Tarta z bobem i pieczarkami

- Naj
Opublikowano: 02.03.2007, 17:56
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 2,5 szklanki mąki
- 12 łyżek margaryny
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 1/2 kg pieczarek
- 10 dag sera żółtego
- puszka bobu
- cebula
- papryka ze słoika
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka oleju
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz, oregano, bazylia
Reklama
Z mąki, margaryny, 4 łyżek wody i soli szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 2 godziny. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój drobno, cebulę obierz i posiekaj. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, usmaż razem. Bób odcedź z zalewy, dołóż do pieczarek, dodaj pokrojoną na paseczki paprykę, wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, bazylią i oregano. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Ciasto rozwałkuj na krążek, wyklej nim dno i brzegi formy. Ponakłuwaj w kilku miejscach. Na ciasto wyłóż farsz. Jajka roztrzep z mlekiem, polej nimi farsz. Całość posyp startm żółtym serem. Piecz 40 min w 190°C.
Reklama
Reklama
Reklama