Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 75 dag ziemniaków
  • olej
  • suszony tymianek i rozmaryn
  • 6 marynowanych filetów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • ocet jabłkowy
  • cukier
  • 1/2 kubka śmietany 18%
  • łyżka ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz
Reklama

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, mniejsze przekrój wzdłuż na połówki, większe na ćwiartki. Dokładnie osusz, włóż do żaroodpornej formy, skrop olejem, oprósz tymiankiem i rozmarynem. Piecz 30 min w temp. 220°C. Filety śledziowe pokrój na kawałki. Cebule pokrój w piórka, wymieszaj z obranymi i startymi na tarce o dużch otworach jabłkami. Skrop odrobiną octu, posyp cukrem, wymieszaj ze śledziem. Śmietanę wymieszaj z musztardą, polej śledzie, delikatnie wymieszaj, oprósz solą i pieprzem. Podawaj do pieczonych ziemniaków.
NASZA RADA: Aby potrawa była bardziej sycąca, posyp ją startym żółtym serem. Jeśli chcesz dodać jej koloru, zamiast białej cebuli użyj czerwonej. Sparz ją jednak, bo bywa bardzo ostra.

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Loading...