Reklama

Składniki na 4 porcje:

Reklama
  • 8 jajek na twardo
  • 2 kajzerki
  • 2 cebule
  • łyżeczka posiekanego selera
  • 4 łyżki masła
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • tarta bułka
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • siekany koperek
Reklama

Kajzerki namocz i odciśnij. Natkę opłucz, osusz i posiekaj. Seler i posiekaną cebulę uduś na maśle. Jajka na twardo obierz i rozgnieć widelcem albo zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj rozdrobnione jajka, odciśnięte bułki, uduszone seler i cebulę. Dodaj roztrzepane surowe jajko i posiekaną natkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką, wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Uformuj z niej 8 niedużych, płaskich sznycli. Każdy obtocz dokładnie w tartej bulce. Na patelni rozgrzej olej, usmaż sznycle z obu stron na chrupiąco. Podawaj z młodymi ziemniakami i mizerią. Przez podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama