","aspectRatio":1.5,"sourceName":"Tatar ze śledzia z orzechami","caption":"']"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/przepisy-na-wigilie-i-boze-narodzenie-faworki-z-karpia-8718533.jpeg","width":400,"height":600,"title":"Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Faworki z karpia","description":"
PORCJA: 395 kcal PRZYGOTOWANIE: 35 minut NA 6 PORCJI:
6 dzwonek karpia
2 łyżki mąki
litr oleju
4 żółtka
łyżka chrzanu
sól
pieprz
Dzwonka przekroić na pół, delikatnie połamać ości. Rybę naciąć i przepleść tak, jak to się robi w faworkach. Lekko oprószyć mąką. Doprawić. Olej mocno rozgrzać w szerokim rondlu. Wkładać rybę. Gdy karp zacznie się rumienić i wypływać, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 25 minut. Porcje ryby wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku. Żółtka utrzeć do białości. Wymieszać z chrzanem. Podawać do ryby.
","aspectRatio":1.5,"sourceName":"Faworki z karpia"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/przepisy-na-wigilie-i-boze-narodzenie-pstrag-faszerowany-z-cytrynowa-nuta-ef492d3.jpeg","width":500,"height":333,"title":"Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Pstrąg faszerowany z cytrynową nutą","description":"
Porcja: 212 kcal przygotowanie: 30 minut
4 sprawione pstrągi
50 g masła
2–3 cytryny
sól
biały pieprz
FARSZ:
300 g suszonych grzybów
cebula
2 łyżki oleju
łyżka masła
1/2 pęczka natki
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
Ryby opłukać. Wytrzeć papierowym ręcznikiem. Od środka i z wierzchu oprószyć solą i białym pieprzem. Odstawić do lodówki. Grzyby opłukać, zalać szklanką wody. Odstawić na godzinę. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, następnie drobno po- kroić. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju wymieszanym z masłem. Dodać grzyby. Chwilę razem smażyć. Wymieszać z posiekaną drobno natką i z tartą bułką. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Farszem napełnić ryby, otwór spiąć wykałaczkami. Ryby włożyć do torebek do pieczenia (każdą do osobnej). Obłożyć kawałkami masła. Piec około 30 mi- nut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z pokrojonymi w ćwiartki cytrynami. image
","aspectRatio":0.666,"sourceName":"Pstrąg faszerowany z cytrynową nutą","caption":"']"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/sposoby-magdy-gessler-na-dobra-rybe-3f9f772.jpeg","width":500,"height":265,"title":"Sposoby Magdy Gessler na dobrą rybę","description":"
Prawdziwy „ślimaczący się” śledź może być tylko z beczki. Musi być przechowywany w soli przez dłuższy czas, a nie – jak się teraz powszechnie praktykuje – tylko przez dwa dni. Najlepiej, by był w całości, z głową. Trzeba go potem, oczywiście, sprawić i wyfiletować, jednak późniejszy rezultat wart jest takiej pracy. Dobrego śledzia szukajmy raczej w małych sklepach rybnych, a nie supermarketach. Co do gatunku, najlepszy jest śledź matias, ale kupując go, musimy uważać, ponieważ producenci często chcą nas oszukać, pisząc na opakowaniu: à la matias. Zdecydowanie odradzam obecne w supermarketach formy filetowe, czyli tzw. śledzie na tackach.
Do przyrządzania w galarecie, do smażenia – najlepsze są młode, niezbyt duże karpie o wadze ok. 1–1,5 kg. Ich mięso nie jest tłuste i ma delikatny smak. Najbardziej lubię karpie z Opola Lubelskiego. Są hodowane tą samą metodą od trzystu lat i smakują rzeczywiście rewelacyjnie. Karpia można tam kupić wcześniej i zamrozić.
Kupiona ryba nigdy nie powinna pachnieć mułem. Jeśli trafimy na taką, to oznacza, że została nieodpowiednio przygotowana do sprzedaży. Aby poprawić jej smak, możemy skropić ją sokiem z cytryny lub moczyć przez kilka godzin w lekko osolonej wodzie. Najlepiej jednak zrezygnować z kupna każdej podejrzanej ryby. Oprócz mulistego czy zbyt intensyw-nego zapachu może ją dyskwalifikować też skóra bez połysku, matowa. Podejrzany jest także brak sprężystości mięsa na grzbiecie. Po naciśnięciu go palcem pozostaje zagłębienie, co oznacza, że mięśnie nie powracają do pierwotnego kształtu, czyli ryba nie jest świeża.
Dobra ryba nie wymaga wielkiego wysiłku w przyprawianiu, a smak jej mięsa powinien dominować w potrawie. Tak naprawdę wystarczy jedynie sól oraz odrobina pieprzu, żeby wydobyć wszystkie jej walory smakowe. Jeżeli rybę pieczemy w całości, możemy do sprawionej tuszki włożyć kilka gałązek świeżych ziół – tymianku, pietruszki, kolendry lub koperku. Upieczoną rybę skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z limonki albo cytryny – i genialne danie mamy gotowe!
","aspectRatio":0.53,"sourceName":"materiały archiwalne"}]}},{"type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":[{"client":"kobieta","clientId":"20420","entity":"post","source":"content-api"},{"client":"kobieta","clientId":"20500","entity":"post","source":"content-api"},{"client":"kobieta","clientId":"19312","entity":"post","source":"content-api"}],"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - ryby"}],"seoMetadata":{"title":"Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler. Unikatowe przepisy na pyszne ryby","description":"Rolmopsy z gruszką, faworki z karpia czy faszerowany pstrąg to propozycje Magdy Gessler na Wigilię i Boże Narodzenie. Przypominamy unikatowe przepisy na Święta Magdy Gessler! Jeśli jeszcze nie skorzystaliście, wypróbujcie w tym roku!","metaTitle":"Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - ryby","metaDescription":"Aromatyczne dania z ryb","image":{"aspectRatio":0.525,"height":1300,"width":2263,"title":"Magda Gessler w truskawkowej kreacji","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/a7aee04019de01410c97f750b63860fc4deda76a-67c09de.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/swiateczne-gotowanie-z-magda-gessler-ryby/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/swiateczne-gotowanie-z-magda-gessler-ryby/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/swiateczne-gotowanie-z-magda-gessler-ryby/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - ryby","article":{"id":"20418","description":"Rolmopsy z gruszką, faworki z karpia czy faszerowany pstrąg to propozycje Magdy Gessler na Wigilię i Boże Narodzenie. Przypominamy unikatowe przepisy na Święta Magdy Gessler! Jeśli jeszcze nie skorzystaliście, wypróbujcie w tym roku!","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["Boże Narodzenie","Kuchnia","przepisy świąteczne"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"%C5%9Awi%C4%85teczne%20gotowanie%20z%20Magd%C4%85%20Gessler%20-%20ryby","tweet":"%C5%9Awi%C4%85teczne%20gotowanie%20z%20Magd%C4%85%20Gessler%20-%20ryby","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-6283218.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/swiateczne-gotowanie-z-magda-gessler-ryby/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/swiateczne-gotowanie-z-magda-gessler-ryby/#Article","@type":"Article","description":"Rolmopsy z gruszką, faworki z karpia czy faszerowany pstrąg to propozycje Magdy Gessler na Wigilię i Boże Narodzenie. Przypominamy unikatowe przepisy na Święta Magdy Gessler! Jeśli jeszcze nie skorzystaliście, wypróbujcie w tym roku!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-6283218.jpeg?resize=768,441","width":768,"height":441},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-6283218.jpeg?resize=1366,785","width":1366,"height":785}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/swiateczne-gotowanie-z-magda-gessler-ryby/"},"name":"Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - ryby","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/swiateczne-gotowanie-z-magda-gessler-ryby/","dateModified":"2024-09-21T10:23:41+02:00","datePublished":"2020-12-14T16:00:00+01:00","headline":"Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - ryby","keywords":"Boże Narodzenie, Kuchnia, przepisy świąteczne","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"20418","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2020-12-14T15:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["boze-narodzenie","kuchnia","przepisy-swiateczne"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"20418","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["boze-narodzenie","kuchnia","przepisy-swiateczne"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["boze-narodzenie","kuchnia","przepisy-swiateczne"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":1300,"width":2263,"alt":"Przpeisy na Boże Narodzenie Magdy Gessler","sourceName":"East News","title":"Przpeisy na Boże Narodzenie Magdy Gessler","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-6283218.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"boze-narodzenie","display":"Boże Narodzenie","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przepisy-swiateczne","display":"przepisy świąteczne","taxonomy":"post_tag"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"961159","content_title":"Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - ryby","content_type":"article","publication_date":"2020-12-14T15:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":20418,"contentName":"Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - ryby","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/swiateczne-gotowanie-z-magda-gessler-ryby/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["Boże Narodzenie","Kuchnia","przepisy świąteczne"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/swiateczne-gotowanie-z-magda-gessler-ryby/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"20418"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Rolmopsy z gruszką, faworki z karpia czy faszerowany pstrąg to propozycje Magdy Gessler na Wigilię i Boże Narodzenie. Przypominamy unikatowe przepisy na Święta Magdy Gessler! Jeśli jeszcze nie skorzystaliście, wypróbujcie w tym roku!
Razem z mistrzynią kuchni Magdą Gessler zapraszamy na poszukiwanie smaków Bożego Narodzenia. Jak co roku przypominamy Wam kilka przepisów na świąteczne dania, które przygotowała słynna restauratorka i gwiazda TV. Nawiązują one do wiekowych tradycji związanych z biesiadowaniem w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale też jest w nich szczypta nowoczesności.
Reklama
Przepisy na bożonarodzeniowe dania - rolmopsy, śledzie czy faworki z karpia znajdziesz w naszej galerii!
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Rolmopsy z gruszką
Porcja: 289 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 4 porcje:
2–3 marchewki
po 150 g ogórków kiszonych i marynowanych gruszek
szczypiorek
czerwona cebula
150 ml octu spirytusowego
50 ml oleju
łyżka cukru
3 liście laurowe
4–5 ziaren ziela angielskiego
500 g matiasów
sól
pieprz
Marchewki, ogórki i gruszki pokroić w słupki ok. 3 cm dłuższe od szerokości płata śledziowego. Szczypiorek pokroić w zapałkę, cebulę w piórka. Do octu dolać 400 ml przegotowanej wody, olej, dodać przyprawy. Po porcji warzyw, gruszki i szczypiorku owinąć płatem matiasa. Spiąć wykałaczką. Na dnie naczynia ułożyć niewykorzystaną cebulę, na niej śledzie i zalać je marynatą. Odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. image
2 z 6
Sałatka śledziowa otulona łososiowym matiasem
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Sałatka śledziowa otulona łososiowym matiasem
Porcja: 399 kcal Przygotowanie: 25 minut Na 10 porcji:
500 g matiasów
biała i czerwona cebula
400 g ugotowanych ziemniaków
100 g ogórków kiszonych
100 g majonezu
łyżka musztardy
natka
10 łososiowych płatów ze śledzia
sól
pieprz
Matiasy, cebulę, ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać z majonezem, musztardą i posiekaną natką. Doprawić solą, pieprzem. Łososiowe płaty zwinąć w obręcze. Napełnić sałatką. Ułożyć na talerzu.
3 z 6
'] Tatar ze śledzia z orzechami
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Tatar ze śledzia z orzechami
Porcja: 377 kcal przygotowanie: 30 minut na 4 porcje:
300 g piernika
1 kg matiasów
cebula
300 g gruszek w syropie
30 g marynowanego imbiru
20 g orzechów włoskich
musztarda rosyjska
miód
pumpernikiel
płatki gorzkiej czekolady
Piernik okroić ze skórki, pokroić w kostkę. Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku, aż kostki będą chrupiące. Śledzie, cebulę i gruszki pokroić w kostkę. Wymieszać z grzankami i posiekanym imbirem oraz orzechami. Doprawić musztardą, miodem. Z masy formować kulki. Układać je na wyciętych z pumpernikla kółkach. Dekorować płatkami czekolady. image
4 z 6
Faworki z karpia
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Faworki z karpia
PORCJA: 395 kcal PRZYGOTOWANIE: 35 minut NA 6 PORCJI:
6 dzwonek karpia
2 łyżki mąki
litr oleju
4 żółtka
łyżka chrzanu
sól
pieprz
Dzwonka przekroić na pół, delikatnie połamać ości. Rybę naciąć i przepleść tak, jak to się robi w faworkach. Lekko oprószyć mąką. Doprawić. Olej mocno rozgrzać w szerokim rondlu. Wkładać rybę. Gdy karp zacznie się rumienić i wypływać, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 25 minut. Porcje ryby wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku. Żółtka utrzeć do białości. Wymieszać z chrzanem. Podawać do ryby.
5 z 6
'] Pstrąg faszerowany z cytrynową nutą
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Pstrąg faszerowany z cytrynową nutą
Porcja: 212 kcal przygotowanie: 30 minut
4 sprawione pstrągi
50 g masła
2–3 cytryny
sól
biały pieprz
FARSZ:
300 g suszonych grzybów
cebula
2 łyżki oleju
łyżka masła
1/2 pęczka natki
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
Ryby opłukać. Wytrzeć papierowym ręcznikiem. Od środka i z wierzchu oprószyć solą i białym pieprzem. Odstawić do lodówki. Grzyby opłukać, zalać szklanką wody. Odstawić na godzinę. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, następnie drobno po- kroić. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju wymieszanym z masłem. Dodać grzyby. Chwilę razem smażyć. Wymieszać z posiekaną drobno natką i z tartą bułką. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Farszem napełnić ryby, otwór spiąć wykałaczkami. Ryby włożyć do torebek do pieczenia (każdą do osobnej). Obłożyć kawałkami masła. Piec około 30 mi- nut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z pokrojonymi w ćwiartki cytrynami. image
6 z 6
materiały archiwalne
Sposoby Magdy Gessler na dobrą rybę
Prawdziwy „ślimaczący się” śledź może być tylko z beczki. Musi być przechowywany w soli przez dłuższy czas, a nie – jak się teraz powszechnie praktykuje – tylko przez dwa dni. Najlepiej, by był w całości, z głową. Trzeba go potem, oczywiście, sprawić i wyfiletować, jednak późniejszy rezultat wart jest takiej pracy. Dobrego śledzia szukajmy raczej w małych sklepach rybnych, a nie supermarketach. Co do gatunku, najlepszy jest śledź matias, ale kupując go, musimy uważać, ponieważ producenci często chcą nas oszukać, pisząc na opakowaniu: à la matias. Zdecydowanie odradzam obecne w supermarketach formy filetowe, czyli tzw. śledzie na tackach.
Do przyrządzania w galarecie, do smażenia – najlepsze są młode, niezbyt duże karpie o wadze ok. 1–1,5 kg. Ich mięso nie jest tłuste i ma delikatny smak. Najbardziej lubię karpie z Opola Lubelskiego. Są hodowane tą samą metodą od trzystu lat i smakują rzeczywiście rewelacyjnie. Karpia można tam kupić wcześniej i zamrozić.
Kupiona ryba nigdy nie powinna pachnieć mułem. Jeśli trafimy na taką, to oznacza, że została nieodpowiednio przygotowana do sprzedaży. Aby poprawić jej smak, możemy skropić ją sokiem z cytryny lub moczyć przez kilka godzin w lekko osolonej wodzie. Najlepiej jednak zrezygnować z kupna każdej podejrzanej ryby. Oprócz mulistego czy zbyt intensyw-nego zapachu może ją dyskwalifikować też skóra bez połysku, matowa. Podejrzany jest także brak sprężystości mięsa na grzbiecie. Po naciśnięciu go palcem pozostaje zagłębienie, co oznacza, że mięśnie nie powracają do pierwotnego kształtu, czyli ryba nie jest świeża.
Dobra ryba nie wymaga wielkiego wysiłku w przyprawianiu, a smak jej mięsa powinien dominować w potrawie. Tak naprawdę wystarczy jedynie sól oraz odrobina pieprzu, żeby wydobyć wszystkie jej walory smakowe. Jeżeli rybę pieczemy w całości, możemy do sprawionej tuszki włożyć kilka gałązek świeżych ziół – tymianku, pietruszki, kolendry lub koperku. Upieczoną rybę skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z limonki albo cytryny – i genialne danie mamy gotowe!
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.