Tarta ze szparagami
Pokochacie te tartę! Zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno.

Składniki na ciasto:
- szklanka mąki
- pół kostki masła
- sól (pół małej łyżeczki)
- 3 łyżki wody
Składniki na wypełnienie:
- pęczek zielonych szparagów
- kubek śmietany 18%
- 3 jaja
- 100 g tartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Przygotować ciasto na tartę - makę wymieszać z posiekanym masłem (łyżkę masła zostawić do wysmarowania formy), dodać wodę, sól i ugnieść kulę, rozwałkować. Wysmarowaną formę (średnica 23-26 cm) wyłożyć ciastem, przykryć pergaminem i fasolkami do pieczenia i piec przez 25-30 minut w temperaturze 185 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić.
Szparagi umyć, pokroić, gotowac we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Jajka wbić do śmietany, dodac ser, sól, pieprz, wymieszać. Na upieczone ciasto wyłozyć równomiernie szparagi. Wszystko zalać śmietanową masą. Zapiekać przez 20-25 minut w temperaturze 185 stopni. Smacznego!
Polecane
„Teściowa wybałuszyła gały, bo podałam szparagi na wielkanocny stół. Mam ją gdzieś, mój dom, to moje zasady”
„Wyjazd na szparagi do Niemiec miał być przygodą życia. Chciałam się usamodzielnić, a teraz jestem na łasce rodziców”
„Teściowa wybałuszyła gały, bo podałam szparagi na wielkanocny stół. Mam ją gdzieś, mój dom, to moje zasady”
„Wyjazd na szparagi do Niemiec miał być przygodą życia. Chciałam się usamodzielnić, a teraz jestem na łasce rodziców”
„Szparagi i czereśnie to dla mnie nieosiągalny luksus. Po porodzie zostałam w domu z dzieckiem i bieda aż piszczy”
Sezon na szparagi: jak przyrządzić szparagi, aby nie straciły koloru i smaku? Jakich szparagów nie kupować i jak zrobić je na 3 sposoby? [PRZEPISY]
„Mówią, że dobro zawsze wraca. Ale kiedy skończyły mi się pieniądze ze spadku, najbliżsi odwrócili się plecami”
„Siostra oznajmiła w Wielką Sobotę, że związała się z bogatym starcem. Twierdzi, że to miłość, ale ja wiem swoje”
„Myślałem, że jestem dla niej kimś więcej, a byłem zerem. Wyrzuciła mnie ze swojego serca jak starą rzecz”
Przepis na szparagi "całe zielone" Magdy Gessler. To świetny pomysł na przystawkę lub dodatek do wielkanocnego obiadu
„Rodzice się ze mnie śmiali, że mój mąż jest ze wsi. A ja wyszłam za króla truskawek i żyję jak pączek w maśle”
„Córka ze mnie drwi i mówi, że jestem za stara, by mieć marzenia. Smarkula nie wie, że życie zaczyna się na emeryturze”
„Rodzice uważają, że spotykam się ze staruchem dla kasy i wycieczek do Dubaju. Czy nie mogą zrozumieć, że to miłość?”
„Teściowa przyniosła mi pękaty worek zielonej fasolki szparagowej. Myślałam, że to prezent, ale byłam w wielkim błędzie”
„Uważałam, że mój mąż jest wyjątkowy. Gdy odkryłam, że ma kochankę, zrozumiałam, że faceci to prymitywny gatunek”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa