Tarta cytrynowa
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: ok. 1 godziny
Porcja: 340 kcal
Składniki na 12 porcji

● zamrożone kruche ciasto (ok. 1/2 kg)
● 2 i 1/2 cytryny
● niepełna szklanka cukru (20 dag)
● 4 jajka
● żółtko
● 125 ml śmietany
Ciasto rozmrozić, rozwałkować, wyłożyć dno i boki nienatłuszczonej okrągłej formy o śr. 28 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, posypać grochem lub fasolą. Piec 10 minut w temp. 180°C.
Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka oraz żółtko dokładnie utrzeć z cukrem, dodać sok i skórkę cytrynową, wymieszać. Śmietanę ubić, dodać do kremu cytrynowego, wymieszać.
Z ciasta usunąć groch i papier do pieczenia, wlać krem cytrynowy, piec ok. 50 minut w temp. 150°C (masa cytrynowa powinna stężeć, ale nie zrumienić się).
Polecane
„Na Wielkanoc piekłam babkę pistacjową, choć teściowa wolała cytrynową. Niech ta nudziara spróbuje mojego przepisu”
„Choć nie była modelką, umiała usidlić każdego faceta. Kuzynka zdradziła nam sekret na życie jak z harlekina”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa