Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 4 filety z soli
  • 30 dag zielonych winogron
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 10 dag żółtego sera
  • łyżka masła
  • 2 łyżki wódki
  • szklanka kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag białej rzodkwi
Reklama

Filety umyj, osusz, posól, popieprz, odstaw pod przykryciem na 30 min. Winogrona opłucz i osusz. Zrób sos: rzodkiew obierz, zetrzyj na tarce, włóż do rondla na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem, podduś, mieszając. Dodaj starty na tarce żółty ser i mieszaj na małym ogniu, aż ser sie całkowicie rozpuści. Wlej wódkę, odparuj. Zmiksuj, wymieszaj ze śmietaną, chwilę pogotuj razem na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i zrobi się gładki. Dodaj winogrona (kilka pozostaw do dekoracji). Solę oprósz mąką, rozgrzej olej, usmaż filety z obu stron na złoty kolor. Na talerze wylej gorący sos, na nim ułóz filety soli, udekoruj całymi winogronami. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Reklama
Reklama
Reklama