Tarta ze śliwkami i mascarpone
Prosta, szybka i przepyszna!

Składni
- paczka gotowego kruchego ciasta
- kilogram śliwek
- 4 łyżki brązowego cukru
- serek mascarpone (małe pudełko)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki gęstej śmietany
- cukier puder (łyżeczka do posypania)
- 1 jajko
Formę smarujemy odrobiną masła, wykładamy gotowym ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 185 stopni. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, kroimy, i lekko podsmażamy na łyżce masła. Po 10 minutach odkładamy na bok. Na patelni topimy pozostałe masło, dodajemy cukier. Mieszamy, czekamy aż delikatnie się skarmelizuje. Dodajemy mascarpone, śmietanę, mieszamy, aż składniki połączą się w jedną masę. Zdejmujemy z palnika, dodajemy jajko, mieszamy. Śliwki układamy na podpieczonym spodzie, zalewamy masą z patelni. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut w 190 stopniach. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem!
Polecane
„30 lat młodsza stażystka sprawiła, że wpadłem jak śliwka w wigilijny kompot. Jeden wyjazd zmienił wszystko”
„W mojej rodzinie faceci zawsze byli niedojrzali jak śliwki w czerwcu. Uparłam się, że przerwę to pasmo porażek”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa