Świeże zioła
Latem bez żadnego problemu kupisz je na targu lub od zaprzyjaźnionego działkowicza. Ale możesz je też samodzielnie uprawiać w doniczkach. Hodowanie ziół to doskonała okazja, aby także trochę z nimi poeksperymentować w kuchni – wszak mogą wspaniale odmienić smak i aromat znanych potraw.

Wykorzystując zioła do przygotowywania dań, obchodzimy się z nimi jak z inną zieleniną: płuczemy, siekamy i przechowujemy jak najkrócej, by nie straciły swoich wyjątkowych właściwości. Jeśli nie zużyjemy od razu całości, resztę owijamy zwilżonym papierowym ręcznikiem i folią, a potem chowamy do lodówki. Zioła siekamy na desce z tworzywa sztucznego (drewniana pochłonie sok) szerokim, ostrym nożem. Można też posłużyć się specjalnym połokrągłym tasakiem z podwójną rączką. Im bardziej delikatna potrawa, tym drobniej siekamy listki. Robimy to tuż przed ich wykorzystaniem. Bazylię czy melisę najlepiej podawać surowe. Tymianek, oregano, rozmaryn i majeranek potrzebują ciepła, by aromat wydobył się z nich i przeniknął do potrawy.
lebiodka
Pełna charakteru Nazywana także oregano lub dzikim majerankiem. Ma mocny, nieco pikantny smak. Lebiodka (od dawna znana w kuchni greckiej
i włoskiej; stosuje się ją m.in. do większości rodzajów pizzy) dodaje wyrazistości daniom z warzyw. Jednak szczególnie dobrze wpływa na smak mięsa, zwłaszcza tego tłustszego, jak baranina czy wieprzowina. Na doprawianiu lebiodką zyskują też potrawy z grochu i fasoli. Zioło to lubi towarzystwo innych przypraw: czosnku, tymianku, bazylii. Ale wymaga ostrożnego dawkowania: użyte w nadmiarze może sprawić, że potrawa nabierze goryczy.
tymianek
Król przypraw Stał się szczególnie popularny, od kiedy w Polsce zapanowała moda na kuchnię śródziemnomorską. Zawiera tymol (olejek eteryczny), który nadaje potrawie lekko pikantną nutę i orzeźwiający aromat oraz ułatwia trawienie tłustych pokarmów. Tymiankiem doprawia się wszelakie mięsiwa (także te delikatniejsze, jak cielęcinę czy mięso królika), dziczyznę, drób (zwłaszcza indyka, kaczkę i gęś). Ale warto też pokusić się i o inne zastosowanie
tej przyprawy: posiekane zioła można dodawać do jajecznicy, sufletów, omletów, duszonych warzyw, placków ziemniaczanych. Świetnie smakuje upieczony z nim chleb lub wytrawne bułeczki drożdżowe.
majeranek
Nie tylko do grochówki To faworyt polskiej kuchni. Choć najczęściej stosowany jest w postaci suszonej, to warto wypróbować także świeży majeranek. Tym bardziej że ze względu na ciekawszy, delikatniejszy zapach i smak można go stosować bardziej wszechstronnie. Tradycyjnie dodajemy go do dań
z kapusty, fasoli i grochu, ale jest też nieodzowny przy doprawianiu tłustych mięs (np. baraniny czy schabu) i drobiu (kaczki, gęsi) oraz flaków. Świeży
majeranek jest idealny również do gotowanych jajek, twarożku, sałatek z majonezem, śmietanowych sosów, zup. Wspaniale podnosi smak pieczonych
ryb morskich i owoców morza
rozmaryn
Wyrazisty w smaku Charakterystyczne listki-szpilki mają orzeźwiający, gorzkawo- -korzenny smak i balsamiczny aromat. Rozmaryn wykorzystuje się do potraw, które wymagają mocniejszej nuty smakowej, a więc do ryb, mięs (zwłaszcza baraniny i wieprzowiny) oraz dziczyzny. Warto wtedy dodać i czosnek, bo rozmaryn znakomicie się z nim komponuje. Wspaniale smakują także pieczone z rozmarynem warzywa, np. ziemniaki, cukinia, bakłażan. Można przyprawiać nim grzyby (smażone albo duszone), a także aromatyzować oliwę oraz likiery i wódki tzw. żołądkowe.
bazylia
jak i duszonych czy pieczonych. Bywa też składnikiem wielu sosów, np. włoskiego pesto (z oliwy, parmezanu i orzechów pinii). Fantastycznie wzbogaca smak twarożku, sałatek, warzyw duszonych, zup jarzynowych. Aromatyzowanym nią octem winnym można marynować mięso i warzywa przed grillowaniem lub pieczeniem. Listki zaś to doskonała ozdoba sałatek.
melisa
Słodki aromat W kuchni wykorzystywana jest tzw. cytrynowa odmiana tej roślinki. Nazwę zawdzięcza zapachowi, rzeczywiście z nutą cytryny. Na takim aromatycznym dodatku zyskują przede wszystkim lody, ciasta, kremy i napoje. Pachnące listki można również dorzucać do owocowych sałatek i zup. Melisa nadaje się się jednak do doprawiania nie tylko słodkich, ale i wytrawnych potraw. Dobrze się komponuje z zieloną sałatą, fasolką szparagową, papryką, białym serem, cielęciną, jagnięciną i drobiem. Świetnie też się sprawdza jako dodatek do nadzienia w kurczaku. Podnosi smak gotowanej i pieczonej ryby (listki melisy można nie tylko dodać do potrawy, ale też wcześniej obłożyć nimi rybę, a straci zbyt intensywny zapach).
Polecane
Horoskop dzienny anielski na 16 listopada 2024 dla Koziorożca. Duch odwagi wniesie świeże pomysły
1 lipca zrób tę 1 rzecz, a zaprosisz bogactwo do domu. Działa też ochronnie na pecha
Babcina porada ze starego zeszytu czyni cuda. Wystarczą te 3 zioła, a pieniądze spadną z nieba
Krwawnik: właściwości magiczne zioła napełnią cię spokojem i pomogą w miłości. Unikniesz kłótni i przyciągniesz swoją drugą połówkę
Wrotycz: właściwości magiczne tego zioła zwiastują pełen sukces w finansach i blokują energetycznych wampirów
Piołun: właściwości magiczne zioła ochronią cię przed urokami i oczyszczą aurę. To skuteczna obrona przed urokami i nieszczęściem
7 ziół do oczyszczania domu z negatywnej energii: "dymna kąpiel" sprawi, że w końcu odetchniesz z ulgą
3 łąkowe zioła na pieniądze zapewnią ci dostatek. Miej je zawsze przy sobie, a uśmiechnie się do ciebie Fortuna
Zioła do oczyszczania energetycznego: Ta "ziołowa dymna kąpiel" jak nic innego pozwoli uwolnić się od złych mocy i wampirów energetycznych
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa