstążkę lub tasiemkę.
Faworki - jak głosi miejska legenda - powstały przez przypadek. Początkujący cukiernik, smażąc pączki przypadkowo wrzucił do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki.
Przepis na Tłusty Czwartek: faworki Magdy Gessler
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pyszne faworki, które z pewnością zachwycą waszych bliskich. Złocisty i chrupiący chrust jest niezwykle prosty w przygotowaniu, nie wymaga kupowania drogich składników ani brudzenia sterty naczyń.
Oto przepis na pyszne karnawałowe faworki Magdy Gessler!
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- 15 żółtek
- 200 g cukru
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka araku
- 500 g smalcu do smażenia
- 100 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Smalec przełożyć do miski i ucierać mikserem do momentu utrzymania gładkiej, śmietanowej masy. Następnie wbijać do miski po jednym żółtku, a potem cukier i śmietanę.
- Dodać alkohol i mąkę, a potem dokładnie zagnieść ciasto.
- Rozwałkować gotowe ciasto. Wyciąć z niego paski o szerokości ok 3cm, następnie na środku każdego paska wykonać nacięcie. Przewlec przez nie jedną końcówkę faworka, aby nadać mu charakterystyczny kształt.
- W garnku rozgrzać smalec. Faworki smażyć na obu stronach, na średnim ogniu, aby ich nie przypalić.
- Gotowe faworki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, dzięki czemu odsączą się z nadmiaru tłuszczu.
- Posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii i gotowe!
TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
Pączki z różą: mamy PRZEPIS Magdy Gessler na pyszne pączki na Tłusty Czwartek
Jak zrobić najlepsze pączki z nadzieniem różanym? Na Tłusty Czwartek z pewnością idealnie sprawdzi się sprawdzony przepis Magdy Gessler. Te pączki smakują obłędnie. Nic dziwnego, że wszyscy chcą wiedzieć, jak je zrobić.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.