Sałatka z pieczonych warzyw

Opublikowano: 28.05.2013, 05:00
Reklama
4 porcje
Przygotowanie: 40 min
Składniki:
- 3 marchewki
- bakłażan
- sól
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 50 ml czarnego sosu chili TaoTao
- 3 ząbki czosnku posiekane
- łyżka posiekanej trawy cytrynowej
- 2 awokado
- 1/2 słoika pędów bambusa
- zapałki TaoTao
1 z 5

salatka-z-pieczonych-warzyw_1369
4 porcje Przygotowanie: 40 min Składniki:
- 3 marchewki
- bakłażan
- sól
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 50 ml czarnego sosu chili TaoTao
- 3 ząbki czosnku posiekane
- łyżka posiekanej trawy cytrynowej
- 2 awokado
- 1/2 słoika pędów bambusa
- zapałki TaoTao
2 z 5

1.
Marchew kroimy w 5-cm słupki i gotujemy 6 min we wrzątku. Bakłażan kroimy w 1,5-cm plastry, solimy, resztę warzyw prócz awokado kroimy w 3–4 cm kawałki.
3 z 5

2.
Dodajemy czarny sos chili i czosnek. Mieszamy z marchewką i trawą cytrynową. Macerujemy 10–15 min.
4 z 5

3.
Pieczemy 30 min w temp. 200°C. W połowie pieczenia warzywa przewracamy. Wyjmujemy z pieca.
5 z 5

4.
Mieszamy z pokrojonym, obranym awokado i pędami bambusa. Podajemy z tartym parmezanem lub grillowanymi plastrami boczku. Tuż przed podaniem, podczas pikniku, polewamy czarnym sosem chili.
Reklama
Reklama
Reklama