Tarta migdałowa z truskawkami
Migdały użyte zarówno do ciasta, jak i masy nadają tarcie wykwintny charakter. Lekkie, smaczne i proste!

PORCJA: 386 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 8 PORCJI
Spód:
● 150 g mąki pszennej
● 50 g zmielonych migdałów
● 30 g cukru pudru
● szczypta soli
● 100 g masła
● jajko
● masło i mąka do formy
Wypełnienie:
● 6 żółtek
● 120 g drobnego cukru
● 450 ml mleka
● 20 g mąki pszennej
● 20 g mąki ziemniaczanej
● 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
● 100 g masła
● 500 g truskawek
● 1/2 szklanki podprażonych płatków migdałowych
Składniki na spód zagnieść. Ciasto chłodzić w lodówce przez 30 minut. Wylepić nim natłuszczoną i oprószoną mąką formę (śred. 25 cm), ponakłuwać widelcem. Obłożyć papierem do pieczenia, obciążyć (np. fasolą). Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Papier z obciążeniem usunąć, ciasto wstawić znów do piekarnika i piec 10–15 minut. Żółtka i cukier utrzeć. Dodać 50 ml mleka, obie mąki, ekstrakt migdałowy i zmiksować. Resztę mleka zagotować.
Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając do zgęstnienia. Dodać pokrojone w kawałki masło, wymieszać do jego roztopienia. Krem wyłożyć na kruchy spód, schłodzić. Udekorować połówkami truskawek i płatkami migdałów.
Ten i inne przepisy na słodkie pyszności autorstwa Doroty Świątkowskiej znajdziesz w jej książce (Egmont, 69 zł). WWW.MOJEWYPIEKI.COM
Polecane
„Teściowa twierdzi, że nie odróżniam piekarnika od pralki. A mimo to zrobiłem ciasto z truskawkami puszyste jak chmurka”
„Miał być tort z truskawkami i kosze pełne czereśni. Ale teściowa z naszego wesela zrobiła festiwal bezguścia”
„Teściowa twierdzi, że nie odróżniam piekarnika od pralki. A mimo to zrobiłem ciasto z truskawkami puszyste jak chmurka”
„Miał być tort z truskawkami i kosze pełne czereśni. Ale teściowa z naszego wesela zrobiła festiwal bezguścia”
„Przez galaretkę z truskawkami straciłam wnuczkę. Synowa zrobiła mi taką awanturę, że kładłam po sobie uszy”
„Poprosiłam teściową, by zrobiła tort na roczek synka. Przyniosła placek z truskawkami i nie było gdzie wbić świeczki”
„Synowa mieszka na wsi już 5 lat, a nie wie, ile kosztuje kilogram truskawek. Damulce z miasta tylko paznokcie w głowie”
„Na rocznicę ślubu dostałam od męża placek z truskawkami. Cieszyłam się, aż odkryłam, kto naprawdę upiekł mi ciasto”
„Truskawki miały być gwoździem programu wesela, a stały się gwoździem do trumny mojego związku. Ślub diabli wzięli”
„Moje druhny na weselu zafundowały mi paradę totalnej żenady. Z zażenowania byłam czerwona jak truskawki w czerwcu”
„Gdy złożyliśmy przysięgę i zjedliśmy tort z truskawkami, nadszedł czas na prawdę. Oboje nie chcieliśmy tego małżeństwa”
„Teściowa na obiad podawała łososia z koperkiem, a na deser krytykę zamiast truskawek. Miała mnie za prostaczkę”
„Wyjechałam zrywać truskawki w Niemczech, by rodzina miała na chleb z masłem. Mąż w tym czasie zadbał o ogródek sąsiadki”
„Zaczęło się niewinnie od soczystych truskawek w altanie. Tego wieczoru złamałam swoje zasady i małżeńską przysięgę”
„Teściowa chce mnie wychować na swoje podobieństwo. Zbuntowałam się, a czarę goryczy przelała kobiałka truskawek”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa