Porcja: 217 kcal Przygotowanie: 35 minut Dla 4 osób ●opakowanie mrożonych krewetek królewskich (ok. 250 g) ●jajko ●2 łyżki mąki ●1 i 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina musującego ●1/2 l oleju ●liście pora ●sól ●biały pieprz ■Krewetki gotować 3 minuty we wrzątku. Osączyć. Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. ■Żółtko wymieszać z mąką, 1/2 łyżeczki soli i dużą szczyptą pieprzu. Mieszając, dolać tyle wina, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać. ■Olej wlać do rondla, mocno rozgrzać. Każdą krewetkę maczać w cieście. Smażyć w oleju (ok. 8 minut). Układać na papierowym ręczniku. Gdy krewetki ociekną z tłuszczu, podawać (np. z ryżem) udekorowane porem pokrojonym w wąskie paski.
Sałatka owocowa z zabajone Porcja: 264 kcal Przygotowanie: 45 minut Dla 4 osób ●6 żółtek ●szklanka cukru ●cukier waniliowy ●1 i 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina musującego ●mały świeży ananas ●papaja ●grejpfrut ●pomarańcza ●2 mandarynki ●2 kiwi ●sok z cytryny ●2 łyżki płatków migdałów ■Żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będą gęste, wlewać stopniowo wino, ubijając. Naczynie z sosem zabajone odstawić i dalej ubijać, aż ostygnie. ■Z ananasa odciąć pióropusz i skórę, usunąć trzpień. Pokroić w kawałki. Papaję przekroić, usunąć pestki, obrać. Pociąć w kostkę. Z cytrusów usunąć skórkę. Pokroić. Kiwi obrać, pociąć w cząstki. ■Owoce ułożyć w salaterce. Skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać. Polać sosem zabajone. Deser posypać podprażonymi płatkami migdałów.
Polędwiczki w aromatycznym sosie Porcja: 350 kcal Przygotowanie: 45 minut Dla 4 osób ●500 g polędwiczek wieprzowych ●1–2 szalotki ●skórka starta z cytryny ●szklanka wytrawnego wina musującego ●po 2 łyżki masła i oliwy ●gałka muszkatołowa ●duża szczypta mielonego cynamonu ●sól ●pieprz ■Mięso opłukać. Oprószyć solą i pieprzem. Szalotki obrać, posiekać. Wymieszać z 1/3 szklanki wina oraz skórką z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmarować mięso. Chłodzić 30 minut. ■Masło z oliwą rozgrzać na patelni. Na połowie tłuszczu zrumienić mięso z obu stron. Ułożyć je na blasze. Polać marynatą i resztą tłuszczu. Piec 35 minut w 180°C (w połowie pieczenia mięso odwrócić). ■Polędwiczki wyjąć. Sos z pieczenia zlać. Zmiksować z resztą szampana. Chwilę gotować. Doprawić gałką, cynamonem, solą i pieprzem. Sosem polać pokrojone w plastry polędwiczki.
"}},{"type":"html","data":{"value":"
Mus z łososia Porcja: 470 kcal Przygotowanie: 30 minut Dla 4 osób ●400 g wędzonego łososia ●2 łyżki oliwy ●1/2 szklanki śmietany kremówki ●sok i skórka starta z 1/2 cytryny ●łyżeczka żelatyny instant ●1/2 szklanki białego wytrawnego wina musującego ●plasterki cytryny ●kilka zielonych liści pora ●sól ●pieprz ■Łososia posiekać i zmiksować razem z oliwą. Wymieszać z kremówką. Dodać sok, skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. ■Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Wystudzić. Razem z winem dodać do łososia. Wymieszać. ■Masę włożyć do małych, przepłukanych zimną wodą salaterek. Chłodzić minimum 5 godzin. ■Każdą porcję musu przełożyć na talerz. Podawać udekorowaną plasterkiem cytryny i oplecioną paskiem sparzonego pora. Odrobina luksusu Choć słowem „szampan” określamy każde wino z bąbelkami, nazwa ta jest zastrzeżona dla wina musującego wytwarzanego w określony sposób w jednym tylko regionie na świecie: w Szampanii we Francji. Ten kojarzony z luksusem trunek służy zwłaszcza spełnianiu toastów, jednak w kuchniach niektórych narodów (głównie francuskiej i rosyjskiej) bywa też składnikiem rozmaitych potraw. Szczególnie dobrze komponuje się z innymi wyrafinowanymi produktami: łososiem, jesiotrem, ostrygami. Z szampana przyrządza się też desery (np. sorbety) i koktajle (najbardziej znany to Kir Royal z likierem z czarnej porzeczki). Warto pokusić się o przygotowanie „szampańskich” potraw. Do tego celu nie jest konieczny oryginał – równie dobrze możemy wykorzystać wina musujące.
"}},{"type":"html","data":{"value":"
Omlety z czekoladą Porcja: 370 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 4 osób ●tabliczka gorzkiej czekolady ●1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny ●kieliszek rumu ●4 jajka ●8 łyżek półsłodkiego musującego wina ●szczypta cukru waniliowego ●2 łyżeczki masła ●łyżka smażonej skórki z pomarańczy ●cukier puder do posypania ●szczypta soli ■Czekoladę połamać. Rozpuścić na parze z łyżką wody. Wymieszać z rumem i skórką startą z cytryny. ■Jajka rozbić, lekko roztrzepać z winem, solą i cukrem. Na mocno rozgrzanym maśle usmażyć z masy jajecznej dwa omlety. Na każdym rozsmarować grubą warstwę czekolady (część czekolady można odłożyć do polania). ■Omlety złożyć. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować wiórkami skórki z pomarańczy (ewentualnie polać resztą czekolady).
"}},{"type":"html","data":{"value":"
Wschód słońca Na 1 porcję ●1–2 truskawki ●łyżka gęstego syropu truskawkowego ●białe wino musujące Dorato ●listki melisy do dekoracji ■Truskawki opłukać, pokroić w cząstki. Syrop wlać na spód kieliszka. Włożyć truskawki. Dopełnić winem (delikatnie, by nie zmieszało się z syropem). Udekorować listkami melisy.
"}},{"type":"html","data":{"value":"
Ognisty pocałunek Na 1 porcję ●kilka kostek lodu ●łyżeczka soku z cytryny ●1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki ●czerwone wino musujące Dorato ■Kostki lodu wrzucić do kieliszka. Wlać oba soki. Uzupełnić winem.
"}},{"type":"html","data":{"value":"
Pomarańczowy kielich Na 1 porcję ●kilka kostek lodu ●1/2 szklanki soku pomarańczowego ●20 ml syropu cytrynowego ●wino musujące Dorato ●wisienka koktajlowa i plasterek pomarańczy do dekoracji ■Lód wymieszać w shakerze z sokiem i syropem. Przelać do kieliszka. Dopełnić winem Dorato. Udekorować wisienką i pomarańczą. Użyteczne akcesoria Zapobiegną ucieczce bąbelków, gdy nie zużyjemy od razu całego trunku. Pomogą też ustalić, czy wino jest dobrze schłodzone. Korek z zaciskami – przydatny, gdy zostawiamy napoczętą butelkę szampana na 1–2 dni w lodówce. Duka, 16 zł. ▼Korek z gumową uszczelką. Duka, 79,90 zł (w komplecie z termometrem). ▼Termometrem sprawdzimy temperaturę wina (najlepsza to ok. 8ºC).
"}},{"type":"inline-gallery","data":{"images":[{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/fc49b91c5002b46eb843ccd91162f1a85241871c-6b52bc5.jpeg","width":150,"height":200,"title":"_MG_2000","aspectRatio":1.3333333333333333},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/ffc5b7f7def07c5efbbde82e6d637e1f46d9b63f-0287656.jpeg","width":150,"height":200,"title":"_MG_2523","aspectRatio":1.3333333333333333},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/c01c41f78e2242fcc3b6ec4c4394d0a193ce25d1-adb07c8.jpeg","width":150,"height":200,"title":"_MG_2044","aspectRatio":1.3333333333333333},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/b066a995accd91f9339566bee0afb67d2013296d-ab18e20.jpeg","width":118,"height":150,"title":"u215_kat","aspectRatio":1.271186440677966},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/f4dd5f524923cc640273ae0a758ec09a145ffbe6-b6807ee.jpeg","width":150,"height":200,"title":"_MG_2153","aspectRatio":1.3333333333333333},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/cec56b95d5019608809aad6b6993ab9be448559a-a950375.jpeg","width":150,"height":200,"title":"poledwiczki","aspectRatio":1.3333333333333333},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/322af2a49bcec9b851f1afae868f3e0e61ae44e8-9422b8f.jpeg","width":193,"height":256,"title":"sg","aspectRatio":1.3264248704663213},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/1d349f83bd126849b493fc58cef0d409382543f8-d053383.jpeg","width":150,"height":200,"title":"salatka","aspectRatio":1.3333333333333333},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/3da3aa4a3db0e31d381eac6033426ce5dc8de936-4ba9eed.jpeg","width":150,"height":200,"title":"_MG_2199_1","aspectRatio":1.3333333333333333},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/87b4318bd1f5d6c0a38c2b3d45246c270239b826-0f0ea6e.jpeg","width":150,"height":120,"title":"u216_male","aspectRatio":0.8}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Rozmaitości z szampanem"}],"seoMetadata":{"title":"Rozmaitości z szampanem","description":"Słynne wino z bąbelkami może być wspaniałą bazą drinków, ale też bardzo cennym składnikiem wielu wyszukanych dań. I to nie tylko tych na sylwestra.","metaTitle":"Rozmaitości z szampanem","metaDescription":"Słynne wino z bąbelkami może być wspaniałą bazą drinków, ale też bardzo cennym składnikiem wielu wyszukanych dań. I to nie tylko tych na sylwestra.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":200,"width":150,"alt":"krewetki","title":"krewetki","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-1f42f11.jpeg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/rozmaitosci-z-szampanem/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/rozmaitosci-z-szampanem/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/rozmaitosci-z-szampanem/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Rozmaitości z szampanem","article":{"id":"2728","description":"Słynne wino z bąbelkami może być wspaniałą bazą drinków, ale też bardzo cennym składnikiem wielu wyszukanych dań. I to nie tylko tych na sylwestra.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":[]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Rozmaito%C5%9Bci%20z%20szampanem","tweet":"Rozmaito%C5%9Bci%20z%20szampanem","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-1f42f11.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/rozmaitosci-z-szampanem/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/rozmaitosci-z-szampanem/#Article","@type":"Article","description":"Słynne wino z bąbelkami może być wspaniałą bazą drinków, ale też bardzo cennym składnikiem wielu wyszukanych dań. I to nie tylko tych na sylwestra.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-1f42f11.jpeg?resize=150,200","width":150,"height":200}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/rozmaitosci-z-szampanem/"},"name":"Rozmaitości z szampanem","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/rozmaitosci-z-szampanem/","dateModified":"2024-09-17T15:01:35+02:00","datePublished":"2007-01-14T14:24:20+01:00","headline":"Rozmaitości z szampanem","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"2728","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2007-01-14T13:24:20+00:00","template":"article"},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"2728","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article"},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":200,"width":150,"alt":"krewetki","title":"krewetki","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-1f42f11.jpeg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"957492","content_title":"Rozmaitości z szampanem","content_type":"article","publication_date":"2007-01-14T13:24:20+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":2728,"contentName":"Rozmaitości z szampanem","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/rozmaitosci-z-szampanem/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":[],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/rozmaitosci-z-szampanem/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"2728"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Krewetki w cieście Porcja: 217 kcal Przygotowanie: 35 minut Dla 4 osób ●opakowanie mrożonych krewetek królewskich (ok. 250 g) ●jajko ●2 łyżki mąki ●1 i 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina musującego ●1/2 l oleju ●liście pora ●sól ●biały pieprz ■Krewetki gotować 3 minuty we wrzątku. Osączyć. Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. ■Żółtko wymieszać z mąką, 1/2 łyżeczki soli i dużą szczyptą pieprzu. Mieszając, dolać tyle wina, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać. ■Olej wlać do rondla, mocno rozgrzać. Każdą krewetkę maczać w cieście. Smażyć w oleju (ok. 8 minut). Układać na papierowym ręczniku. Gdy krewetki ociekną z tłuszczu, podawać (np. z ryżem) udekorowane porem pokrojonym w wąskie paski.
Reklama
Sałatka owocowa z zabajone Porcja: 264 kcal Przygotowanie: 45 minut Dla 4 osób ●6 żółtek ●szklanka cukru ●cukier waniliowy ●1 i 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina musującego ●mały świeży ananas ●papaja ●grejpfrut ●pomarańcza ●2 mandarynki ●2 kiwi ●sok z cytryny ●2 łyżki płatków migdałów ■Żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będą gęste, wlewać stopniowo wino, ubijając. Naczynie z sosem zabajone odstawić i dalej ubijać, aż ostygnie. ■Z ananasa odciąć pióropusz i skórę, usunąć trzpień. Pokroić w kawałki. Papaję przekroić, usunąć pestki, obrać. Pociąć w kostkę. Z cytrusów usunąć skórkę. Pokroić. Kiwi obrać, pociąć w cząstki. ■Owoce ułożyć w salaterce. Skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać. Polać sosem zabajone. Deser posypać podprażonymi płatkami migdałów.
Polędwiczki w aromatycznym sosie Porcja: 350 kcal Przygotowanie: 45 minut Dla 4 osób ●500 g polędwiczek wieprzowych ●1–2 szalotki ●skórka starta z cytryny ●szklanka wytrawnego wina musującego ●po 2 łyżki masła i oliwy ●gałka muszkatołowa ●duża szczypta mielonego cynamonu ●sól ●pieprz ■Mięso opłukać. Oprószyć solą i pieprzem. Szalotki obrać, posiekać. Wymieszać z 1/3 szklanki wina oraz skórką z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmarować mięso. Chłodzić 30 minut. ■Masło z oliwą rozgrzać na patelni. Na połowie tłuszczu zrumienić mięso z obu stron. Ułożyć je na blasze. Polać marynatą i resztą tłuszczu. Piec 35 minut w 180°C (w połowie pieczenia mięso odwrócić). ■Polędwiczki wyjąć. Sos z pieczenia zlać. Zmiksować z resztą szampana. Chwilę gotować. Doprawić gałką, cynamonem, solą i pieprzem. Sosem polać pokrojone w plastry polędwiczki.
Mus z łososia Porcja: 470 kcal Przygotowanie: 30 minut Dla 4 osób ●400 g wędzonego łososia ●2 łyżki oliwy ●1/2 szklanki śmietany kremówki ●sok i skórka starta z 1/2 cytryny ●łyżeczka żelatyny instant ●1/2 szklanki białego wytrawnego wina musującego ●plasterki cytryny ●kilka zielonych liści pora ●sól ●pieprz ■Łososia posiekać i zmiksować razem z oliwą. Wymieszać z kremówką. Dodać sok, skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. ■Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Wystudzić. Razem z winem dodać do łososia. Wymieszać. ■Masę włożyć do małych, przepłukanych zimną wodą salaterek. Chłodzić minimum 5 godzin. ■Każdą porcję musu przełożyć na talerz. Podawać udekorowaną plasterkiem cytryny i oplecioną paskiem sparzonego pora. Odrobina luksusu Choć słowem „szampan” określamy każde wino z bąbelkami, nazwa ta jest zastrzeżona dla wina musującego wytwarzanego w określony sposób w jednym tylko regionie na świecie: w Szampanii we Francji. Ten kojarzony z luksusem trunek służy zwłaszcza spełnianiu toastów, jednak w kuchniach niektórych narodów (głównie francuskiej i rosyjskiej) bywa też składnikiem rozmaitych potraw. Szczególnie dobrze komponuje się z innymi wyrafinowanymi produktami: łososiem, jesiotrem, ostrygami. Z szampana przyrządza się też desery (np. sorbety) i koktajle (najbardziej znany to Kir Royal z likierem z czarnej porzeczki). Warto pokusić się o przygotowanie „szampańskich” potraw. Do tego celu nie jest konieczny oryginał – równie dobrze możemy wykorzystać wina musujące.
Omlety z czekoladą Porcja: 370 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 4 osób ●tabliczka gorzkiej czekolady ●1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny ●kieliszek rumu ●4 jajka ●8 łyżek półsłodkiego musującego wina ●szczypta cukru waniliowego ●2 łyżeczki masła ●łyżka smażonej skórki z pomarańczy ●cukier puder do posypania ●szczypta soli ■Czekoladę połamać. Rozpuścić na parze z łyżką wody. Wymieszać z rumem i skórką startą z cytryny. ■Jajka rozbić, lekko roztrzepać z winem, solą i cukrem. Na mocno rozgrzanym maśle usmażyć z masy jajecznej dwa omlety. Na każdym rozsmarować grubą warstwę czekolady (część czekolady można odłożyć do polania). ■Omlety złożyć. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować wiórkami skórki z pomarańczy (ewentualnie polać resztą czekolady).
Wschód słońca Na 1 porcję ●1–2 truskawki ●łyżka gęstego syropu truskawkowego ●białe wino musujące Dorato ●listki melisy do dekoracji ■Truskawki opłukać, pokroić w cząstki. Syrop wlać na spód kieliszka. Włożyć truskawki. Dopełnić winem (delikatnie, by nie zmieszało się z syropem). Udekorować listkami melisy.
Ognisty pocałunek Na 1 porcję ●kilka kostek lodu ●łyżeczka soku z cytryny ●1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki ●czerwone wino musujące Dorato ■Kostki lodu wrzucić do kieliszka. Wlać oba soki. Uzupełnić winem.
Reklama
Pomarańczowy kielich Na 1 porcję ●kilka kostek lodu ●1/2 szklanki soku pomarańczowego ●20 ml syropu cytrynowego ●wino musujące Dorato ●wisienka koktajlowa i plasterek pomarańczy do dekoracji ■Lód wymieszać w shakerze z sokiem i syropem. Przelać do kieliszka. Dopełnić winem Dorato. Udekorować wisienką i pomarańczą. Użyteczne akcesoria Zapobiegną ucieczce bąbelków, gdy nie zużyjemy od razu całego trunku. Pomogą też ustalić, czy wino jest dobrze schłodzone. Korek z zaciskami – przydatny, gdy zostawiamy napoczętą butelkę szampana na 1–2 dni w lodówce. Duka, 16 zł. ▼Korek z gumową uszczelką. Duka, 79,90 zł (w komplecie z termometrem). ▼Termometrem sprawdzimy temperaturę wina (najlepsza to ok. 8ºC).
1 z 10
_MG_2000
2 z 10
_MG_2523
3 z 10
_MG_2044
4 z 10
u215_kat
5 z 10
_MG_2153
6 z 10
poledwiczki
7 z 10
sg
8 z 10
salatka
9 z 10
_MG_2199_1
10 z 10
u216_male
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Loading...
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.