Suflet z orzechami
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 485 kcal

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
● 60 dag buraków
● szklanka śmietanki 12%
● 3 jajka
● 2 łyżki mąki
● 4 łyżki masła
● 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
● 2 łyżki rodzynek
● 10 dag startego ostrego sera (np. tylżyckiego)
● 1/2 szklanki esencji herbacianej
● starta gałka muszkatołowa
● sól, pieprz
● tłuszcz do formy
Buraki umyć, ugotować (ok. 50 min), ostudzić, obrać i zmielić lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki opłukać, osączyć i namoczyć w esencji herbacianej.
Trzy łyżki masła stopić, wsypać mąkę i smażyć, nie rumieniąc mąki. Wlać śmietankę i stale mieszając dodać starty ser (2 łyżki odłożyć), orzechy oraz osączone rodzynki. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Sos chwilę gotować, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Wbijać do sosu po jednym żółtku i starannie ucierać. Porcjami dodawać zmielone buraki. Ze schłodzonych białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z wystudzoną masą buraczaną.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i szybko nałożyć masę sufl etową. Pozostałe masło stopić, skropić sufl et i posypać pozostałym serem. Zapiekać 40 minut w temperaturze 160–170°C, aż się lekko zrumieni.
Polecane
„Miałam spędzić upojną majówkę z mężem, a użerałam się z matką. Wtargnęła z buciorami do naszego ogrodu i życia”
„Wróciłem z Anglii z podkulonym ogonem i bez grosza przy duszy. Horror zaczął się, gdy znów zamieszkałem z matką”
„Miałam spędzić upojną majówkę z mężem, a użerałam się z matką. Wtargnęła z buciorami do naszego ogrodu i życia”
„Wróciłem z Anglii z podkulonym ogonem i bez grosza przy duszy. Horror zaczął się, gdy znów zamieszkałem z matką”
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
„Szwagierka działała na mnie hipnotyzująco. Żałuję, że nie skorzystałem z okazji, bo miałbym z nią lepiej niż z żoną”
„Pojechałem na wakacje z żoną, a wróciłem z jej aktem zgonu. Chciałem z nią leżeć na piasku, a nie chować ją w piachu”
„Zamiast magnesika z bursztynkiem przywiozłam z Darłówka prawdziwy skarb. Tylko ja wiem, ile mnie kosztował”
„Romans z sąsiadem miał być antidotum na samotność emerytki. Nie tylko ja korzystałam z jego towarzystwa”
„Poszedłem na grilla u sąsiadów z bloku z uprzejmości. Między kiełbaską, a karkówką poznałem przepis na życiowy sukces”
Wymarzona rutyna pielęgnacyjna z nowym serum z niacynamidem i kremem z filtrem SPF50
Współpraca reklamowa
„Wakacje w Portugalii skończyły się z wielkim hukiem. Tajemnicza koperta uświadomiła mi, z jakim dwulicowym łotrem żyję”
„Córka przed maturą uciekła z domu z jakimś chłystkiem. Zabrał mi dziecko i zniszczył jej przyszłość”
„Zakochałem się w dziewczynie z gór, ale jej tatuś nie chciał zięcia z miasta. Wieśniak z ciupagą mnie nie przegoni”
„Zamiast z żoną wylądowałem na majówce z teściową. Tak się otworzyła, że zdradziła mi jej tajemnicę”
„Synowa chciała zrobić z Komunii wnuczki pokazówkę. Zapomniała, że to spotkanie z Bogiem a nie impreza”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa