Sola z winogronami
Przygotowanie: 30 min
Porcja: 280 kcal

Opublikowano: 04.09.2008, 10:30
Reklama
SKŁADNIKI:
- 4 filety z soli
- 30 dag zielonych winogron
- łyżka mąki
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sos:
- 10 dag żółtego sera
- łyżka masła
- 2 łyżki wódki
- szklanka kremówki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 20 dag białej rzodkwi
Filety umyj, osusz, posól, popieprz, odstaw pod przykryciem na 30 min. Winogrona opłucz i osusz. Zrób sos: rzodkiew obierz, zetrzyj na tarce, włóż do rondla na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem, podduś, mieszając. Dodaj starty na tarce żółty ser i mieszaj na małym ogniu, aż ser sie całkowicie rozpuści. Wlej wódkę, odparuj. Zmiksuj, wymieszaj ze śmietaną, chwilę pogotuj razem na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i zrobi się gładki. Dodaj winogrona (kilka pozostaw do dekoracji). Solę oprósz mąką, rozgrzej olej, usmaż filety z obu stron na złoty kolor. Na talerze wylej gorący sos, na nim ułóz filety soli, udekoruj całymi winogronami. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Reklama
Reklama
Reklama