Pstrągi na niebiesko
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 430 kcal

Składniki na 4 porcje
- 4 pstrągi (po 30 dag)
- 1/2 l bulionu warzywnego
- szklanka białego octu winnego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- cebula
- 1/3 kostki masła
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki natki pietruszki
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- sól morska, pieprz
Cebulę obrać. Do bulionu wlać połowę octu, dodać ziarnka pieprzu, cebulę, liść laurowy, posolić. Zagotować, dolać wino, ostudzić.
Pstrągi sprawić pod bieżącą wodą, oczyścić (nie skrobać i nie osuszać) uważając, by nie uszkodzić delikatnej warstwy śluzu.
Ryby ułożyć na półmisku, polać ze wszystkich stron pozostałym octem. Do garnka wlać zimny wywar, ryby ułożyć na perforowanej wkładce, przykryć garnek i doprowadzić wywar do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut na najmniejszym ogniu.
Masło stopić, przyprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Ryby przełożyć na talerze, podawać z purée ziemniaczanym, polane sosem maślanym.
Polecane
„W młodości byłem niebieskim ptakiem. Teraz chcę się ustatkować, ale panienki wolą imprezować niż niańczyć mi dziecko”
„Fatum zamieniało moje życie w piekło. W pełnię niebieskiego księżyca z pomocą przyszedł mój były narzeczony”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa