Przepisy na rozgrzewające zupy jesienne!
Jesień to idealny czas na gotowanie zdrowych rozgrzewających zup. Znalazłyśmy dla was sporo łatwych i sprawdzonych przepisów.

1. ZUPA KREM Z CUKINII Z NUTKĄ TYMIANKU
- Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, por w krążki, pomidor obieramy, wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por i cebulę, podsmażamy do miękkości (nie przypiekamy), dodajemy cukinię, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i smażymy do miękkości cukinii od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia, dodajemy posiekaną pietruszkę i listki tymianku, pomidora, następnie całość zalewamy gorącym bulionem przygotowanym z wrzątku i bulionetki i dusimy ok 5-7 minut.
- Gotowe danie miksujemy blenderem, dodajemy 4 łyżki śmietanki.
2. KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z MASCARPONE
Składniki:
- 1, 5 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
- 2 średnie cebule
- 2 małe marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki serka mascarpone
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- kilka listków bazylii
Pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie pomoczyć w zimnej wodzie. Usunąć skórkę. Pomidory pokroić w ósemkę i przełożyć do miseczki. Rozpuścić masło i dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz marchewkę pokrojoną w talarki. Następnie dodać pokrojone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotować ok. 20 minut do miękkości, w między czasie dodać listki bazylii, aby uwolniły swój aromat. Zawartość garnka pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć do misy blendera i dokładnie zmiksować, na aksamitny krem. Na koniec dodać serek mascarpone, sól oraz pieprz do smaku. Można posypać świeżą bazylią lub świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki:
- 1 dynia (ok. 2,5 kg)
- 4 łyżki ryżu
- 1 litr mleka
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 40 g tartego parmezanu
- 1 cytryna
- 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 7 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
Dynię dokładnie umyj pod gorącą wodą. Zetnij od góry kapelusz na wysokości 3-4 cm. Łyżką wybierz ze środka pestki i włóknisty miąższ. Miękkie masło utrzyj z solą i pieprzem na gładką masę i wysmaruj nią wnętrze dyni. Zagotuj mleko i wlej do dyni. Dodaj umyty ryż, tymianek, posiekaną natkę i cieniutko obraną skórkę z uprzednio sparzonej cytryny. Przykryj pokrywką z dyni, umieść na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na dwie i pół godziny. Po tym czasie wyjmij skórkę cytrynową i gałązki tymianku, dodaj utartego parmezanu, soli i pieprzu do smaku. Metalową łyżką wyskrob miękki ugotowany miąższ ze ścianek. Rozdrobnij i dodaj do zupy. Wymieszaj dokładnie i podawaj gorącą z grzankami i ziołowym masłem.

Więcej przepisów na ZUPY KREMY znajdziesz TUTAJ
Polecamy również przepisy na potrawy z dyni
ROZGRZEWAJĄCE PRZYPRAWY DO ZUP JESIENNYCH
- CHILLI - silnie rozgrzewa i oczyszcza drogi oddechowe
- PIEPRZ CZARNY - poprawia trawienie
- IMBIR - rozgrzewa, poprawia krążenie, chroni przed infekcjami
- KMINEK - działa leczniczo przy dolegliwościach żołądkowych
- MAJERANEK - poprawia przemianę materii, doskonale zastępuje sól
- KOLENDRA - działa jak afrodyzjak, poprawia krążenie krwi
- KURKUMA - niszczy wirusy, grzyby i bakterie
CO ZROBIĆ ABY GOTOWANIE ZUPY NIE ZAJĘŁO WIELE CZASU?
Aby przygotowanie rozgrzewającej zupy nie zajęło wiele czasu, polecam przygotować bazę, czyli bulion wcześniej, gotując jego większą ilość. Możemy wtedy podzielić go na mniejsze porcje i zamrozić w woreczku, wyjmując w razie potrzeby - radzi Marta prowadząca bloga KORNIK w kuchni
Bulion możemy przygotować na samej włoszczyźnie, ale i z dodatkiem mięsa – kurczaka, indyka czy wołowiny. Tak ugotowane mięso może stanowić świetny farsz do pieczonych pierogów czy dodatek do wytrawnych tart. Zadbajmy o to, by bulion był aromatyczny – do włoszczyzny dodajmy opaloną cebulę, świeże lub suszone grzyby, lubczyk. Sól warto zastąpić zdrowszym sosem sojowym - dodaje blogerka Marta/KORNIK w kuchni
1 z 4

9cd99710dec2e4be321c2ba96531b5c1
2 z 4

bf41b1bbaff911d46a9424e1c27726c5
3 z 4

e695de73fbc05f442a79dd845ae729b3
4 z 4

e07d9f55087bfc1e297c58288a146288
Polecane
„Gdy szwagier przyniósł mi rabarbar, na chwilę straciłam głowę. Na kanapie nie omawialiśmy przepisu na ciasto”
„Na Wielkanoc piekłam babkę pistacjową, choć teściowa wolała cytrynową. Niech ta nudziara spróbuje mojego przepisu”
„Na jesiennym urlopie prawie skończyłem na noszach. Wystarczył dotyk blondwłosej bogini i przestałem się mazać”
„Dzieliliśmy z mężem wszystko na pół, ale gdy straciłam pracę, zaczął liczyć każdą łyżkę zupy. Czułam się jak szkodnik”
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
„Chłopak zrobił mi niespodziankę na jesiennej randce. Przez kasztany zostaliśmy małżeństwem”
„Na wyprawie w Bieszczady znalazłam nieoczekiwane uczucie. Ten romans był bardziej ulotny niż jesienny liść na wietrze”
„Na jesienne wakacje nad morzem zabrałem żonę i szwagierkę. Ten wrzesień był wyjątkowo gorący i zmienił nas na zawsze”
„Na Wielkanoc odmówiłam żurku z kiełbasą z babcinego przepisu, bo jestem weganką. Matka się obraziła i milczy do dziś”
„Biurowy romans spadł na mnie jak jesienna burza. Zaryzykowałam wszystko dla dreszczyku emocji, a zostałam z niczym”
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
„Mój mąż był zimny jak galareta. Nie miałam skrupułów, by w chłodne jesienne wieczory rozgrzewać się z kolegą z pracy”
„Zerwałyśmy kontakt ze szwagierką przez pomidory. Gdy wyciągnęłam rękę na zgodę, ona odstawiła cyrk”
„Teściowa chce mnie wychować na swoje podobieństwo. Zbuntowałam się, a czarę goryczy przelała kobiałka truskawek”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa