2,5 szklanki mąki pszennej łyżka kakao łyżeczka soli czubata szklanka cukru 2 duże jajka 1,5 szklanki oleju słonecznikowego szklanka maślanki (kefiru lub zsiadłego mleka) 60 ml czerwonego barwnika w płynie łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka octu winnego łyżeczka sody oczyszczonej UWAGA! Wszystkie składniki przed pieczeniem należy ogrzać do temperatury pokojowej – najlepiej wyjąć je z lodówki 4 godziny wcześniej. Dna dwóch tortownic o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem, odstawiamy. Ciasto: mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem. W drugiej misce jajka lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i mieszamy widelcem, aż składniki się połączą. Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy widelcem na w miarę gładką masę. W szklance mieszamy ocet i sodę – powstałą pianę natychmiast wlewamy do ciasta i szybko, ale w miarę dokładnie mieszamy. Ciasto rozlewamy po połowie do tortownic i pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formach, wyjmujemy. UWAGA! jeśli nie macie dwóch tortownic, upieczcie blaty jeden po drugim, zawsze w ostatniej chwili przed przelaniem do form, dodając ocet z sodą. Nie pieczcie jednego ciasta, żeby przeciąć go na dwa blaty – zapadnie się i „zgumowacieje”. MASA KREMOWA: 20 dag masła 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 60 dag serka kremowego typu philadelphia lub mascarpone Składniki kremu również należy ogrzać do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puszystą, jasną masę. Ucierając, dodajemy stopniowo: cukier, wanilię, serek (jeśli dodajecie mascarpone, nie miksujcie go, tylko wymieszajcie łyżką, żeby się za bardzo nie rozrzedził). Powstałą masę wkładamy do lodówki na 30–45 min, aby lekko stężała. Przestudzone ciasto przekładamy grubą warstwą kremu, boki i wierzch również smarujemy kremem. Górę posypujemy okruchami ciasta wyskrobanymi z tortownic (jeśli jest ich mało, ścinamy cienką warstwę z góry blatów) – lub do okruchy mieszamy z pokruszonymi biszkoptami.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Red Velvet Cake - ciasto"}],"seoMetadata":{"title":"Red Velvet Cake - ciasto","description":"Białe jak śnieżynka ciasto skrywa w sobie pyszny, ciemnoczerwony sekret. Mniam!","metaTitle":"Red Velvet Cake - ciasto","metaDescription":"Białe jak śnieżynka ciasto skrywa w sobie pyszny, ciemnoczerwony sekret. Mniam!","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"redvelvetcake","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"redvelvetcake","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-16592d2.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/red-velvet-cake-ciasto/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/red-velvet-cake-ciasto/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/red-velvet-cake-ciasto/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Red Velvet Cake - ciasto","article":{"id":"83266","description":"Białe jak śnieżynka ciasto skrywa w sobie pyszny, ciemnoczerwony sekret. Mniam!","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["ciasta","desery","gotowanie"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Red%20Velvet%20Cake%20-%20ciasto","tweet":"Red%20Velvet%20Cake%20-%20ciasto","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-16592d2.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/red-velvet-cake-ciasto/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/red-velvet-cake-ciasto/#Article","@type":"Article","description":"Białe jak śnieżynka ciasto skrywa w sobie pyszny, ciemnoczerwony sekret. Mniam!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-16592d2.jpeg?resize=500,366","width":500,"height":366}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/red-velvet-cake-ciasto/"},"name":"Red Velvet Cake - ciasto","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/red-velvet-cake-ciasto/","dateModified":"2024-09-18T00:23:57+02:00","datePublished":"2011-12-20T07:00:00+01:00","headline":"Red Velvet Cake - ciasto","keywords":"ciasta, desery, gotowanie","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"83266","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2011-12-20T06:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["ciasta","desery","gotowanie"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"83266","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["ciasta","desery","gotowanie"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["ciasta","desery","gotowanie"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"redvelvetcake","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"redvelvetcake","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-16592d2.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"ciasta","display":"ciasta","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"desery","display":"desery","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"gotowanie","display":"gotowanie","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"972020","content_title":"Red Velvet Cake - ciasto","content_type":"article","publication_date":"2011-12-20T06:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":83266,"contentName":"Red Velvet Cake - ciasto","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/red-velvet-cake-ciasto/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["ciasta","desery","gotowanie"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/red-velvet-cake-ciasto/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"83266"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej łyżka kakao łyżeczka soli czubata szklanka cukru 2 duże jajka 1,5 szklanki oleju słonecznikowego szklanka maślanki (kefiru lub zsiadłego mleka) 60 ml czerwonego barwnika w płynie łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka octu winnego łyżeczka sody oczyszczonej UWAGA! Wszystkie składniki przed pieczeniem należy ogrzać do temperatury pokojowej – najlepiej wyjąć je z lodówki 4 godziny wcześniej. Dna dwóch tortownic o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem, odstawiamy. Ciasto: mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem. W drugiej misce jajka lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i mieszamy widelcem, aż składniki się połączą. Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy widelcem na w miarę gładką masę. W szklance mieszamy ocet i sodę – powstałą pianę natychmiast wlewamy do ciasta i szybko, ale w miarę dokładnie mieszamy. Ciasto rozlewamy po połowie do tortownic i pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formach, wyjmujemy. UWAGA! jeśli nie macie dwóch tortownic, upieczcie blaty jeden po drugim, zawsze w ostatniej chwili przed przelaniem do form, dodając ocet z sodą. Nie pieczcie jednego ciasta, żeby przeciąć go na dwa blaty – zapadnie się i „zgumowacieje”. MASA KREMOWA: 20 dag masła 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 60 dag serka kremowego typu philadelphia lub mascarpone Składniki kremu również należy ogrzać do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puszystą, jasną masę. Ucierając, dodajemy stopniowo: cukier, wanilię, serek (jeśli dodajecie mascarpone, nie miksujcie go, tylko wymieszajcie łyżką, żeby się za bardzo nie rozrzedził). Powstałą masę wkładamy do lodówki na 30–45 min, aby lekko stężała. Przestudzone ciasto przekładamy grubą warstwą kremu, boki i wierzch również smarujemy kremem. Górę posypujemy okruchami ciasta wyskrobanymi z tortownic (jeśli jest ich mało, ścinamy cienką warstwę z góry blatów) – lub do okruchy mieszamy z pokruszonymi biszkoptami.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.