Reklama

● 1 kg ziemniaków
● 4 łyżki mąki
● 3 jajka
● sól
● 2 cebule
● łyżka masła
● gotowana wołowina
● 1–2 łyżki tartej bułki
● pieprz
● kminek
Ziemniaki umyj, obierz. Połowę ugotuj, ostudź, rozgnieć widelcem. Resztę zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij. Wymieszaj z ugotowanymi. Dodaj mąkę, 2 jajka, szczyptę soli, zagnieć ciasto. Cebule obierz i posiekaj, przesmaż na maśle, wymieszaj ze zmieloną wołowiną. Dodaj tartą bułkę i jajko, przypraw do smaku. Wyrób masę. Z ciasta formuj placuszki, na środku każdego połóż porcję farszu, ulep małe pyzy. Gotuj w osolonym wrzątku, 5 min od wypłynięcia. Podawaj z cebulką podsmażoną na maśle i surówka, np. z marchwi i jabłka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama