Smacznie bez glutenu - pieczone jabłko z owsianką
Nawet jeśli nie służą ci pszenne bułeczki i inne zawierające mąkę produkty, twoje posiłki nie muszą być nudne ani monotonne. Oto propozycja na pyszną przekąskę.

Porcja: 125 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porc
- 4 jabłka średniej wielkości
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 ml mleka
- 4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
- szczypta kardamonu
- 4 szczypty cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny lub pomarańczy
Piekarnik nagrzać do 180°C. Jabłka umyć. Odkroić od góry kapelusiki i z owoców wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Każde jabłko oprószyć w środku cynamonem. Przykryć kapelusikiem. Skórkę całego jabłka ponakłuwać widelcem. Jabłka ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Piec 25–30 minut. Mleko podgrzać. Wrzucić płatki owsiane. Gotować, mieszając, aż owsianka nabierze odpowiedniej gęstości. Jabłka wyjąć z piekarnika, zdjąć kapelusiki. Napełnić owsianką. Wierzch posypać kardamonem, cukrem i skórką startą z cytryny. Przykryć kapelusikami.
RADOSNE GOTOWANIE
Przepis pochodzi z książki „Pysznie i bez glutenu”. Ich autorki – Grażyna Bober-Bruijn (od zawsze na diecie bezglutenowej) i Gosia Wieruszewska – uczą gotować w całkiem nowy sposob, a zarazem czerpać z tego wiele przyjemności. MUZA, 39,99 zł
Polecane
„Harowałem w sadzie ojca i myślałem, że przejmę gospodarstwo. Tatuś mnie wykiwał i czuję się jak zgniłe jabłko”
„Moja żona była jak kwaśna śliwka, a kochanka słodka niczym brzoskwinia. Nie moja wina, że wybrałem smaczniejszy kąsek”
„Jestem bogatą emerytką z Warszawy, ale moja córka żyje w biedzie. Chciałam pomóc, a tylko dołożyłam do pieca”
„Wróciłem z Anglii z podkulonym ogonem i bez grosza przy duszy. Horror zaczął się, gdy znów zamieszkałem z matką”
„Flirt nad mazurskim jeziorem pochłonął mnie bez reszty. Fotki z urlopu nie są jedyną pamiątką, z jaką wróciłam do domu”
„Wychowałam córkę zmarłej siostry jak własną. Po latach okradła mnie i uciekła bez słowa z kasą”
„Urlop marzeń na Teneryfie zamienił się w sanatorium bez miłości. Pokój jak z PRL-u, a paella pachniała jak morka ściera”
„Zakochałam się bez pamięci, a potem wyłam w poduszkę z rozpaczy. Chłop z Mazur potraktował mnie jak zabaweczkę”
„Miesiącami okłamywałem rodziców, że dostałem się na studia. Syn bez dyplomu to dla nich jak grzybowa bez borowików”
„Na wakacjach bez narzeczonego miałam odkrywać uroki Grecji. Prawdziwym odkryciem był dla mnie jednak Adonis z wyspy”
„Moja matka zrobiła sobie ze mnie bankomat. Żeruje na moich uczuciach, a potem doi z kasy bez najmniejszych skrupułów”
„Nasz wakacyjny rejs po Morzu Śródziemnym zakończył się rozwodem. Mój mąż chciał upiec 2 pieczenie na jednym ogniu”
„Tomek zostawił mnie bez słowa i szybko przygruchał sobie panienkę. Pół roku później paradował z obrączką na palcu”
„Z romantycznej podróży do Barcelony wróciłam do Polski bez chłopaka. Moje marzenie zmieniło się w tani melodramat”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Restauracja Mezalians z Kołobrzegu wśród najpiękniejszych na świecie
Współpraca reklamowa
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa