Śmietankowy mus
Porcja: 350 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 30 minut

Dla 4 osób
- 500 g truskawek
- 2 szklanki śmietanki
- 7 łyżek cukru
- 4 żółtka
- jajko
- masło do formy
- łyżka skórki startej z cytryny
- listki melisy
Truskawki umyć, osączyć. Usunąć szypułki. 3/4 zmiksować z połową cukru. Śmietankę zagotować. Jajko i żółtka ubić z resztą cukru i cały czas ubijając, powoli wlewać gorącą śmietankę. Wymieszać z truskawkowym musem (8 łyżek musu odłożyć). Żaroodporne foremki wysmarować masłem. Do każdej wlać po 2 łyżki musu. Dopełnić owocowo-śmietanową masą. Foremki ustawić w naczyniu z gorącą wodą sięgającą 2/3 ich wysokości. Przykryć folią aluminiową. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Pozostałe truskawki pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć na 4 talerzykach. Mus wyjąć z foremek. Ułożyć na każdej porcji truskawek. Udekorować listkami melisy. Posypać skórką cytrynową.
Lekki tort dla dzieci – czekoladowy lub śmietankowy. Łatwe i sprawdzone przepisy idealne na urodziny, Dzień Dziecka i wiele innych okazji!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa