Tarta czekoladowo-migdałowa
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 2-3 godziny
Porcja: 480 kcal

Opublikowano: 21.10.2005, 07:49
Reklama
Składniki na 8 porcji
Reklama
- biszkopt 1-warstwowy jasny 250 g
- 1 i 1/2 szklanki kremówki
- 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 5 dag uprażonych płatków migdałowych
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier cynamonowy 16 g
Reklama
Śmietanę kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści. Do masy czekoladowej wlać likier i dodać masło. Wymieszać, nieco przestudzić, by masa zgęstniała.
Płatki migdałowe, skórkę pomarańczową i cynamon wymieszać, mieszanką posypać biszkopt.
Masę czekoladową wylać na ciasto, wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby polewa zastygła.
Reklama
Reklama
Reklama
04.11.2024, 14:52
10.10.2024, 12:34
Rytuały i przesądy
Zabawa w „migdałowego króla” wskaże ci przyszłość. Uwaga, wróżba sprawdza się tylko 6 stycznia wieczorem
02.01.2024, 12:04
13.03.2024, 07:00
Lifestyle
Przyjemność świąt z E.Wedel. Sprawdź czekoladowe bożonarodzeniowe przysmaki!
Współpraca reklamowa
07.12.2021, 09:00
Kuchnia
Lekki tort dla dzieci – czekoladowy lub śmietankowy. Łatwe i sprawdzone przepisy idealne na urodziny, Dzień Dziecka i wiele innych okazji!
30.05.2022, 15:45
03.09.2020, 08:00
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa