Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 2,5 szklanki mąki
  • 12 łyżek margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 10 dag sera żółtego
  • puszka bobu
  • cebula
  • papryka ze słoika
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka oleju
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, oregano, bazylia
Reklama

Z mąki, margaryny, 4 łyżek wody i soli szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 2 godziny. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój drobno, cebulę obierz i posiekaj. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, usmaż razem. Bób odcedź z zalewy, dołóż do pieczarek, dodaj pokrojoną na paseczki paprykę, wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, bazylią i oregano. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Ciasto rozwałkuj na krążek, wyklej nim dno i brzegi formy. Ponakłuwaj w kilku miejscach. Na ciasto wyłóż farsz. Jajka roztrzep z mlekiem, polej nimi farsz. Całość posyp startm żółtym serem. Piecz 40 min w 190°C.

Reklama
Reklama
Reklama