Szparagi - najlepsze w maju
Ich historia liczy przeszło 4000 lat, szparagi odkryto na staroegipskich malowidłach z 2700 r p. n. e. Egipscy kapłani uważali szparagi za święte, składali w ofierze bogom i stosowali jako lek na różne dolegliwości. Są też znanym afrodyzjakiem.
Do Rzymu trafiły już jako kulinarny przysmak. Nazywano je warzywem królewskim, gdyż początkowo gościły jedynie na stołach władców. Dziś mają fanów na całym świecie, choć głównymi smakoszami są Europejczycy i Chińczycy – ci ostatni jadają je na słodko. Sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni: od maja do św. Jana (23 czerwca). Bardzo ważne jest, aby warzywo po zerwaniu jak najszybciej trafiło do sprzedaży, gdyż łykowacieje, gorzknieje i szybko się psuje. Świeże pędy powinny być jędrne i błyszczące. Przy kupowaniu sprawdź ich ucięte końce – jeśli są poczerniałe lub suche, szparagi nie nadają się do jedzenia.
Natomiast jeśli przy pocieraniu pędem o pęd wydadzą skrzypiący odgłos, to znaczy, są świeże i kruche. Ale nawet takich nie można długo przechowywać, trzeba przyrządzać je od razu.
Jak się do tego zabrać?
1. Odłam dolną łykowatą część pędu (nagnij szparag – sam złamie się w odpowiednim miejscu).
2. Białe szparagi obierz ze skórki: zacznij poniżej główki i kieruj się w dół. Zielone tylko opłucz.
3. Zwiąż bawełnianą nitką w pęczki i gotuj „na stojąco”, główki powinny wystawać z wody, gdyż są delikatne i wystarczająco zmiękną pod wpły- wem pary. Jeśli nie masz garnka do szparagów, gotuj je ułożone poziomo. Główki będą jednak wtedy bardzo miękkie.
4. Posól i posłodź wodę do gotowania, warto też dodać do niej sok z cytryny i łyżkę masła. Gotuj szparagi ok. 10 min (zielone), a 25 min (białe), uważając, by pozostały chrupiące, półtwarde. Nie ma nic gorszego od rozgotowanych!
Polecane
„Teściowa wybałuszyła gały, bo podałam szparagi na wielkanocny stół. Mam ją gdzieś, mój dom, to moje zasady”
„Szparagi i czereśnie to dla mnie nieosiągalny luksus. Po porodzie zostałam w domu z dzieckiem i bieda aż piszczy”
Wskazano 3 znaki zodiaku, dla których nadchodzą najlepsze dni miesiąca. Passa potrwa do 20 maja
„Teściowa wybałuszyła gały, bo podałam szparagi na wielkanocny stół. Mam ją gdzieś, mój dom, to moje zasady”
Sezon na szparagi: jak przyrządzić szparagi, aby nie straciły koloru i smaku? Jakich szparagów nie kupować i jak zrobić je na 3 sposoby? [PRZEPISY]
Wskazano 3 znaki zodiaku, które w połowie maja znajdą się na rozdrożu. Mają tylko 1 wyjście
„Szparagi i czereśnie to dla mnie nieosiągalny luksus. Po porodzie zostałam w domu z dzieckiem i bieda aż piszczy”
Horoskop finansowy tygodniowy 12-18 maja 2025. Sprawdź, czy złapiesz wiatr w żagle
Miłość, zdrada i cyberzagrożenie – „Szpiedzy” Stevena Soderbergha od 9 maja w kinach
Współpraca reklamowa
Zadbaj o 1 szczegół w tygodniu 20-26 maja 2025. To cudeńko zapewni ci sukces i szczęście
3 znaki zodiaku wzbogacą się w drugiej połowie maja 2025. Sprawdź, czy jesteś w gronie szczęściarzy
„Wyjazd na szparagi do Niemiec miał być przygodą życia. Chciałam się usamodzielnić, a teraz jestem na łasce rodziców”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa