Sery z porostem pleśni białej w fazie ich produkcji pokrywają się delikatną jasną skórką, mają za to ciemniejszy kremowy miąższ, do nich należy popularny Brie czy Camembert. Sery te są idealne na przekąskę, świetnie nadają się do opiekania lub zasmażania, dodaje się je także do sałatek, kanapek i makaronów. Sery z przerostem pleśni niebieskiej wytwarza się najczęściej z mleka krowiego, charakteryzują się mocnym (nie zawsze przyjemnym dla nosa) zapachem i siatką niebieskich, pleśniowych żyłek. Sery takie wytwarza się dodając do mleka grzyby z rodzaju Penicillium, a następnie przekłuwa się masę igłami, dzięki czemu do środka dostaje się powietrze, co umożliwia rozwój pleśni. Najpopularniejsze sery pleśniowe z przerostem niebieskim to Roquefort, Gorgonzola czy Lazur, są one świetnym daniem same w sobie podawane z winem i oliwkami. Świetnie też pasują do sałatek i mięs.
Sery pleśniowe są znakomitym źródłem wapnia i fosforu, witaminy A, witamin z grupy B, E i K, są także bogate w potas. Do ich wad należy niestety ich wysoka kaloryczność oraz duża zawartość sodu, która powoduje zatrzymanie wody w organizmie co może być niebezpieczne dla osób z nadciśnieniem. Sery pleśniowe nie należy jeść w trakcie ciąży, ani podawać małym dzieciom, gdyż mogą zawierać patogen o nazwie Listeria monocytogenes. Powoduje ona chorobę o nazwie listerioza, która jest bardzo niebezpieczna dla ciężarnych, gdyż może doprowadzić do uszkodzenia płodu.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Sery pleśniowe"}],"seoMetadata":{"title":"Sery pleśniowe","description":"Sery łączą w sobie wyrafinowaną posiłek, a zarazem prostotę ponieważ wytwarzane są z mleka. Sam ser pleśniowy to idealny dodatek do wina, jednak jego smak jest tak wyrazisty, że można go albo uwielbiać, albo nie znosić.","metaTitle":"Sery pleśniowe","metaDescription":"Sery łączą w sobie wyrafinowaną posiłek, a zarazem prostotę ponieważ wytwarzane są z mleka. Sam ser pleśniowy to idealny dodatek do wina, jednak jego smak jest tak wyrazisty, że można go albo uwielbiać, albo nie znosić.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"shutterstock_65916193_m","sourceName":"Sery pleśniowe fot. Shutterstock","title":"shutterstock_65916193_m","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-381ac05.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/sery-plesniowe/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/sery-plesniowe/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/sery-plesniowe/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Sery pleśniowe","article":{"id":"104782","description":"Sery łączą w sobie wyrafinowaną posiłek, a zarazem prostotę ponieważ wytwarzane są z mleka. Sam ser pleśniowy to idealny dodatek do wina, jednak jego smak jest tak wyrazisty, że można go albo uwielbiać, albo nie znosić.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":[]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Sery%20ple%C5%9Bniowe","tweet":"Sery%20ple%C5%9Bniowe","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-381ac05.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/sery-plesniowe/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/sery-plesniowe/#Article","@type":"Article","description":"Sery łączą w sobie wyrafinowaną posiłek, a zarazem prostotę ponieważ wytwarzane są z mleka. Sam ser pleśniowy to idealny dodatek do wina, jednak jego smak jest tak wyrazisty, że można go albo uwielbiać, albo nie znosić.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-381ac05.jpeg?resize=610,405","width":610,"height":405}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/sery-plesniowe/"},"name":"Sery pleśniowe","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/sery-plesniowe/","dateModified":"2024-09-18T02:57:58+02:00","datePublished":"2012-10-18T11:20:00+02:00","headline":"Sery pleśniowe","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"104782","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2012-10-18T09:20:00+00:00","template":"article"},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"104782","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article"},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"shutterstock_65916193_m","sourceName":"Sery pleśniowe fot. Shutterstock","title":"shutterstock_65916193_m","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-381ac05.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"974987","content_title":"Sery pleśniowe","content_type":"article","publication_date":"2012-10-18T09:20:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":104782,"contentName":"Sery pleśniowe","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/sery-plesniowe/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":[],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/sery-plesniowe/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"104782"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Sery łączą w sobie wyrafinowaną posiłek, a zarazem prostotę ponieważ wytwarzane są z mleka. Sam ser pleśniowy to idealny dodatek do wina, jednak jego smak jest tak wyrazisty, że można go albo uwielbiać, albo nie znosić.
Sery pleśniowe dzielimy na te z porostem białej pleśni oraz z przerostem niebieskiej. Sery z porostem pleśni białej w fazie ich produkcji pokrywają się delikatną jasną skórką, mają za to ciemniejszy kremowy miąższ, do nich należy popularny Brie czy Camembert. Sery te są idealne na przekąskę, świetnie nadają się do opiekania lub zasmażania, dodaje się je także do sałatek, kanapek i makaronów. Sery z przerostem pleśni niebieskiej wytwarza się najczęściej z mleka krowiego, charakteryzują się mocnym (nie zawsze przyjemnym dla nosa) zapachem i siatką niebieskich, pleśniowych żyłek. Sery takie wytwarza się dodając do mleka grzyby z rodzaju Penicillium, a następnie przekłuwa się masę igłami, dzięki czemu do środka dostaje się powietrze, co umożliwia rozwój pleśni. Najpopularniejsze sery pleśniowe z przerostem niebieskim to Roquefort, Gorgonzola czy Lazur, są one świetnym daniem same w sobie podawane z winem i oliwkami. Świetnie też pasują do sałatek i mięs.
Reklama
Sery pleśniowe są znakomitym źródłem wapnia i fosforu, witaminy A, witamin z grupy B, E i K, są także bogate w potas. Do ich wad należy niestety ich wysoka kaloryczność oraz duża zawartość sodu, która powoduje zatrzymanie wody w organizmie co może być niebezpieczne dla osób z nadciśnieniem. Sery pleśniowe nie należy jeść w trakcie ciąży, ani podawać małym dzieciom, gdyż mogą zawierać patogen o nazwie Listeria monocytogenes. Powoduje ona chorobę o nazwie listerioza, która jest bardzo niebezpieczna dla ciężarnych, gdyż może doprowadzić do uszkodzenia płodu.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Loading...
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.